Lékárna.cz

Zázračný jedlý strom moringa a jeho účinky

Strom moringa u nás není moc známý a to je velká škoda. Dá se totiž beze zbytku využít od kořene až po plody. Všechny jeho části mají množství zdraví prospěšných látek, o kterých se s vám rádi podělíme.

Zázračný jedlý strom moringa a jeho účinky
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co to je moringa a odkud pochází

Moringa olejodárná Morinnga oleofera je strom, původní domovinou v Indii, v oblasti Himalájí. Několik druhů stromu moringa se vyskytuje také v Arábii a Africe. Nejznámější z nich je moringa olejodárná, která bývá pěstována i na plantážích. Tento stálezelený strom vám může trochu připomínat baobab, to díky svému dužnatému kmenu, který slouží jako zásobárna vody v obdobích sucha. Pro místní obyvatelstvo představuje moringa součást základních potravin – dokáže z ní spotřebovat naprosto vše včetně kořenů. Také proto můžeme moringu nazývat jedlým stromem. Morninga roste i ve velmi nehostinných podmínkách, proto je tak hodnotná. Americký Národní institut zdraví ji v roce 2008 přidělil titul Rostlina roku. Tahle zelená rostlinka nám tedy evidentně nabízí ohromné množství výjimečných schopností a vlastností!

Přírodní multivitamín

Moringa je v zemích svého původu považována za přírodní multivitamín, protože obsahuje vysoké množství antioxidantů a vitamínů. Z minerálů je to především vápník, hořčík, draslík a železo. Přispívá také k udržení normální hladiny cukru v krvi.

moringy můžeme zpracovat:

  • Listy – dají se jíst syrové, například v salátech. Lze je také uvařit a použít do různých omáček a dalších pokrmů. Také se suší, a poté drtí na prášek, který je nadále využíván například v nápojích nebo pro zpracování na potravinové doplňky.
  • Plody – vypadají jako velké lusky a uvnitř mají semena. Ta jsou bohatým zdrojem oleje, který stačí vylisovat a používat. Přidává se i do kosmetiky.
  • Květy a kořeny – místní je využívají v kuchyni. Kořeny mohou v menším množství nahradit klasický křen. Ve větší míře jsou ale jedovaté.
  • Kůru – lze ji zpracovávat na výrobu vláken. Větve stromu pak poslouží jako krmivo pro zvířata.

Co obsahuje moringa

Listy moringy obsahují velmi vysoké množství antioxidantů, vitamínů, minerálů a aminokyselin. Listy jsou bohaté na mnoho minerálů jako např. draslík, fosfor, vápník, mangan, hořčík, zinek a železo, vitamínů jako je betakaroten, riboflavin, biotin, kyselina listová a askorbová, omega 3 a 6 nenasycených kyselin a bílkovin. Ajurvéda využívá moringu po tisíce let jako oblíbenou součást bylinných směsí na léčení desítek zdravotních obtíží. 

Moringa také obsahuje:

  • mangan přispívající ke zdraví našich kostí a pojivových tkání,
  • chrom, který se podílí na správné hladině cukru v krvi
  • bór,
  • 18 esenciálních aminokyselin důležitých pro stavbu bílkovin,
  • 46 antioxidantů,
  • a další pro tělo důležité vitamíny.

Moringu olejodárnou můžeme bez nadsázky považovat za jednu ze superpotravin. Obsahuje vysokou koncentraci všech živin důležitých pro tělo. V zemích třetího světa představuje mnohdy jediný zdroj vitamínů a minerálů. Z hlediska výživy a prospěšných látek jsou nejvýznamnější listy a plody, které jsou doslova nabité živinami a antioxidanty.

Moringu olejodárnou si u nás koupíte ve formě oleje, který bývá součástí přírodní kosmetiky, ve formě sušeného prášku z listů moringy, tablet, kapslí nebo jako čaj. Doplňky stravy a bylinky používáme pouze dle návodu výrobce a pokud si nejste jisti, vždy po konzultaci s lékařem či lékárníkem.

Moringa v kosmetice

Moringový olej v kosmetice zaujímá velmi dobré místo. Je účinný při péči o kůži s pigmentací a vráskami. Lze jej použít také při péči o suché a lámavé vlasy a na citlivou vlasovou pokožku.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.