Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Stravování podle čínské medicíny: jídlo jako lék

Tradiční čínská medicína říká, že jsme zdraví pouze tehdy, když je jin a jang našeho těla v rovnováze. Vnímá jídlo jako lék - správné stravování je základem léčení každé nemoci. Jaké jsou principy jídelníčku podle tradiční čínské medicíny?

Stravování podle čínské medicíny: jídlo jako lék
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Pokud v našem jídelníčku něčeho dlouhodobě přebývá a jiného zase chybí, máme zaděláno na nejrůznější zdravotní problémy. Cílem jídelníčku podle čínské medicíny rozhodně nejsou diety a hubnutí. Jde o celkovou harmonii, o rovnováhu protikladných energií jin a jang, které se vzájemně doplňují (více o pilířích čínské medicíny).

Jídelníček podle termického dělení potravin

Potraviny můžeme rozdělovat podle jejich termického působení. Strana jin představuje chlad a je reprezentována chladnými potravinami. Naopak jang reprezentují suché zahřívací potraviny. Pokud jste typ člověka, kterému je stále zima a máte nízký tlak, potřebujete více energie jang, tedy více zahřívacích potravin. Jestliže jste energičtí až hyperaktivní, potřebujete více energii jin, tedy chladných potravin. Termické rozdělení potravin má vliv na sestavování jídelníčku jak v průběhu dne, tak v průběhu celého roku.

  • Chladné potraviny - čerstvé ovoce a zelenina, saláty, jídla krátce tepelně upravovaná, minerální voda, zmrzlina, jogurty atd.
  • Zahřívací potraviny - vývary, ostré koření, chilli papričky, pohanka, maso, omáčky, sušené ovoce atd.
  • Neutrální potraviny - obiloviny, pečivo, luštěniny, ořechy, vejce, hovězí maso, máslo atd.

Neutrální potraviny jsou základem jídelníčku. Fungují jako regulátor jinu a jangu. Termické dělení potraviny je jednoduchým vysvětlením, proč v zimě přirozeně vyhledáváme spíše teplejší stravu, kdežto v parném létě dáváme přednost svěžím lehčím jídlům.

Jídelníček podle 5 elementů

Tradiční čínská medicína rozlišuje 5 elementů, které se vzájemně doplňují a podporují. Tyto elementy se v jídelníčku střídají v průběhu dne i v průběhu celého roku. Vyvážený zdravý jídelníček by měl obsahovat všech 5 elementů. Co symbolizují jednotlivé elementy v rámci roku a v rámci jednoho dne?

  • Dřevo symbolizuje jaro nebo ráno - Vhodné jsou lehce stravitelné potraviny, ze kterých tělo rychle získá energii. Souvisí to s jarní očistou, detoxikací. Zařadit čerstvou zeleninu, výhonky. Červené maso značně omezit a nahradit bílým a rybami. Solit jenom minimálně. Ideální úpravou potravin je napařování. Vyloučit alkohol, polotovary.
  • Oheň symbolizuje léto nebo oběd - V tomto období jsou ideální lehká studená jídla. Žádné pečení, smažení a podobné tepelné úpravy. Omezit tučná jídla a solení. Nejsou vhodné ani studené nápoje, protože oslabují trávení. Dejte přednost třeba vlažnému zelenému čaji.
  • Země symbolizuje pozdní léto nebo odpoledne - Čas na sladké, ale ne na cukrovinky! Na ovoce, zeleninu (mrkev, dýně) a obiloviny - potraviny, které se sklízejí právě v pozdním létě. Ideální úpravou potravin je krátké vaření.
  • Kov symbolizuje podzim nebo večer - Na podzim potřebujeme rozproudit organismus, čehož docílíme např. pomocí zázvoru. Vyhledáváme jídla bohatá na energii, nevadí ani delší vaření. Zkrátka začínáme se zásobami na zimu.
  • Voda symbolizuje zimu nebo noc - Typickou chutí pro toto období je slanost. Vhodné jsou proto třeba mořské ryby. Orgány, které jsou citlivé na prochladnutí, musíme v zimě udržovat v teple pomocí zahřívacích potravin, jako je sušené ovoce, skořice, zelí, divoké rýže. Největší chybou v tomto období je konzumace tropického ovoce, které ochlazuje.

Nezapomínejte, že ideální zdravá strava by měla obsahovat všechny elementy. Tak bude vaše jin a jang v rovnováze, což se jednoznačně projeví na vašem zdraví, energii i psychice. Protože léčení stravou je to nejpříjemnější! 

19. duben 2017

Přečtěte si také

Chcete mít miminko blízko sebe a zároveň volné ruce? Dětská nosítka jsou skvělým řešením – podporují blízkost, usnadňují každodenní činnosti a šetří záda rodičů. Vyberte si to správné pro pohodlí vás…

více

Hantavirus je rod virů z čeledi Hantaviridae, které se přirozeně vyskytují u hlodavců a mohou způsobit závažné onemocnění u lidí. Přenos na člověka probíhá především vdechnutím částic moči, trusu…

více

Berberin je přírodní látka s dlouhou historií využití v tradiční medicíně. Tento rostlinný alkaloid se získává z dřišťálu a dalších léčivých rostlin a je známý svými pozitivními účinky na…

více

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.