Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Zdravé vaření: Vánoční cukroví II

Štědrý den je za rohem a jestli už na vás ve spíži čeká několik druhů cukroví, nechte na sebe skrze naše recepty alespoň dýchnout vánoční atmosféru. Pokud se na pečení ještě chystáte, zkuste to letos jinak – zdravěji. V těchto receptech bílou mouku nehledejte, je v nich i méně cukru, případně obsahují jeho zdravější variantu, kterou je třtinový cukr nebo rostlinné sirupy. 

Zdravé vaření: Vánoční cukroví II
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Mrkvánky

Postup

Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme najemno nastrouhanou mrkev a pokrájené máslo. Vše dobře promícháme a vypracujeme těsto. Těsto je dobré zabalit do sáčku a nechat alespoň hodinu odpočinout v ledničce. Následně těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka. Na každé kolečko vložíme lžičku povidel (smíchaných se sirupy), kolečko přehneme a okraje těsta přitiskneme k sobě. Mrkvánky pečeme cca 10–15 min na 180 °C. Horké obalíme v třtinovém cukru.

Marokánky

V hrnci smícháme cukr, nasekané ořechy, kandovanou pomerančovou kůru, máslo, mléko a polovinu mouky (tj. 25 g). Vše povaříme a po odstavení vmícháme zbytek mouky. Následně tvoříme na plechu malá kolečka, která lžičkou rozetřeme do tvaru marokánky. Pečeme cca 10–15 min na 180 °C. Není nutné, ale po upečení a vychladnutí si ve vodní lázni můžeme připravit čokoládovou polevu, kterou roztíráme na spodní okraj marokánek.

Linecké

Začneme tím, že smícháme mouku a cukr a pak přidáme změklé máslo. Následně přidáváme další přísady, ze kterých vypracujeme těsto, které necháme odležet v chladničce do druhého dne. Z těsta vyválíme plát tenký cca 3 mm a vykrajujeme oblíbené tvary. Pečeme cca 15 min při 175 °C. Po vychladnutí promažeme džemem a slepíme.

Ovesné bochánky

Odvážené vločky vsypeme do cedníku a spaříme horkou vodou. Do vloček vmícháme na kousky nasekané ořechy, rozinky a zbytek surovin. Na plech tvoříme lžičkou malé bochánky - hromádky. Pečeme cca 10–15 min na 180 °C. Recept si můžete uzpůsobit dle chuti, doporučuji použít např. jakákoliv semínka či ořechy, nebo sušené ovoce místo rozinek :-) Sirupy také dle chuti, základ je ječný, který můžeme doplnit agávovým, kukuřičným či švestkovým sirupem.

Měkké perníčky

  • 200 g špaldové celozrnné mouky
  • 200 g žitné mouky
  • 60 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce tekutého medu
  • 1 lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 žloutek na potření po upečení

Troubu si předehřejeme na 160 °C. Rošleháme jeden žloutek s cca 1 lžicí vody. Těsto vyválíme asi na 5 mm a vykrajujeme oblíbené tvary :-) Perníčky pečeme 8–10 min a ihned po vyndání z trouby je potřeme rošlehaným žloutkem, aby byly pěkně lesklé.

Po vychladnutí (nejlépe druhý den) zdobíme perníčky bílkovou polevou, na kterou potřebujeme:

  • 1 vaječný bílek
  • 150–200 g moučkového cukru
  • 1 lžičku citrónové šťávy

Aby poleva měla hladkou konzistenci doporučuji moučkový cukr minimálně dvakrát přesít, než do něj zamícháme vaječný bílek.
Následně přidáme lžičku citrónové šťávy a třeme cca 15 min. Dle konzistence můžeme přidat ještě moučkový cukr, ale opět přesít, aby se netvořily hrudky. Správná konzistence polevy je, když ji nabereme a ukápneme a bude držet tvar. Na zdobení použijte mikrotenový sáček, u kterého ustřihněte malý roh, nebo si můžete pořídit přímo zdobící sáčky na perníčky.

14. prosinec 2016
Navštivte související produktové kategorie
Potraviny a hubnutí Léky na trávení Diety a hubnutí

Přečtěte si také

Hepatitida (lidově žloutenka) je většinou virové infekční onemocnění, které postihuje játra. Typů hepatitid je několik. Nejznámější jsou hepatitidy A, B a C. Zvláštním typem je novorozenecká…

více

Ječné zrno se objeví nenápadně, ale dokáže pořádně potrápit. Malá bolestivá bulka na víčku způsobená ucpanou žlázkou a bakteriemi vede k zarudnutí, otoku i nepříjemnému tlaku v oku. Naštěstí většinou…

více

Gastroezofageální častěji však jícnový reflux nebo zkráceně GERD je poměrně častá porucha trávení. Dochází k ní ve chvíli, kdy svalový kruh mezi jícnem a žaludkem, tedy dolní jícnový svěrač,…

více

Bodybuilding není jen o zvedání činek, ale také o správné výživě, regeneraci a psychické disciplíně. Klíčovou roli v rozvoji svalové hmoty hraje kombinace cíleného tréninku, promyšleného jídelníčku a…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.