Lékárna.cz

Toxoplazmóza a proč ji nepodceňovat

Toxoplasma gondii je jednobuněčný prvok, který způsobuje stejnojmennou nemoc zvanou toxoplazmóza. Je nenápadná a málokdo o ní ví, že ji má nebo měl. Obávat se jí musí nastávající maminky, protože může vážně ohrozit zdraví jejich nenarozeného dítěte. Dokáže ovlivnit mozek a ovlivnit chování.
 

Toxoplazmóza a proč ji nepodceňovat
Sdílet

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Toxoplazmóza - příznaky

Pro běžného, ​​zdravého člověka není toxoplazmóza nebezpečná (kromě těhotných žen). Tělo infekci překoná a vytvoří si doživotní protilátky.

Příznaky jsou tyto:

  • zvýšená teplota
  • únava a malátnost
  • bolesti svalů i hlavy
  • zduření lymfatických krčních uzlin, který je nebolestivý
  • poruchu zraku (rozmazané vidění

Inkubační doba toxoplazmózy

Inkubační doba je asi 1-3 týdny a u 95 % nakažených může proběhnout bezpříznakově. Podle odhadů ji hostí asi 1/3 populace. Toxoplazmóza se přenáší ze zvířat na člověka, přičemž konečným hostitelem, ve kterém se dokáže množit, je kočka.

Toxoplazmóza - přenos

Toxoplazmóza napadá obratlovce, nejčastěji ptáky a hlodavce, tedy zvířata, na kterých si pak kočka může pochutnat. Kočka umožní rozmožení prvoka ve svém těle a ten jí na oplátku ulehčí lov své kořisti. Pokud se prvok dostane do děla oběti, ta ztrácí svou přirozenou plachost a dokonce více riskuje. Z bojácné a plaché myši se stává nebojácná, až drzá myš.

Infikovaná kočka vylučuje ve stolici 2-3 týdny po nakažení vajíčka toxoplasmy. Po čase si vytvoří protilátky, není nadále infekční a ani po opětovném nakažení vajíčka již nevylučuje. Vajíčka potřebují 24 hodin na vzduchu, aby dozrála a vylíhl se z nich zmíněný záškodník.

Toxoplazmóza - jak se můžete nakazit

Z nákazy nemůžeme obviňovat jen kočky, i když právě ony jsou tím posledním článkem.

Člověk se častěji nakazí toxoplasmou:

  • ze špatně umyté zeleniny a ovoce (nejčastěji z domácích zahrádek, kde se na ni dostanou výkaly koček)
  • z nakaženého a špatně tepelně upraveného masa (těhotné ženy a ženy, které se o dítě snaží, by tak měly zapomenout na tatarák a ochutnávání jakéhokoli nedovařeného masa při vaření). 
  • z nepasterizovaného mléka,
  • z infikovaných a tepelně neupravených vajec

Kdo je toxoplazmózou ohrožen

Na pozoru by se však měli mít lidé s oslabenou imunitou imunitou (zejména v důsledku infekce HIV, léčby cytostatiky, či po transplantaci). V těchto případech může nastat reaktivaci infekce, která má nejčastěji mozkovou formu a je doprovázena degenerací mozkových buněk, křečemi, poruchami vědomí a motoriky až ochrnutím nebo oční formu s těžkými záněty sítnice.

Dalšími projevy může být i těžký zápal plic a srdečního svalu. Neléčená resp. pozdě léčena primární infekce či reinfekce u imunitně oslabených lidí může být smrtelná.

Jak toxoplazmóza ovlivňuje chování a psychiku

Toxoplazmóza ovlivňuje psychiku a chování. Infikovaní lidé mohou mít až třikrát vyšší riziko dopravních nehod. Onemocnění způsobuje zpomalení reakčního času. Toxoplazmóza totiž ví co dělá. U myší bylo prokázáno, že zpomalením obranné reakce je myš snadněji ulovena kočkou, ve které se může dál spokojeně množit.

Toxoplazmóza v těhotenství

Toxoplazmóza v těhotenství je velmi nebezpečná pro nenarozené dítě. Čím dříve se matka v těhotenství nakazí, tím závažnější bývá poškození plodu a riziko potratu.

Pokud se dítě nakazí od matky v průběhu těhotenství, jde o vrozenou toxoplazmózu. Při porodu dítě nemá většinou žádné příznaky, během několika let se ale mohou projevit u dítěte takové vývojové vady jako šilhání, epilepsie, hluchota, poškození zraku nebo psychotorické vady. 

Potíž je, že toxoplazmóza u žen probíhá často bezpříznakově a test na toxoplazmózu se během těhotenského screeningu neprovádí. Mnoho gynekologů však nastávajícím maminkám tento test na začátku těhotenství provádí. Pokud se nákaza potvrdí, začne se léčit tak, aby se riziko přenosu na dítě minimalizovalo. Následně se pak provádí odběr plodové vody - obvykle v 16. týdnu těhotenství.

Jak se vyhnout toxoplazmóze

Pokud se chcete vyhnout nákaze, doporučujeme:

  • pořádně mýt ovoce i zeleninu,
  • nekonzumovat syrové nebo polosyrové maso,
  • pokud máte kočku či kocoura, čistěte jejich toaletu alespoň každých 12 hodin (nedojde tak k vylíhnutí vajíček, pokud je vaše zvíře infikované)

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.