Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárna.cz » Články a blogy » Bylinné čaje

Bylinné čaje

Imunita Zdraví z přírody Léčivé přípravky

Bylinky a bylinné čaje používáme nejčastěji, když řešíme nějaký zdravotní problém a nechceme hned brát léky. Nezapomeňte ale, že i užívání bylinek má svá pravidla.

Bylinné čaje

Co tvoří bylinné čaje

Bylinné čaje jsou většinou tvořeny směsí bylin a květin. Výrobci bylinných čajů dávají pozor na to, aby proces zpracování bylin a výroby bylinných čajů podléhal přísné kontrole. Používají pouze sušené byliny, které zpracovávají bez chemických a konzervačních látek, barviv a aromat. Proto se nám často zdá, že tyto čaje nemají zrovna příjemnou chuť. O to víc jsou pro naše tělo přínosnější.

Druhy bylinných čajů

Čaje se prodávají buď jednodruhové nebo vícedruhové. Velkou výhodou je, že se dají koupit i směsi již přímo vytvořené na určitý problém. Čaje se prodávají buď v jednotlivých sáčcích nebo jako sypané čaje.

Na co si dát pozor, když sbíráte bylinky sami

  • dbejte na to, abyste tak nečinili ve znečištěném prostředí,
  • zjistěte si, zda jste se nerozhodli sbírat chráněnou rostlinu,
  • vždy si přečtěte o rostlinách potřebné informace - např. květy bezu černého jsou léčivé, ale jeho kůra a listy jsou velmi jedovaté.

Pokud nejste zdatní bylinkáři, raději si zajděte do nejbližší lékárny nebo zdravé výživy.

Rooibos... co to je?

Mezi bylinné čaje také řadíme čaj rooibos. Tento nápoj je tvořen směsí jemných lístků rooibosu tvaru jehličí a aromatických rostlin, které mu propůjčují chuť. Čaj je tmavě červený a lehce nasládlý. Obsahuje antioxidanty a je bez kofeinu.

Nejznámější bylinka? Heřmánek!

U nás lze za neznámější bylinu považovat heřmánek. Roste volně v přírodě - ačkoli v posledních letech je spíše pěstovaný cíleně. Zná ho snad každý.

Heřmánek podporuje přirozenou obranyschopnost, trávení, zdraví pokožky, kvalitní spánek, relaxaci i  pozitivní náladu.

Použití čajů

Často odcházíme od lékaře nejen s receptem na lék, ale i s doporučením, kterým čajem bychom mohli náš stav zlepšit. Většina z nás nejčastěji po bylinných čajích sahá, když se ozývá chřipka a nachlazení. Např. lípa je dobrá pro zdraví dýchacích cest při zahlenění a podproje normální funkce dýchacího systému.

Když nemůžeme spát, zkoušíme meduňku.  V případě problémů s močovými cestami jsme zvyklí sáhnout po urologickém čaji. Mátový čaj podporuje harmonické zažívání, správné fungování žaludku, žlučníku a jater, fenyklový čaj zase podpoří normální funkce trávicího traktu, a pokud je součástí směsí na dýchací cesty - podporuje sekreci hlenu a detoxikaci těla. Ostropestřec čaj může dobře posloužit k zachování normální funkce jater a jejich pročištění a zázvorový čaj podpoří vaši imunitu, ale zajistí vám i vyrovnané zažívání během cestování, správné fungování dýchacích cest, nebo vyrovnanou hladinu cukru v krvi. Kontryhelový čaj je oblíben ženami pro svůj vliv na menstruační a premenstruační komfort nebo v menopauze či při jakýchkoli ženských obtížích.

Na jaře nám dobře poslouží v detoxikaci kopřivový čaj. Podporuje totiž normální stav kůže, nehtů, vlasu, obsahuje minerály - železo, podporuje vylučování vody z těla, přirozenou obranyschopnost, cévní soustavu, ale i hojení ran a kůže.

Hořce chutnající bylinkami můžeme podporovat činnost žlučníku a jater. Bylinkami s obsahem slizových látek jako je sléz maurský nebo divizna můžeme ulevit od kašle. Dalšími můžeme podporovat imunitní systém. Bylinky s obsahem rutinu jako je pohanka nebo flavonoidů jako je kaštan koňský můžeme podporovat cévní systém u těžkých nohou.

Bylinné čaje se využívají i na hubnutí. Důležité jsou jejich protizánětlivé účinky a často i obsah vitamínů. Muži mohou využít čaje při léčbě prostaty, ženy při bolestivé menstruaci. Speciální čaje existují pro děti, muže, ženy či kojící matky.

Které bylinky zvolit?

Pro správné fungování našich orgánů se používají různé bylinky. Většina z nich má širší využití. Pro lepší orientaci mezi bylinkovými čaji vám poslouží tento seznam použití:

  • spánek, nervy – meduňka, třezalka, chmel obecný, jinan dvoulaločný, kozlík, levandule, třezalka
  • zažívání – heřmánek, fenykl, mateřídouška, máta, meduňka, měsíček, řebříček, řepík, kmín, kopr, saturejka, zeměžluč
  • žlučník – máta, ostropestřec
  • játra – ostropestřec
  • obranyschopnost před viry a bakteriemi, nachlazení – bez černý, jitrocel kopinatý, lípa
  • kloktadlo dutiny ústní – šalvěj, heřmánek, řepík, anýz vonný, divizna, hluchavka bílá, lékořice, podběl, tymián, violka trojbarevná, proskurník, sléz, yzop, zázvor
  • imunita – třapatka, ženšen
  • močové cesty – bříza, jehlice trnitá, přeslička, truskavec, vrbovka, zlatobýl
  • cévní systém – pohanka, kaštan koňský
  • krevní tlak – dobromysl, jablečník, hloh, olivový list
  • správné trávení – listy senny
  • prostata – tykev obecná, ploštičník, vrbovka
  • mentruační komfort – kontryhel

Jak si správně vybrat čaj

Na co se zaměřte:

  • název čaje - zpravidla obsahuje označení části těla či nemoci nebo se jmenuje podle konkrétní bylinky.
  • na co se používá, z čeho se skládá - někdy se může stát, že se daná bylinka nebude správně snášet s léky, které užíváte. Vždy se řiďte konkrétním popisem použití od výrobce a případně se poraďte s lékárníkem či ošetřujícím lékařem.
  • dávkování - dodržujte dávkování a v případě potíží či pokud si nejste jisti, se poraďte se svým ošetřujícím lékařem. Přehnaným pitím čaje a kombinováním různých bylin byste si mohli více uškodit.
  • správná příprava čaje - dodržení teploty vody, doby vyluhování i maximálního množství požitého během dne. Například lípa je známá tím, že se má používat opatrně. Nejjistější je tedy používat porcované čaje v udaném množství. Pokud si nejste jistí, ptejte v lékárně či lékaře. 

Jak čaj připravit a používat?

Bylinný čaj si nejčastěji připravíme:

  • Výluhem za tepla - kdy zalijeme potřebné množství bylin či nálevový sáček horkou vodou a nechápe potřebný čas vyluhovat. Po scezení popíjíme nejlépe teplý.
  • Odvarem - bylinky (především kořeny a pevné rostlinné struktury) přivedete k varu a jemným varem se několik minut povaří. Následně se nechají pár minut odstát a odvar se scedí a popíjí. Takto se připravují kořeny, oplodí, semena a jiné části rostlin.
  • Specifická je příprava šípkového čaje - sušené šípky je vhodné na několik hodin namočit do vody, aby nám změkly. A před samotnou přípravou je slijte a přiveďte v hrnci pod bod varu, pak hrnec z plamene stáhněte. Nepřevařujte. Šípky pak můžete rozdrtit a vznikne opravdu lahodný čaj se spoustou vitamínů.

S bylinkami se musí opatrně

Bylinné čaje nepijeme dlouhodobě, je vhodné při akutních potížích udělat po týdnu změnu a zkusit popíjet jinou bylinku či směs. Některé čaje se pijí dlouhodobě formou kůry. Ani ta by neměla trvat déle než 3 týdny a poté udělat 1 týden pauzu, kdy bylinky úplně vynecháme. Po týdnu je možné se k nim opět vrátit či změnit za jiné. (PharmDr. Kamila Horníčková)

 

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám