Lékárna.cz

Jaký je rozdíl mezi kreatinem a kreatininem

Kreatin je přírodní látka, která se nachází v těle a hraje důležitou roli v energii, kterou vaše svaly používají při cvičení. Doplňky stravy s kreatinem mohou pomoci zlepšit vaši fyzickou výkonnost a urychlit regeneraci svalů po tréninku. Tím vám umožní, abyste trénovali s větší intenzitou a déle, což může vést k rychlejšímu dosažení vašich sportovních cílů.

Jaký je rozdíl mezi kreatinem a kreatininem
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Pro koho se hodí kreatin

Doplňky stravy s kreatinem jsou jedním z nejpopulárnějších a účinných doplňků pro sportovce, kteří chtějí zlepšit svou fyzickou výkonnost. Kreatin pomáhá tělu rychleji regenerovat ATP, což je molekula, která dodává energii svalům při fyzické aktivitě. 

Pokud hledáte způsob, jak zvýšit svou výkonnost a dosáhnout svých sportovních cílů, kreatin může být tou správnou volbou pro vás. Naše doplňky stravy s kreatinem jsou ideální pro osoby, které provozují silový trénink, jako jsou například kulturisté, powerlifteři a sprinteři, stejně jako pro osoby, které provozují trénink výdrže, jako jsou běžci na střední a dlouhé tratě, ale i fotbalisté, hokejisté nebo tenisté.

Jaké formy kreatinu u nás najdete

  • doplňky stravy s ethyl esterem - kreatin ethyl ester ocení hlavně kulturisté, atleti a hokejisté, jelikož poskytuje maximální podporu výkonnosti při intenzivních a vyčerpávajících fyzických výkonech.
  • doplňky stravy s monohydrátem kreatinu - je nejznámější a nejvyužívanější kreatin, a to především silovými sportovci, kteří ho využívají pro krátkodobé navýšení síly až o 10 %
  • kreatinové směsi - obsahují kombinaci různých forem kreatinu a dalších suplementů, které podporují růst svalové hmoty a zároveň podporují odbourávání tuků. 

Co všechno umí kreatin

  • kreatin podporuje metabolismus, růst svalů a vytrvalost během tréninku
  • dodává tělu velmi rychlou energii - především pro svalovou tkáň
  • podporuje budování svalové hmoty, snižuje ztrátu tělesných bílkovin, zlepšuje výkon a regeneraci sportovců

Denní potřeba kreatinu

Denní potřeba kreatinu se u dospělého člověka pohybuje kolem 2 gramů a tělo si tuto dávku dokáže vytvořit samo. Pokud chcete užívat kreatin v podobě potravních doplňků s obsahem kreatinu monohydrátu nebo kreatinu s dalšími látkami - určitě by jeho užívání měla předcházet konzultace s trenérem, výživovým poradcem nebo lékárníkem, jaká dávka je pro vás při tréninku vhodná.

Přirozený zdroj kreatinu

Nejdůležitějším potravním zdrojem kreatinu je maso. Velké poměrné množství obsahuje maso ryb a drůbeže. Přičemž platí, že půl kilogramu masa obsahuje asi 2 gramy kreatinu.

Kreatin vs. kreatinin

Kreatin vzniká syntézou z tří aminokyselin - glycinu, argininu a methioninu. Nejvíce kreatinu (95%)  najdeme ve svalových buňkách, kde se podílí na přenosu a tvorbě energie. Dále se nachází v srdci, mozku, játrech i ledvinách a pak téměř ve všech buňkách těla.

Kreatin se rychle spotřebovává při zvýšené fyzické námaze. Uvolní se energie a molekula kreatinu se přemění na odpadní produkt – kreatinin.Tato látka se vylučuje z těla pouze ledvinami, a proto je její hodnota využívána jako indikátor jejich činnosti. 

Necvičte před vyšetřením ledvin

Před vyšetřením hladiny a vylučování kreatininu úplně vylučte zvýšenou fyzickou námahu. Ta totiž vede ke zvýšení hladiny kreatininu v krvi. Hodnoty vyšetření by tak falešně naznačovaly zhoršenou funkci ledvin.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.