Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárny.cz » Články a blogy » Glutathion

Glutathion

Zelenina

Bez glutathionu nebudeme…

Tento jednoduchý tripeptid patří mezi nejběžnější a nejčastěji se vyskytující látky v živočišném organizmu a život bez jeho existence je nemožný? Kromě masa se vyskytuje také v zelenině a ovoci a snad proto o něj nebyl do nedávné doby jako potravní doplněk takový zájem, v současnosti však zájem stále roste.

Čistá látka běžně existuje, přidává se do určitých léčivých přípravků, pro konzumenta potravních doplňků však existuje jednoduchý recept, jak lacino zvýšit její hladinu v organizmu: podávat složky, ze kterých vzniká, tj. aminokyseliny glutamin, cystein a glycin. Čistý glutathion se po podávání ústy totiž obtížněji vstřebává.

Funkce v organizmu

Glutathion vzniká v játrech, uplatňuje se při syntéze a opravě nukleových kyselin v organizmu, při vzniku bílkovin, prostaglandinů, transportu aminokyselin, odstraňování toxinů a karcinogenů, správné funkci imunitního systému, prevenci buněk před oxidačním stresem a při aktivaci řady enzymů v organizmu.

Jeho nízký obsah v těle je spojen s rychlým stárnutím, makulární degenerací (skvrnami na pokožce), diabetem, nemocemi plic a zažívacího ústrojí, křečovitými stavy, Parkinsonovým syndromem a jinými neurodegenerativními poruchami.

Možná rizika

Rizika nejsou popisována. Pouze u přípravků, které jsou určeny pro inhalační podání, může dojít u citlivých osob (astmatiků) ke spazmům bronchů.

Použití

Glutathion se používá při šedém a zeleném zákalu, při alkoholizmu, prevenci stárnutí, astmatu, nádorových onemocněních, kardiovaskulárních chorobách (ateroskleróze a hypercholesterolemii), žloutenkách a onemocnění jater, snížené imunitě (včetně AIDS a chronickém únavovém syndromu), ztrátě paměti, Alzheimerově a Parkinsonově chorobě, zánětech pohybového ústrojí a při detoxikaci těžkých kovů a pro snížení toxického účinku některých léčiv (cisplatiny).

V inhalační formě je používán při ovlivňování plicních chorob (plicní fibrózy, cystické fibrózy a onemocnění plic spojených s viry, zejména HIV).

Perorální denní dávka (z hlediska potravního doplňku) se pohybuje v rozmezí 50-600 mg, průměrně 250 mg; biologická dostupnost ze zažívacího ústrojí však není vysoká. Efektivní je podávání směsi všech tří výše uvedených aminokyselin v příslušném poměru nalačno.

V inhalační (aerosolové) formě se podává v dávce do 600 mg, rozděleně ve formě aerosolu dvakrát denně.

všechny články

Přečtěte si

 

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám