Lékárna.cz

Klíšťová encefalitida - prevence, příznaky a léčba

Po návratu z přírody byste se vždy měli pečlivě prohlédnout - klíště je přenašečem různých nemocí, kromě jiného i klíšťové encefalitidy. V našem článku se dozvíte, co to je klíšťová encefalitida, jak se klíšťová encefalitida projevuje a jak se léčí.

Klíšťová encefalitida - prevence, příznaky a léčba
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co to je klíšťová encefalitida a jak se přenáší

Klíšťová encefalitida je infekční virové onemocnění, které napadá nervový systém. Toto onemocnění se vyskytuje celosvětově a na člověka se přenáší nejčastěji infikovaným klíštětem. Zdrojem viru jsou drobní hlodavci a lesní zvěř, od kterých se sající klíště virem nakazí. Výjimečně může dojít k nákaze konzumací potravin z tepelně nezpracovaného mléka (sýry, mléko, jogurty). Onemocnění získané z potravin mívá většinou lehčí průběh. Nejznámějším onemocnění infikovanými klíšťaty je kromě klíšťové encefalitidy i borelióza.

Kde infikovaná klíšťata potkáme

Klíšťata jsou aktivní již od jara, kdy teplota stoupá nad 5° C. Plná aktivita klíšťat propuká cca 1-2 týdny po posledních mrazech a nejaktivnější bývají od dubna do října.  Ani v případě teplé zimy, však není vyjímkou najít klíště.  

Klíšťata se drží v trávě nebo na keřích ve výšce do 1,5 m. Setkat se s ním můžeme nejen v lese, ale i na louce, zahradě, v parku, na březích řek a rybníků nebo nám ho přinesou na srsti naši zvířecí miláčkové. Obecně se klíště vyskytuje všude tam, kde je tráva vyšší než 20 cm. Onemocnění mohou přenášet jak samičky klíšťat, tak i jejich nymfy.

Sledujte aktivitu klíšťat online

Předpověď aktivit klíšťat najdete na stránkách ČHMÚ, který spolupracuje se Státním zdravotním ústavem.

Příznaky klíšťové encefalitidy

K přenosu klíšťové encefalitidy dochází již po dvou hodinách od přisátí infikovaného klíštěte.

Inkubační doba klíšťové encefalitidy je většinou 7-14 dní (někdy až 4 týdny). Většinou mívá onemocnění 2 fáze. Někdy může proběhnout jen jedna fáze nebo může probíhat bez příznaků.

Jak se projevuje klíšťová encefalitida

  1. fáze - „chřipková“ fáze trvá obvykle 3-5 dní. Projevuje se podobně jako chřipka – bolestí kloubů, hlavy, svalů, zvýšenou teplotou, nechutenstvím,nevolností, únavou. U některých pacientů proběhne pouze tato první fáze. Poté nastupuje „období klidu před bouří“ , které trvá 1-20 dní.
  2. fáze -  většinou se objeví vysoká horečka, zvracení, světloplachost, velké bolesti hlavy, ztuhlost šíje. Může docházet i k postižení centrální nervové soustavy – třes, závratě, poruchy hybnosti svalů, nervová obrna, dezorientace, poruchy spánku a paměti. Tato akutní fáze trvá 2-3 týdny. 2. fáze onemocnění může mít i trvalé následky. Objevit se mohou chronické bolesti hlavy, poruchy spánku, soustředění či rovnováhy, deprese, třes, obrny svalů. Fatálně může skončit až 1% onemocnění. Klíšťová encefalitida u dětí do 7 let mívá většinou lehčí průběh. 

Encefalitida - léčba

Diagnostika klíšťové encefalitidy se provádí z krve průkazem protilátek. Cílená léčba bohužel neexistuje. Léčí se pouze jednotlivé symptomy  (bolest, teplota, doplnění vitamínů..).  Důležitý je i klid na lůžku, vyvarovat se stresu a ostrého denního světla. V opačném případě může docházet ke zhoršení symptomů a prodloužení rekonvalescence. Nekomplikované onemocnění rozvinuté do 2. fáze vyžaduje cca 2 týdny hospitalizace a další 2-4 týdny rekonvalescence.

Prevence a očkování proti klíšťové encefalitidě

Nejúčinnější prevencí  se jeví očkování proti klíšťové encefalitidě. Očkovat se je možné začít kdykoliv v průběhu celého roku. Základní očkování se skládá ze 3 dávek. Druhá dávka se aplikuje 1-3 měsíce po první dávce. 3. dávka je aplikována 5-12 měsíců po 2.dávce. První přeočkování se doporučuje po 3 letech. Další přeočkování stačí každých 5 let.

Prodělané onemocnění zaručuje dlouhodobou imunitu, většinou v řádu 20 až 30 let.

Najděte klíště snadno

Pokud se vydáte do přírody je vhodné nosit světlé oblečení (na něm jsou klíšťata a jiný hmyz lépe vidět), dlouhé nohavice a rukávy, pevnou obuv a ponožky, do kterých jsou staženy nohavice.

Pokud víte, že budete v přírodě sedět či ležet, doporučujeme přibalit si nějakou podložku. Opět světlejší barvy, aby na ní případné klíště bylo dobře viditelné.

Repelenty - klasické i přírodní

Na procházky přírodou se vybavte i repelentem. Nabídka repelentů je opravdu široká. Vybrat můžete repelentní spreje, gely, roll-ony, náramky, gumičky, náplasti či ultrazvukové přívěšky. Repelenty jsou především na bázi DEET, IR3535.

Vyberou si však i příznivci přírodních odpuzovadel na bázi bylinných silic. Pokud budete kombinovat repelent a opalovací (či jiné) prostředky, naneste vždy nejdříve opalovací prostředek.  Po příchodu zvenku se vždy důkladně prohlédněte. Při déletrvajícím pobytu v přírodě je vhodné prohlížet se i během výletu.

Jak správně vyndat klíště

V prvních hodinách je klíště přichyceno jen kusadly a jde odstranit lehčeji. Později si ze slin vytvoří cementový obal a odstranění je složitější.

Klíště je potřeba odstranit co nejdříve po odhalení, čímž se snižuje riziko nákazy. Při vyndávání nepoužíváme krémy ani oleje. Klíště zakápneme desinfekcí, nejlépe s alkoholem a jodem. Chvilku (cca 5 minut) necháme působit - tím se zničí bakterie a viry v těle klíštěte.

Pokud se klíště pustí samo nebo jen jemným otočením, máme vyhráno. Pokud ne, vikláním na obě strany rozrušíme cement, který drží klíště u kůže. K vytáhnutí klíštěte můžeme použít speciální kleštičky, karty nebo háčky. Klíště zachytíme co nejblíže kůži a jemným kývavým pohybem směrem nahoru ho vytáhneme. Ranku po odstranění klíštěte znovu zakapeme desinfekcí. K odstranění klíštěte lze použít i speciální prostředky k tomu určené (Ixoderm, Atix,…), které nám vytažení klíštěte usnadní.

Po odstranění klíštěte je vhodné několik týdnů věnovat větší pozornost svému zdravotnímu stavu a v případě objevení se příznaků některé z přenášených nemocí vyhledat lékaře.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.