Zdravé vaření: Vegeburger ve špaldové bulce
Vegeburger je originálním pohoštěním pro návštěvu a hodí se i na letní grilovačku na zahradě. Jeho obsah vlastně hodně závisí na vaší představivosti; oblíbený druh pečiva můžete naplnit zeleninou, jakou máte rádi (např. právě i tou začerstva ugrilovanou). Stejně tak i bezmasá placka uvnitř může být pokaždé jiná. Já do jejího základu většinou používám luštěniny a pro tento recept jsem zvolila červenou čočku.
Špaldové bulky
- 160 g špaldové mouky
- 40 g mletých ovesných vloček
- 100 g hladké mouky
- 1 vajíčko
- 2 dcl mléka + 20 g kvasnic
- sůl
- 4 lžíce olivového oleje
- hrst slunečnicových semínek
Postup
Nejprve si nechte vzejít kvásek (do vlažného mléka rozdrobte kvasnice a lehce je posypte cukrem) – ten poté přilijte ke zbývajícím surovinám a vypracujte těsto, které nechte v teple vykynout cca 2 hodiny.
Z tohoto množství se mi podařilo vytvořit 4 bochánky, které jsem povrchu pomazala vajíčkem (zbytek vajíčka využijete později do placky), posypala lněným semínkem a pekla je zhruba 20 minut na 200 °C.
Těsně před koncem kynutí těsta se pusťte do přípravy bezmasé placky, na kterou potřebujete:
- 200 g červené čočky
- 1 vajíčko
- sůl + pepř
- 4 stroužky česneku
- 1/2 lžičky majoránky
- cca 3 lžíce strouhanky nebo kukuřičné mouky
Čočku uvařte do měkka a poté ji rozmačkejte na kaši, tu smíchejte s dalšími surovinami a vytvářejte placičky, které po obou stranách smažte na pánvi.
Chuť vegeburgeru dotváří nejen to, co je uvnitř něj (já jsem ten svůj naplnila plátky rajčat, kyselých okurek, sýra, plátkem grilované papriky a namazala kečupem a hořčicí), ale také jeho příloha: mohou jí být např. hranolky pečené v troubě na pečícím papíru s kapkou olivového oleje.
Zuzana Bihary
a akcích na Lékárna.cz vždy včas!
Napište nám!