Lékárna.cz

Glutathion a jeho důležitost v lidském těle

Glutathion si sice tělo tvoří samo, vy mu ale můžete pomoci. Je součástí mnoha reakcí v těle

Glutathion a jeho důležitost v lidském těle
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Jak funguje gluthation v těle

Jedná se o tripeptid - tj. je složen ze tří aminokyselin - cysteinu, glycinu a kyseliny glutamové. Vzniká v játrech. a je součástí mnoha reakcí v těle. Působí jako koenzym (látka podporující účinek) enzymů glutathionreduktázy a glutathionperoxidázy. Díky němu se v těle mění jedovatý peroxid vodíku na neškodné látky - vodu a kyslík. Napomáhá tvorbě disulfidových můstků v řadě bílkovin a hormonů. Je důležitý při syntéze a opravě nukleových kyselin, syntéze (vzniku) bílkovin, odstraňování toxinů z těla, aktivaci enzymů, udržení acidobazické rovnováhy, ochrany před oxidačním stresem. V neposlední řadě je důležitou součástí metabolismu (detoxikace) cizorodých škodlivých látek v těle (xenobiotik), účastní se tvorby žluče, působí jako neuromodulátor a neurotransmiter. Hraje důležitou roli v regulaci počtu a funkčnosti erytrocytů a leukocytů.

Co znamená snížená hladina glutathionu v těle

Snížená hladina v těle je spojena s vyšší mírou oxidačního stresu. Je známo, že volné radikály (oxidační stres) vedou k rychlejšímu stárnutí a poruchám s ním spojeným.

Co snižuje hladinu glutathionu

Hladinu glutathionu snižuje:

  • Věk  ( jeho produkce se s věkem snižuje).
  • Silné zatížení toxiny, volnými radikály a stresem (poté naše tělo není schopno recyklovat glutathion v potřebné míře)
  • Špatná životospráva – nedostatek pohybu, nevhodné stravovací návyky, přemíra jednoduchých cukrů a toxických látek
  • Dlouhodobá fyzická zátěž
  • Znečištění prostředí
  • Kouření

Jak zvýšit obsah glutathionu v těle

Glutathion je obsažen v mase, ovoci a zelenině (především v té, která obsahuje síru - tj. brokolice, květák, zelí, česnek, cibule, kapusta,...), pivovarských kvasinkách a luštěninách.  Hladinu glutathionu zvyšuje i pravidelné aerobní cvičení, které posiluje i náš imunitní systém. Funkci glutathionu podporují vitamíny C a E, selen, rybí tuk a ostropestřec.

Doporučená denní dávka

Perorální denní dávka (z hlediska potravního doplňku) se pohybuje v rozmezí 50 -1000 mg. Biologická dostupnost ze zažívacího ústrojí však není vysoká. Efektivní je podávání směsi všech tří výše uvedených aminokyselin v příslušném poměru nalačno.

V některých zemích je Glutathion registrován i jako lék. V léčebných dávkách se osvědčilo podávání intravenózně či intramuskulárně. Primárně se používá pro snížení toxicity, která doprovází protinádorovou léčbu cisplatinou.

V inhalační (aerosolové) formě se glutathion podává při léčbě plicních onemocnění.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.  

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.