Lékárna.cz

7 tipů pro výrazně lepší vzhled jizvy

Máme pro vás sedm přípravků, díky kterým vaše jizvy po úrazech, operacích i kožních onemocněních nebudou vidět a také několik zkušených rad od kožní lékařky.

7 tipů pro výrazně lepší vzhled jizvy
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Jizvu mažte a masírujte

Jizvy je velmi vhodné brzy po uzavření rány nebo vyndání stehů pravidelně alespoň 3x denně masírovat tzv. tlakovou masáží. K ošetření je vhodná kvalitní měsíčková mast či šípkový olej.  Jezte kvalitní stravu s dostatkem vitamínů, minerálů a nezapomeňte na kolagen, který je odpovědný za proces hojení kůže.

1. Masti na jizvy

Vyhladit, změkčit a zjemnit nové i starší jizvy, to dokáží speciální krémy či gely od renomovaných kosmetických firem určené k hojení jizev. Zároveň tyto přípravky obvykle zmírňují i příznaky doprovázející hojivý proces, tedy například svědění, otoky nebo zarudnutí. Ideální je jizvu mazat hned po jejím zhojení, a to dvakrát denně.

2. Krytí na jizvy

Samolepicí fólie připomíná běžnou náplast, obsahuje však čistý silikonový gel, který je vysoce účinný při zlepšování stavu hypertrofických či keloidních jizev. Zlepšení stavu jizvy se obvykle dostaví po třech měsících. Krytí je vhodné nosit 24 hodin denně a odkládat jej jen na sprchování.

3. Aloe vera

Čistý gel z aloe vera obsahuje látky, které dle výzkumu Indických lékařů napomáhají k regeneraci tkání a zároveň zesvětlují pokožku. Čistý gel z aloe vera aplikujte dvakrát denně.

4. Vitamín E

Pro celkové zlepšení pleti je vhodné jeho perorální podání, pro hojení jizev se hodí vitamín E neboli tokoferol aplikovat přímo na zjizvenou tkáň. Buďto použijte tekutý vitamín E a asi 10 minut masírujte jizvu nebo to samé provádějte s olejem z rozříznuté vitamínové kapsle. Tento postup opakujte 2 - 3x denně.

5. Kokosový olej

Kokosový olej má antioxidační vlastnosti, zklidňuje podráždění pokožky, navíc ji hydratuje, vyživuje a obnovuje její pružnost.

6. Jablečný ocet

Kyseliny obsažené v jablečném octu působí na tkáň podobně jako chemický peeling, tedy odstraňují poškozené vnější vrstvy pokožky. Krom toho má jablečný ocet vynikající zesvětlující účinky. Již po měsíci pravidelného potírání je tak jizva viditelně světlejší.

7. Levandulový olej

Levandulový olej snižuje viditelnost starších jizev, je možné jej aplikovat přímo na čerstvou jizvu a navíc působí i jako prevence proti vzniku jizev nových. Pro dosažení maximálního efektu, masírujte postižené místo levandulovým olejem dvakrát denně pět minut.

Jizvy nemusí být vidět!

Každé poškození kůže zanechává jizvu. Záleží jen na tom, jak viditelná je. Nejčastější jizvy mají lidé po operacích, jako následek akné, ale také po úrazech a popáleninách. Ženy často řeší jizvy po císařském řezu a strie, které vznikají během těhotenství. Ať už jde o jizvu po úrazu, operaci nebo po kožním onemocnění, vždy bychom chtěli, aby byla co nejméně vidět. Co pro to můžeme udělat? Zeptali jsme se MUDr. Marie Finsterlové, kožní lékařky z čáslavské odborné kožní ordinace.

Co tedy ovlivňuje vzhled jizev?
„Pokud jde o jizvy po operacích nebo jiných zákrocích, pak záleží hlavně na velikosti odstraňované léze, velikosti a typu chirurgického řezu, typu odstranění – tedy o to, zda byl zákrok proveden skalpelem, rotačním nožem, laserem apod. O jizvě rozhoduje i volba chirurgického šití, anatomická lokalita, tj. na které části těla jizva je, věk pacienta, sklon ke špatnému hojení díky např. přidruženým nemocem, jako je cukrovka, imunodefekt, onemocnění štítné žlázy, porucha prokrvení dané oblasti a podobně.“

Co může ovlivnit pacient?
„Může dodržovat poučení lékaře v pooperačním nebo pozákrokovém režimu. Pokud má pak podezření na to, že se jizva špatně hojí, nebo že nevypadá dobře, pak by to měl včas konzultovat s lékařem.“

Jak lidé nejčastěji ošetřují „problematické“ jizvy?
„Je to k nevíře, ale nejčastěji sádlem. Sádlem a tlakovými masážemi.“

Jaký přípravek byste jim doporučila a proč právě ten?
„Měl by obsahovat osvědčené látky, u kterých známe jasný efekt v podpoře hojení rány a správného dozrávání jizvy - silikonový olej, antioxidanty, polypeptidy, kyselinou hyaluronovou, výtažky z cibule - a vhodný masťový základ, který určuje kosmetickou přijatelnost přípravku. Ta je také mnohdy limitující při volbě pacienta ho k ošetření jizvy použít. Pacient potřebuje, aby nemastil, neumazal oblečení, nebyl vidět, nemusel se dlouho masírovat do kůže, atd.“

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Jizvy Přípravky na jizvy Kosmetika a hygiena

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.