Zdravé vaření: Vánoční cukroví 2. díl
Do Vánoc už jen chvilka a pokud si i vy ještě nějakou tu chvilku najdete, vyzkoušejte další druhy zdravého cukroví. A opět jsou bezlepkové, s menším množstvím cukru, nebo dokonce bez něj.
Skořicová očka
- 200 g rýžové mouky
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 90 g povoleného kokosového oleje
- 2 lžičky kakaa
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 žloutek
- 3 lžíce datlového sirupu
- marmeládu podle chuti (skvěle se ale hodí rybízová)
U tohoto receptu dané ingredience prostě smíchejte a těsto nechte odpočinout víc jak hodinu v lednici. Poté vytvářejte malé bochánky s prohlubněmi uprostřed, do kterých vkládejte marmeládu. Pečte na 180 °C zhruba 10 minut.
Maková srdíčka
Jsou vhodná pro úplně malé děti, kterým nechcete dávat cukr.
- 200 g jáhlové mouky
- 50 g máku
- 70 g másla
- 2 lžíce rýžového sirupu
- 1 vejce
- 1 lžíce citrónové šťávy
- povidla na slepování
Uložte těsto do lednice na minimálně hodinku a poté pečte na 170 °C ani ne 10 minut.
Oříškovo-čokoládové hrudky
- 100 g lískových oříšků (+ 50 g rozemletých na obalování)
- 100 g mandlí
- 50 g vlašských ořechů
- 40 g brusinek
- 10 g datlí
- 2 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 vejce
- 60 g čokolády
- vanilkový cukr
Postup
Polovinu oříšků pokrájejte nožem na větší kousky a polovinu rozemelte do hladké moučky. Přidejte brusinky a na kousky nakrájené datle a smíchejte s třtinovým cukrem. Tuto směs na pánvi jemně a pomalinku opečte, dokud cukr nezkaramelizuje a směs nebude dozlatova. Poté nechte trochu vychladnout a přidejte kokosový olej, žloutek a sníh z bílků, med a na malé kousky nakrájenou čokoládu. Těsto nechte opět odpočinout v lednici a pak můžete vytvářet kuličky, které pečte na 180 °C 20 minut. Po vyndání z trouby ještě teplé obalte ve směsi na jemno rozemletých oříšků se 3 lžičkami vanikového cukru.
Zuzana Bihary
a akcích na Lékárna.cz vždy včas!
Napište nám!