Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Acerola - přírodní zdroj vitamínu C

Barbadoská třešeň nebo-li acerola je jeden z nejlepších zdrojů přírodního vitamínu C na světě. Vznikly tak rozsáhlé plantáže, na kterých se acerola pěstuje, aby tento drahocenný plod byl dostupný co nejširší veřejnosti.

Acerola - přírodní zdroj vitamínu C
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co je acerola?

Acerola (Malpighia glabra) malpígie neboli brazilská třešeň pochází z oblasti subtropické Střední a Jižní Ameriky a Karibiku. Nejčastěji je pěstovaná v Brazílii, zde byla také objevena italským přírodovědcem Marcelem Malphigim v 17. století a byla po něm pojmenována. Jedná se o nepopínavé husté stálezelené keře či stromky. Z květů vytvářejících květenství vznikají oranžovo-červené plody, dužnaté peckovice, které jsou podobné s třešní.

Co obsahuje acerola

Acerola obsahuje kromě vitamínu C, celou škálu vitamínů B (thiamin, niacin, riboflavin, biotin…), dále pak vitamín A, E a P nebo-li rutin, různé minerály a flavonoidy. Všechny tyto látky nejsou v plodech obsaženy ve velkém množství, ale pomáhají k lepšímu vstřebávání a využití právě velkého množství vitamínu C. Tím jsou přírodní zdroje cenných a pro tělo nepostradatelných látek  vyjímečné.

Proč je vitamín C tak důležitý

Není náhoda, že se reklamy na vitamín C objevují nejčastěji v podzimním a zimním období, kdy je lidský organismus možná více zatěžován. Vitamín C totiž významně podporuje zdravé fungování imunitního systému, přispívá k normální činnosti nerové soustavy a psychické pohodě a přispívá ke snížení pocitu vyčerpání a únavy.

Velmi často se o vitamínu C mluví jako o silném antioxidantu - chrání tělo před volnými radikály, které mají negativní vliv na lidský organismus. Také se podílí na tvorbě tkání - cévy, kosti, kůže, kolagen a další. Železo, jehož nedostatkem trpí celá řada lidí, se bez vitamínu C jen těžko vstřebává.

Doporučená denní dávka vitamínu C

Doporučená denní dávka vitamínu C pro dospělé osoby je 80 - 100 mg. Celá řada odborníků se však shoduje, že v případě zvýšeného stresu, fyzické aktivity nebo v průběhu nemoci je spotřeba vitamínu C v těle mnohonásobně vyšší. V praxi se doporučuje 500 mg vitamínu C pro dospělé a 250 mg pro děti.

Jak je to s vitamínem C

Kdy užívat vitamín C, jaké jsou doporučené denní dávky pro děti a proč si dát pozor na předávkování se dozvíte v článku Vitamín C.

Proč užívat právě acerolu

V posledních letech se čím dál častěji mluví o tom, že je vhodné získávat důležité vitamíny a minerály primárně z přírodních zdrojů a po těch syntetických sáhnout až když není zbytí.

Přirozeně se vitamín C nachází v mnoha druzích ovoce a zeleniny. Kromě citrusů pak v drobných plodech, v paprice, brokolici či listové zelenině. Přísun kvalitního ovoce a zeleniny se však v průběhu roku různí. Vařením či zavařováním se navíc většina vitamínu C ztrácí. Nejšetrnější metodou uchování je pak mražení. V potaz musíme vzít i fakt, že opravdu velká část populace ve svém jídelníčku nemá zahrnuto dostatečné množství ani ovoce ani zeleniny.

Kromě klasického ovoce a zeleniny je bohatým zdrojem přírodního céčka též rakytník či šípek - oba plody je možné pěstovat v našich přírodních podmínkách. Absolutně nejvyšší koncentraci vitamínu C však v sobě skrývá právě acerola. Ve 100 g syrové aceroly je asi 1700 mg vitamínu C.

V jaké formě můžeme acerolu sehnat

Protože plody aceroly podléhají rychlé zkáze, jen těžko se v našich krajích můžeme setkat s čerstvými kousky. Nezbývá pak jiné cesty než využít plodů sušených či doplňků stravy, ve kterých je sušený plod aceroly mletý na jemný prášek, nejčastěji k dostání ve formě kapslí.

Sehnat můžete acerolu též ve formě džusů, někdy i v mražené podobě k přípravě smoothie. Barvou láká k pochutnání si na sladké chuti, ve skutečnosti má však blíže k citronu než ke třešni, je totiž kyselá :-) I tak se dá zařadit do kuchyně - k přípravě ovocných salátů, pudinků, sladkých dezertů nebo právě do smoothie.

Pokud si nejste jisti svým zdravotním stavem a vhodnosti použití aceroly, vitamínu C či dalších doplňků stravy, vždy se poraďte se svým lékařem či lékárníkem.

30. květen 2019
Navštivte související produktové kategorie
Doplňky stravy na imunitu Vitamín C Džusy, sirupy, vody

Přečtěte si také

Chcete mít miminko blízko sebe a zároveň volné ruce? Dětská nosítka jsou skvělým řešením – podporují blízkost, usnadňují každodenní činnosti a šetří záda rodičů. Vyberte si to správné pro pohodlí vás…

více

Hantavirus je rod virů z čeledi Hantaviridae, které se přirozeně vyskytují u hlodavců a mohou způsobit závažné onemocnění u lidí. Přenos na člověka probíhá především vdechnutím částic moči, trusu…

více

Berberin je přírodní látka s dlouhou historií využití v tradiční medicíně. Tento rostlinný alkaloid se získává z dřišťálu a dalších léčivých rostlin a je známý svými pozitivními účinky na…

více

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.