Lékárna.cz

Střevní chřipka

Gastroenteritida, neboli střevní chřipka, je zánětlivé onemocnění žaludku a střev. Kde hledat její původce, jaké jsou projevy a jak ji léčit se dozvíte v našem článku.

Střevní chřipka
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Střevní chřipka je často doprovázena teplotami a zvracením. Zánět může být vyvolán požitím zkažených potravin, které vyvolají otravu, jako vedlejší příznaky léčby jiného onemocnění (např. antibiotiky) nebo je infekčního původu. U malých dětí se může projevit i jako reakce na nové jídlo. 

Původci střevní chřipky

Nejčastějšími původci akutních gastroenteritid jsou tzv. rotaviry a noroviry.  Pokud je bakteriálního původu, je způsobena zejména Camphylobacterem, Salmonelou nebo E.coli. Méně časté jsou průjmy způsobené parazity.

Inkubační doba

Za jak dlouho od nákazy se potíže projeví? Inkubační doba střevní chřipky je velmi proměnlivá, od 1 do 7 dní.

Projevy střevní chřipky

  • průjem,
  • bolesti břicha,
  • křeče do břicha,
  • nadýmání,
  • nevolnost,
  • zvracení
  • zvýšená teplota.

Ne vždy se však dostaví všechny uvedené příznaky.

  • Bakteriální střevní infekce je většinou doprovázena teplotami nad 40 °C, bolestmi břicha a někdy i krví ve stolici.
  • Virová je spíše spojena se zvracením a bývá doprovázena rýmou a kašlem. Zvracení ustupuje do 48 hodin, průjem odeznívá během 2 až 7 dnů.

Jak dlouho jsme pro okolí infekční

Většinou právě po dobu, dokud trvá zvracení nebo průjem. V tomto období bychom měli dbát na zvýšenou hygienu..

Pozor na dehydrataci!

Onemocnění střevní sliznice vede ke ztrátě tekutin a iontů, tedy k dehydrataci organismu. Velmi důležité je rozeznání dehydratace především u dětí a seniorů. Dle doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) je dehydratace dělena do tří stupňů:

  • Žádná nebo minimální – ztráta tělesné hmotnosti je menší než 3%. Celkový stav organismu je dobrý. U kojenců je velká fontanela (vazivové spojení lebečních kostí) v úrovni s lebkou
  • Mírná – ztráta tělesné hmotnosti je 3 - 9 %. Nemocný je unavený, žíznivý, má suché sliznice, chladné končetiny, snížený objem moči. Velká fontanela je u kojenců mírně vpadlá.
  • Těžká – ztráta tělesné hmotnosti je více než 9 %. Nemocný je apatický, nechce pít, má hluboký dech, vyschlé sliznice a slzy, promodralé studené končetiny, minimální objem močení. U kojenců je velká fontanela výrazně vpadlá.

Jak léčit střevní chřipku

Nejdůležitějším bodem léčby je dostatečná hydratace, která rychle doplní ztracené tekutiny a ionty. Důležitá je i realimentace. Jedná se o včasné podání výživy ve formě dobře tolerovaných potravin. To zabrání dalšímu poškození střevní sliznice.

Při nástupu obtíží přestaňte na několik hodin jíst a doplňujte jen tekutiny.  Pokud máte problémy s příjmem tekutin kvůli zvracení, upíjejte tekutiny po malých dávkách a častěji. Vhodný je černý čaj nebo voda. V případě potřeby podávejte rehydratační roztoky - třeba Vodníček nebo Kulíšek je určený už pro děti od 1. týdne života. Při dostatečné hydrataci by měla být moč světlá. Čím méně tekutin, tím je moč tmavější.

Při ústupu potíží můžete začít jíst lehce stravitelné potraviny v menších dávkách.

Vhodné jsou:

  • suchary,
  • starší pečivo,
  • rýže,
  • vařená mrkev,
  • brambory,
  • banány a
  • kuřecí vývar.

Postupně můžete v dalších dnech přidávat kašovitou stravu a následně pomalu i pevnou stravu. Vyhnout byste se měli kávě, alkoholu, kouření, mléku, tučným, kořeněným a sladkým jídlům a perlivým nápojům. K rychlé obnově oslabené střevní mikroflory pomohou probiotika a prebiotika (více v článku Probiotika nebo prebiotika? Kdy a proč je užívat). Přidat můžete i léky na průjem.

Náš tip - Vyrobte si iontový nápoj

Pití je při střevní chřipce velmi důležité. Základem je doplnit složky, o které se tělo během průjmu a zvracení ochuzuje. Jde hlavně o vodu, dále minerály a vitamíny. Lze přidat i cukr nejlépe ve formě medu, který doplní rychlou energii. K pití po doušcích se hodí chladnější nápoje: voda, minerálka, slabší bylinný čaj z řepíku nebo heřmánku, černý čaj, nebo rozpustné šumivé nápoje s vitamíny a minerály.

Nemáte-li doma po ruce minerálku ani žádné formy doplnění iontů, můžete si doma vyrobit iontový nápoj. Stačí do sklenice vody nebo vlažného čaje přidat špetku soli (nejlépe himalájské), 1-2 lžičky medu a šťávu z citronu nebo pomeranče.

Kdy jít se střevní chřipkou k lékaři

Většina střevních chřipek odezní sama a nevyžaduje návštěvu lékaře. Lékaře je nutné vyhledat v případě že:

  • zvracení trvá déle než 2 dny
  • průjem trvá déle než týden
  • počet vodnatých stolic za den překročí 8
  • je přítomno jiné závažné onemocnění
  • se objevují silné křeče břicha
  • se jedná o dítě mladší 4 měsíců

Střevní chřipka u dětí

Za nejzávažnější v dětském věku jsou považovány rotaviry, protože onemocnění tímto patogenem je velmi často provázeno zvracením a horečkami. To vede ke ztrátám tekutin, dehydrataci dítěte a často až k hospitalizaci. Inkubační doba rotavirové enteritidy je 24 až 48 hodin. Nejrizikovější skupinou jsou kojenci.

Kdy jít s dítětem se střevní chřipkou k lékaři

K lékaři bychom měli jít s dítětem již při prvních příznacích, nemělo by se čekat na první projevy dehydratace. Důležité je, aby dítě pilo. Tekutiny můžeme podávat lžičkou co pár minut, aby nedošlo k dráždění žaludku a dalšímu zvracení. Tekutiny by měly být studené. Vhodná je voda, slabý černý čaj nebo již zmíněné rehydratační roztoky. Významnou úlohu hraje i kojení. Pokud kojíte, není důvod přestávat. Kojené děti mají až o polovinu nižší výskyt akutní gastroenteritidy. Kromě diety můžeme přidat léky k urychlení léčby průjmu.

Střevní chřipka v těhotenství a při kojení

Pokud má střevní chřipka normální průběh, není pro těhotné ani kojící ženy a jejich potomky nebezpečná. Doporučení platí pro obě skupiny stejná, již výše uvedená.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.