Zdravé vaření: Canihua čokoládový dezert
Říká vám něco canihua nebo kaniwa? Pokud ne, není se čemu divit. Jde totiž o u nás poměrně neznámou bezlepkovou obilovinu. Canihua je taková menší příbuzná quinoy, která má ale velmi podobnou výživovou hodnotu a její výhodou je, že na rozdíl od quinoy neobsahuje hořké saponiny, takže se nemusí dopředu namáčet ani zdlouhavě proplachovat.
Stejně jako quinoa, tak i canihua se hodí na přípravu slaných i sladkých jídel. Je skvělá jako příloha, či výživná kaše a dají se z ní připravit i fantastické dezerty. Tady je jeden extra čokoládový s jogurtem a malinami.
Co budete potřebovat na 4 skleničky (mističky):
- 200 g canihuy
- 300 ml ovesného mléka
- hořká čokoláda
- 1 sáček vanilinového cukru
- 150 g bílého sójového jogurtu
- maliny
Postup:
1. Canihuu si propláchneme a dáme vařit do mléka na cca 20 minut. Osladíme půlkou sáčku vanilinového cukru a na závěr do canihuy přidáme tabulku hořké čokolády rozlámanou na kostičky a necháme ji rozpustit. Můžeme dosladit také jakýmkoliv sirupem.
2. Čokoládovou směs rozdělíme do čtyř skleniček a ty dáme chladit do lednice alespoň na 20 minut. Poté si smícháme bílý jogurt s druhou polovinou vanilinového cukru a před podáváním jím dezert dozdobíme. Navrch dáme čerstvé maliny.
Tady je důkaz, že i dezert může být zdravý, canihua je totiž skvělým zdrojem rostlinných bílkovin, proteinů a velkého množství železa :-)
Zuzana Bihary
a akcích na Lékárna.cz vždy včas!
Napište nám!