Lékárna.cz

Zdravé vaření: Jak udělat z běžného koláče zdravější

Milovníků koláčků, buchtiček a sušenek je mezi námi určitě mnoho. Jenomže ne každý si chce dopřát hromadu bílé mouky a cukru pokaždé, když ho honí mlsná. Ať už hubnete nebo jen chcete žít zdravěji, z běžných koláčů si můžete pomocí pár triků vykouzlit zdravější variantu opravdu jednoduše.

Zdravé vaření: Jak udělat z běžného koláče zdravější
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Většina koláčů a buchet se skládá z mouky, mléka, cukru a nějakého tuku. Občas se přidá vejce, nějaké ovoce či čokoláda. Jenomže už o prvních třech vyjmenovaných surovinách nekolují zrovna dobré informace, dokonce se o nich často mluví jako o bílých jedech. Lze se jim vyhnout? Odpověď zní - určitě ano. Ale když nechceme jít do extrémů, stačí recept jen trochu upravit.

Jak na to?

Klasickou bílou pšeničnou MOUKU lze nahradit kde čím. Pro začátek uděláte dobře, když ji vyměníte za špaldovou. Ale jinak na mouku lze pomlít nespočet surovin - pohanku, jáhly, rýži, mandle, kokos… Každá “mouka” se pak chová trochu jinak a tak je dobré znát alespoň trochu jejich vlastnosti. Například pohanková je velmi lepivá a má velkou pojivou schopnost. Oproti tomu kokosová nedrží zase skoro vůbec a zároveň velmi vsakuje vlhkost. A tak bude nejlepší, když jinou variantou nahradíte vždy jen část - třeba třetinu.

Když se chcete vyhnout MLÉKU, není problém použít jakékoliv rostlinné mléko, ať už z obilovin nebo z oříšků. Každopádně voda vám poslouží také.

A jak na CUKR? Sladidel je celá řada. Nejlepší je ale sladkost výsledných koláčů snížit tak na polovinu. Uvidíte, že si časem zvyknete a bude vám to chutnat i tak! Běžný bílý cukr nahraďte buď třtinovým nebo nějakým sirupem, nejlépe panenským datlovým. Někdy lze část sladidla nahradit medem nebo melasou, která je bohatá na železo a jiné prospěšné látky.

Heru a olej můžete vyměnit za kvalitní máslo, ghí nebo kokosový olej. No a když do těsta přidáte nějaká semínka či oříšky, nikdy nemůžete nic zkazit a naopak dodáte tělu mnoho minerálů a vitamínů.

Příběh jednoho jablečného koláče

Je jednoduchý, vláčný a moc chutný! :-) Koukněte, jak si lze pohrát se surovinami:

  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 3 domácí vejce
  • 4 kelímky hladké mouky vyměňte za 2 špaldové, 1 mandlové, 1 kokosové
  • 1 a půl kelímku cukru vyměňte za 2 velké lžíce datlového sirupu, 1 lžíce melasy
  • 1 a půl kelímku oleje vyměňte za 1 velkou lžíci kokosového oleje
  • vanilkový cukr vyměňte za lžíci domácího vanilkového extraktu
  • 3 jablka, nebo jiné ovoce
  • skořice, oříšky, semínka

Postup je snadný - kromě jablek smíchejte vše dohromady v hladké těsto a vlejte do dortové formy. Jablíčka nakrájejte na měsíčky a hezky rozprostřete na povrch těsta. Pečte na 170° C asi 40 minut.

K šálku kvalitního černého čaje ideální :-) Dobrou chuť!

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.