Lékárna.cz

Zdravé vaření: Vegeburger ve špaldové bulce

Zdravé vaření: Vegeburger ve špaldové bulce
Sdílet

Vegeburger je originálním pohoštěním pro návštěvu a hodí se i na letní grilovačku na zahradě. Jeho obsah vlastně hodně závisí na vaší představivosti – oblíbený druh pečiva můžete naplnit zeleninou, jakou máte rádi (např. právě i tou začerstva ugrilovanou). Stejně tak i bezmasá placka uvnitř může být pokaždé jiná. Já do jejího základu většinou používám luštěniny a pro tento recept jsem zvolila červenou čočku.

Špaldové bulky

  • 160 g špaldové mouky
  • 40 g mletých ovesných vloček
  • 100 g hladké mouky
  • 1 vajíčko
  • 2 dcl mléka + 20 g kvasnic
  • sůl
  • 4 lžíce olivového oleje
  • hrst slunečnicových semínek

Nejprve si nechte vzejít kvásek (do vlažného mléka rozdrobte kvasnice a lehce je posypte cukrem) – ten poté přilijte ke zbývajícím surovinám a vypracujte těsto, které nechte v teple vykynout cca 2 hodiny. 

Z tohoto množství se mi podařilo vytvořit 4 bochánky, které jsem povrchu pomazala vajíčkem (zbytek vajíčka využijete později do placky), posypala lněným semínkem a pekla je zhruba 20 minut na 200 °C.

Těsně před koncem kynutí těsta se pusťte do přípravy bezmasé placky, na kterou potřebujete:

  • 200 g červené čočky
  • 1 vajíčko 
  • sůl + pepř
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky majoránky
  • cca 3 lžíce strouhanky nebo kukuřičné mouky

Čočku uvařte do měkka a poté ji rozmačkejte na kaši, tu smíchejte s dalšími surovinami a vytvářejte placičky, které po obou stranách smažte na pánvi.

Chuť vegeburgeru dotváří nejen to, co je uvnitř něj (já jsem ten svůj naplnila plátky rajčat, kyselých okurek, sýra, plátkem grilované papriky a namazala kečupem a hořčicí), ale také jeho příloha: mohou jí být např. hranolky pečené v troubě na pečícím papíru s kapkou olivového oleje. 


 

 

23. únor 2017
Máte dotaz k článku? Napište nám!

Přečtěte si také

Konopí je dnes dobře známé a používané nejen v medicíně, ale také v kosmetice, kde je jedním z nejčastěji používaných top látek dnešního trhu.

více

Co to je, jaké jsou účinky propolisu a kdo by si na něj měl dát pozor, prozradíme v našem článku.

více

Řepík lékařský byl používaný v magii a léčení již od starodávných dob. K čemu však doopravdy slouží? Prozradíme v našem článku.

více

Co by to byl podzim bez dýně. Pokud jste v létě poctivě zalévali, tak teď už jistě sklízíte tyto na pohled krásné plody, které dovedou posloužit jak k snědku, tak i jako podzimní dekorace. Například…

více
Zeptejte se lékárníka

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním.

Zjistit více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.