Lékárna.cz

Paraziti v lidském těle

Jsou tiší, okem prakticky nezjistitelní a někdy ani nevíme, že bychom je mohli mít. Nic to ale nemění na tom, že mohou ve vašem organismu napáchat velké škody. Paraziti jsou i u lidí častým problémem a nejsou jen doménou domácích mazlíčků, jak si často myslíme.

Paraziti v lidském těle
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Paraziti jako hrozba pro lidské tělo

Parazité v nás žijí, ani o nich nemusíme vědět. Hrozbu představují hlavně kvůli pomalému nástupu problémů. Žijí totiž v nás a dlouho nenápadně vysávají z nás živiny pro svůj růst. Postupně pak přibývají potíže, které si ani nemusíme uvědomovat. Příznaky se mohou začít projevovat i v průběhu několika let, a tak je přikládáme běžným nemocem, jako je třeba nachlazení nebo střevní chřipka. Mezi běžné parazity patří škrkavka psí nebo toxoplazmóza, kterou se zase můžeme nakazit od koček. Toxoplazmóza je zvláště nebezpečná pro těhotné ženy, u kterých hrozí poškození plodu.

S parazity se setkalo 90 % z nás. V našem těle dokážou napáchat nepříjemné škody. A jak poznáte, že se ve vás nějaký ten parazit usadil? Mezi symptomy patří časté pocity hladu, průjmy, plynatost, bolest břicha, závratě, kožní problémy, poruchy spánku, snížená imunita či problémy s váhou.

Obvyklý přenos parazitů

Jak vlastně k parazitům přijdeme? Stačí špatně omýt zeleninu nebo ovoce, vypít nekvalitní vodu. Paraziti si nejčastěji „dělají zálusk“ na majitele domácích mazlíčků, na lidi, kteří mají rádi syrové maso nebo na ty, kdo často cestují (kvůli změnám prostředí a reakcím imunity). Ohrožené jsou také děti, a to například při kontaktu se psy, s kočkami a mohou k nim přijít také na pískovišti. Jedno špatné umytí rukou, a problém je na světě. I pro vás, jakožto dospělého, může takové nevinné olíznutí od pejska znamenat přenos parazitů do vašeho těla.

Druhy parazitů, kde se vyskytují, přenos a příznaky

  • Roup dětský - vyskytuje se ve střevě, přenáší se neumytýma rukama a vyznačuje se svěděním v konečníku (hlavně v noci)
  • Škrkavka dětská - parazituje ve střevě, část jejího vývoje probíhá i v plicích, vajíčka se vylučují stolicí. Přenáší se buď špatně omytým ovocem či zeleninou nebo kontaminovanou vodou. Vyvolává bolest břicha, průjem, způsobuje ztrátu chuti k jídlu, úbytek na váze, v průběhu vývoje v plicích může způsobit kašel, dušnost nebo alergickou reakci.
  • Škrkavka psí a kočičí - jde sice o parazita, který napadá psy a kočky, nicméně se může přenést i na člověka, u kterého napadá mozek, oči, játra či ledviny. Larvy a vajíčka tohoto parazita se nejčastěji vyskytují v půdě zahrádek, na pískovštích, parcích nebo hřištích. Přenáší se nejčastěji neumytýma rukama po kontaktu s kontaminovanou půdou, ale také nedostatečně tepelně upraveným masem nebo neomytým ovocem či zeleninou. Často se jí nakazí malé děti, zemědělci nebo zahrádkáři - zkrátka ti, kteří si hrají či pracují s hlínou či pískem. Nemoc probíhá často bez příznaků. Pokud parazit napadne oči, hrozí i oslepnutí. 
  • Tasemnice bezbranná - vyskytuje se ve střevě, kam se přenese pokud jíte syrové či nedostatečně tepelně upravené maso. Často se neprojevuje žádnými příznaky nebo jen nespecifickými trávicími potížemi (bolest břicha, slabost, hubnutí, průjem, svědění konečníku, zácpa, nevolnost)
  • Měchožil zhoubný, Měchožil bublinatý (Echinokokóza, hydatidóza) - parazit napadá masožravce (lišky, psy nebo kočky), člověk je mezihostitelem. Nedostatečně omytým ovocem či zeleninou nebo neumytýma rukama z kontaminované půdy můžete do organismu dostat vajíčko parazita, které se pak vyvine v larvu. Ta projde střevní stěnou a putuje organismem - může vytvářet cysty v játrech nebo postihnout jakoukoli tkáň či orgán  v těle. Pokud jsou napadena játra, projevuje se bolestí napravo pod žebry, nemocný hubne a může onemocnět i žloutenkou. Nebezpečí hrozí také mozku, kde může vzniknout echinokoková cysta.
  • Motolice jaterní - vyskytuje se v trávicím traktu přežvýkavců, ovšem nedostatečně tepelně upraveným masem skuotu, ovcí nebo ryb, případně kontaminovanou vodou nebo špatně omytým ovocem či zeleninou, které se vyskytují blízko pastvin se může přenést i na člověka, kde napadá především játra, žaludek, střevo či slinivku. Nemocný pak pociťuje tlaky v břiše, bolesti břicha, nechutenství, velmi zhubne. může trpět i silnými průjmy či déle trvající zácpou
  • Lamblie střevní - vyskytuje se v tenkém střevě, kam se může přenést kontaminovanou vodou nebo potravinami (neumyté ruce) a způsobit tak nemocnému vodnaté průjmy se zvýšeným množstvím hlenu či tuku ve stolici
  • Toxoplazmóza - je jí postižena až třetina Čechů. Do organismu se dostane pomocí kontaminované vody, ovoce či zeleniny nebo syrového masa. V těle vytváří cysty, ve kterých pak přežívá po celý život. Tato nemoc je často bez příznaků, projevit se může případným zvětšením lymfatických uzlin. Přesto je velmi nebezpečná hlavně pro těhotné ženy, kdy hrozí přenos z matky na plod a pro ty, kteří mají sníženou imunitu. Pokud dojde u těhotných k přenosu během 1. či 2. trimestru, může tento parazit vyvolat poškození plodu. 
  • Zákožka svrabová (Svrab) - parazit v kůži (nejčastěji tam, kde je kůže tenká, tj. genitál, třísla, podpaží, pupek či podbřišek, podpažní či zápěstní jamky, prsní bradavky, mezi prsty rukou) vrtá chodbičky, kam pak samičky nakladou vajíčka. Nejčastěji jsou postiženi mladí lidé, děti, pacienti či personál nemocnic a bezdomovci. Nakazit se můžete buď přímo (např. pohlavním stykem s nakaženým) nebo nepřímo přes kontaminované oblečení či lůžkoviny. Pacienta pak svědí celé tělo - nejčastěji v noci. 
  • Klíště obecné - k nákaze dochází kousnutím klíštěte při pobytu v přírodě. Po odstranění klíštěte a ošetření ranky je dobré ji i dále sledovat - klíště přenáší nemoci jako je lymská borelióza či klíšťová encefalitida.
  • Blecha obecná - stejně jako u klíštěte, dochází k nákaze kousnutím blechy do kůže. Přenašečem je často domácí zvíře - kočka nebo pes. Pokousané místo svědí. Nezapomínejme, že blechy jsou možnými přenašeči infekčních nemocí jako je mor, encefalitida či lymská borelióza.
  • Veš dětská - napadá pokožku hlavy, kde saje krev. Postižená pokožka pak velmi svědí. Vyskytuje se převážně v kolektivech dětí, kde dochází k těsnému kontaktu. Přenos je možný i společným užíváním hřebenů, ložního prádla, ručníků nebo čepic.

Prevence před parazity

  • dodržujte osobní hygienu,
  • dostatečně tepelně upravujte maso,
  • myjte ovoce a zeleninu před konzumací,
  • nepijte syrové mléko a produkty z něj vyrobené,
  • nepijte vodu z neznámého či pochybného zdroje,
  • pokud je členem vaší domácnosti kočka či pes - chraňte je proti parazitům a pravidelně je odčervujte, případně požádejte veterináře o parazitolotické vyšetření, na jehož základě může být stanovena vhodná léčba

Přírodní pomoc z lékárny

Z doplňků stravy můžeme vyzkoušet ty, které významně pomáhají detoxikaci a tím i obranyschopnosti organismu, tj. česnek, pelyněk, dýňová semínka, tymián, saturejka nebo tinktura z ořešáku královského.

 

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.