Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárny.cz » Články a blogy » Zdravé vaření: Bezlepkový makovec s ořechy a jablíčky

Zdravé vaření: Bezlepkový makovec s ořechy a jablíčky

Dnešním receptem na makovec budeme pokračovat v bezlepkovém vaření a pečení. Do mé kuchyně si totiž našla cestu kokosová mouka. Chvilku jsem okolo ní sice kroužila bez jediného nápadu, co si s ní počít, ale nakonec jsem moc ráda, že se naše cesty zkřížily.

Zdravé vaření: Bezlepkový makovec s ořechy a jablíčky

Tento recept na bezlepkové sladké pečení je specifický tím, že se jedná o velmi vláčný (až mokrý) moučník, který v sobě kombinuje dle mého názoru ideální chuť jablek, vlašských ořechů a máku. Kromě toho, že se v něm nesetkáte s lepkem, je možné si jej přizpůsobit i tak, že v něm nahradíte klasické mléko jakýmkoliv rostlinným.

Kokosová bezlepková mouka obsahuje obrovské množství vlákniny a bílkovin, málo jednoduchých cukrů a vyrábí se sušením čerstvé kokosové dužiny, která se rozemele na hrubší prášek. Její mírně nasládlá chuť umožňuje při pečení použít méně sladidla, než jsme běžně zvyklí. Nejsme ale zvyklí ani na to, aby nějaká mouka tolik absorbovala vše tekuté, jako to umí právě tato. Počítejte tedy s navýšením množství vajíček, mléka i tuku a v případě dominantního poměru kokosové mouky v receptu také s ne zcela obvyklou konzistencí těsta i závěrečného výsledku.

Použité ingredience

  • 1 hrnek kokosové mouky
  • ½ hrnku najemno mletých vlašských ořechů (můžete ale přidat i hrst na kousky nasekaných ořechů)
  • ½ hrnku mletého máku
  • 2 vejce
  • 2 nahrubo nastrouhaná jablka
  • ½ hrnku oleje (já jsem použila řepkový, ale může být i rozehřátý kokosový)
  • 2 hrnky mléka
  • ¾ hrnku třtinového cukru
  • malá lžička jedlé sody

Všechny ingredience smíchejte a rozprostřete na vymazaný plech či pekáč. Pečte cca půl hodiny na 200 °C. Mezitím si připravte tvaroh, kterým pak makovec povrchu potřete. Budete na něj potřebovat:

  • vaničku plnotučného tvarohu
  • 100 g datlí
  • 1 lžíci datlového sirupu

Datle zalijte horkou vodou a nechte je zhruba 15 minut máčet, poté je rozmixujte na pastu (nevadí, když vám zůstanou i kousky – to se stalo neplánovaně i mně, protože jsem neměla úplně ideální mixér, a výsledek byl nakonec moc fajn) a přidejte celý tvaroh a lžíci datlového sirupu. Po vychladnutí makovec potřete a posypte skořicí a máte hotovo. 


nakupovat

Související zboží

všechny články

Přečtěte si

 

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám