Lékárna.cz

Vitamín B9 (kyselina listová, acidum folicum) – zelenina má zelenou

Název tohoto vitamínu přímo vyplývá z toho, kde se hlavně vyskytuje – v zelených listech. Pro naše potřeby je důležitá zeleně zbarvená zelenina, například brokolice a salát. Takže opět platí heslo “jezte zeleninu, je zdravá”. V lidském těle se nachází především v játrech, ledvinách a červených krvinkách.

Vitamín B9 (kyselina listová, acidum folicum) – zelenina má zelenou
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

K čemu slouží kyselina listová

Kyselinu listovou potřebujeme spolu s vitamínem B12 při krvetvorbě, bez ní by byla poškozena tvorba červených krvinek. Dále je důležitá v procesu buněčného dělení a tvorbě nukleových kyselin – nositelů genetické informace. Je nezbytná pro správný růst a vývoj plodu. A nefungovala by nám bez ní pořádně ani nervová soustava.

V čem je kyselina listová (vitamín B9)?

V jídle mají nejvyšší obsah kyseliny listové hlavně:

  • kuřecí játra,
  • brokolice,
  • zelí,
  • karotka,
  • kapusta,
  • špenát,
  • řepa,
  • celá obilná zrna s klíčky,
  • ořechy,
  • pivovarské kvasnice.

Nedostatek kyseliny listové neboli když je vitamínu B9 málo

Nedostatek kyseliny listové se projeví únavou, poruchou růstu a krvetvorby. Můžete trpět i poruchou trávení, změnami na sliznicích, především v ústech. Dostavuje se slabost, bledost, zapomnětlivost, výkyvy nálady. Nebezpečný je nedostatek kyseliny listové v těhotenství a před početím, kdy může být poškozen nervový systém plodu a jeho růst.

Nedostatek kyseliny listové 

"Při nedostatku kyseliny listové v těhotenství hrozí riziko vrozených vývojových vad, potratu či předčasnému odloučení placenty. Nedostatek kyseliny listové může také snižovat ženskou plodnost, a proto je vhodné před plánovaným početím tento vitamín doplňovat. Především ženy s jednostranou stravou a kuřačky mají výrazně snížené hladiny kyseliny listové." (PharmDr. Kamila Horníčková)

Doporučená denní dávka pro vás

  • Obecně je třeba denně 200 mikrogramů kyseliny listové. V těhotenství její potřeba stoupá až na dvojnásobek.
  • Denní doporučená dávka pro dospělé a mladistvé = 150–200 mikrogramů
  • Denní doporučená dávka pro děti ve věku 7-10 let = 100 mikrogramů, 4–6 let = 75 mikrogramů, 1–3 roků = 25–50 mikrogramů
  • Denní doporučená dávka pro těhotné ženy = 260–400 mikrogramů

Pokud se rozhodnete, že budete užívat kyselinu listovou ve formě potravinových doplňků, máte k dispozici výběr z bohaté nabídky. Opět ale doporučujeme vaše obtíže a vhodnou dávku konzultovat s ošetřujícím lékařem. Důležité je dostatečné množství kyseliny listové v těhotenství.

Rozdíl mezi kyselinou listovou a folátem

Folát je přirozená aktivní forma kyseliny listové (vitamínu B9), která je pro nás přímo dostupná v rostlinné a živočišné stravě. Tělo jej využívá nezměněně. Denní dávka folátu je 400 IU pro dospělého a 150–200 IU u dětí. Naše tělo si jej neumí vyrobit ani skladovat a je třeba folát dodávat denně. 

Oproti tomu kyselina listová, kterou nacházíme v doplňcích stravy nebo obohacených potravinách je prekurzor účinného folátu. Naše tělo si jej musí samo z kyseliny listové vyrobit za pomoci enzymu methyltranshydrofolát reduktázy – MTHRF. Dle studií je ale u řady lidí tento enzym oslabem nebo vůbec nefunguje, proto si nedokážou z přijímané kyseliny listové vytvořit účinný folát. Naštěstí je pro ně možnost využívat již aktivní folát.

Těhotné ženy, ženy plánující početí a kojící maminky

Odborníci dnes doporučují užívat kyselinu listovou jako aktivní folát již během plánování početí, v průběhu gravidity a dále i během kojení. Doporučená denní dávka je 400 IU u žen plánujících těhotenství a od 4. měsíce 600 IU. V současné době je na trhu několik forem aktivní kyseliny listové neboli folátu – tzv. folát 2., 3. či 4. generace, které jsou již aktivní formou bez nutné enzymatické reakce. Tento folát snadno proniká do těla a je ihned využit našimi tělními buňkami.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Vitamín B Vitamíny a minerály

Přečtěte si také

Jaké jsou příznaky variant onemocnění covid-19, jaká je inkubační doba a jak mírnit jejich průběh, se dozvíte v našem článku.

více

Fenylketonurie (PKU nemoc) je poměrně vzácná dědičná porucha metabolismu, která vlivem nedostatku jaterního enzymu fenylalaninhydroxylázy způsobuje hromadění aminokyseliny fenylalaninu v krvi a…

více

Botulotoxin je jeden z nejnebezpečnějších jedů, který produkuje bakterie Clostridium botulinum. Tento toxin je zodpovědný za závažné onemocnění známé jako botulismus, které může mít fatální následky.…

více

Povodně mohou mít devastující dopady na domácnosti, infrastrukturu a zdraví obyvatel. V září 2024 se Česká republika potýká s rozsáhlými povodněmi, které přinášejí nejen materiální škody, ale i…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.