Lékárna.cz

Jaký by měl být pitný režim pro děti a seniory

Proč je důležitý pitný režim u dětí a seniorů, co ovlivňuje potřebu příjmu tekutin a jak poznat dehydrataci u seniorů? Prozradíme, jak na to.

Jaký by měl být pitný režim pro děti a seniory
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Proč je důležitý pitný režim

Tělesná hmotnost dospělého člověka je tvořena z 50 -70 % vodou. U dětí je toto procento ještě vyšší, např. u kojenců je to 75 - 80 % .Je jasné, že v různém věku života vzniká odlišná potřeba příjmu tekutin. Dostatečným příjmem tekutin se vyhnete dehydrataci organismu.

Dehydratace organismu vzniká hlavně ze dvou příčin:

  1. nedostatečný pitný režim
  2. nadměrná ztráta tekutin (např. při průjmu či zvracení či při horečnatých stavech, kdy se více potíme)

Co ovlivňuje pitný režim

Na přísun dostatečného množství tekutin je nezbytné dbát po celý rok, v letních dnech však dvojnásob. Tekutiny z těla neodchází pouze močí, ale i stolicí, dýcháním a také odpařováním kůží, které je v horkých dnech intenzivnější. Tyto ztráty je nutné pravidelně doplňovat s přihlédnutím na okolnosti.

Jsou to:

  • věk,
  • váha,
  • zdravotní stav,
  • fyzická aktivita,
  • počasí nebo okolní teplota.

Jiný příjem tekutin bude mít mladý sportovec pohybující se v létě na hřišti a jiný třeba starší paní, která za den udělá jen pár kroků po svém bytě.

Jak vypočítat pitný režim u dítěte

Někdy není vůbec snadné dostat do dětí dostatečné množství tekutin. Navíc dětský organismus potřebuje tekutin víc v porovnání s dospělými, protože je tvořen větším podílem vody.

Kolik by toho vaše dítě mělo vypít zjistíte nejlépe jednoduchým výpočtem. Na každé kilo váhy je vhodné, aby dítě vypilo 60 ml tekutin. Je-li váha dítěte třeba 28 kg, mělo by vypít asi 1,7 l. Výsledné množství je však orientační, jak jsme uvedli výše, je zapotřebí přihlížet k dalším faktorům.

Bylinky - ano nebo ne?

Bylinky vhodné k dennímu popíjení ve formě čajů jsou listy jahodníku, maliníku, šípek, meduňka, ochucené kousky slupek z jablka, hrušky s citronem či medem.

Obecně by se žádné bylinkové čaje neměly pít dlouhodobě a u čajů pro běžné pití je vhodné bylinky střídat. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Jaký je správný pitný režim pro děti

Pro dětské tělíčko je dobré, když se pije spíše častěji po menších dávkách. Vypije-li toho dítě najednou moc, může to zatěžovat orgány, které musí vodu zpracovat.

Nejvhodnější doba pro pití jsou dopolední hodiny a to bývá většinou kámen úrazu, protože děti tento čas tráví ve školách, kde se na jejich pitný režim dohlíží daleko hůře. Nicméně, až budete chystat svačinu svému školákovi, nezapomeňte mu určitě doplnit i jeho zdravou láhev.

Co patří do pitného režimu dětí

Čistá pitná voda jim většinou příliš nechutná, i když právě ta je nejvhodnější. Je tedy dobré učit pít obyčejnou pitnou vodu dítě už od mala. Chuť se dá ozvláštnit pár kapkami citronu či pomeranče, plátkem okurky nebo několika lístky máty. Když čas od času zařadíte kvalitní ovocný sirup nebo vodou ředěné mošty a džusy, nic tím nezkazíte. Dětské bylinné nebo ovocné čaje můžete jemně osladit medem. Pozor si dejte na teplotu nápoje. Aby se tělo nemuselo zbytečně vyrovnávat s příliš studenou nebo naopak horkou tekutinou, podávejte dítku nápoj ideálně v pokojové teplotě nebo o něco teplejší.

Naším favoritem jsou kvalitní sirupy vyrobené z ovoce nebo čerstvě vylisované ovocné a zeleninové šťávy ředěné vodou. Ty totiž dodají tělu kromě vody také řadu hodnotných látek jako jsou vitamíny a minerály.

Nechutná dětem voda? Ochuťte ji bylinkami!

Domácí voňavé bylinkové maceráty mohou být tím pravým pro zpestření našeho pitného režimu. Bylinky, které jemně uvolní svou chuť nás nejen osvěží, ale i zachutnají a pro děti, které mají problém s pitím čisté vody mohou být tím pravým pomocníkem.

Do skleněného džbánu ořidejte pár lístků bylinek, které máte zrovna po ruce, jako třeba lístky meduňky, máty, květy měsíčku, levandule, lístky lípy, nebo i divokých bylinek s květy růže šípkové, jitrocele a podobně. Stačí květy či lístky jemně promačkané zalít kvalitní studenou vodou a nechat několik minut macerovat ve vodě. V letních dnes si výluh osvěžte plátky citronu.  

Co z pitného režimu vynechat

Nejméně vhodné i když nejvíce oblíbené jsou cukrem napěchované limonády a slazené minerální vody. Takové množství cukru, barviv, konzervantů a mnohdy i kofeinu dětem škodí, snažte se proto takovým nápojům vyhýbat co to jde. I přírodní minerální vody by měly být spíše výjimkou. Denní dávka by neměla překročit jednu sklenici denně. Pro pitný režim dětí se nedoporučují ani silné bylinné čaje s léčebnými účinky nebo čaj černý či zelený.

Recept na domácí dětské mojito

Podrťte pár lístků máty, přidejte trochu citrónové nebo limetkové šťávy, třtinový cukr, led a minerálku. 

Pitný režim kojence

Kojenec by měl denně vypít cca 150 ml na 1 kg hmotnosti, přičemž nezáleží na tom, jestli je kojený nebo mu maminka dává umělou dětskou výživu. U miminka, které je kojené se vypité množství nesleduje a kojenec by měl být přikládán k prsu vždy, když potřebuje. Pokud je miminku podávána umělá dětská výživa, postupuje se vždy podle doporučeného dávkování, věku a váhy dítěte. Pokud si maminka není jistá, doporučujeme konzultaci s pediatrem.

Pitný režim v těhotenství

Budoucí maminky by v těhotenství měly vypít nejméně 1,5 l neperlivé vody denně podle své váhy. S přibývajícími těhotenskými kily by měla potřeba stoupat. Doporučují se pít přírodní pramenité, kojenecké nebo minerální vody, které jsou kvalitní, čisté a neupravené. Správný pitný režim je důležitý v boji proti bolestem hlavy, únavě a funguje také jako prerence zácpy v závěru těhotenství) a ke zředění žaludečních šťáv a omezení nevolnosti.  

Proč je důležitý pitný režim u seniorů

Lidé starší generace svůj pitný režim často velmi podceňují. Přestože má voda nezastupitelnou funkci při trávení a metabolismu a má ohromný vliv na kvalitu zdraví a života, senioři na pití často zapomínají. Dáno je to jednak sníženou aktivitou, léky, které senioři užívají nebo tím, že zkrátka nepociťují žízeň, ale jedna z dalších příčin může být i špatné zadržování moči a obavy z toho, že by si nestihli dojít na toaletu.

Nedostatečný přísun tekutin však může starším lidem zhoršovat zdravotní stav i náladu. Kromě bolesti hlavy, vysušené pokožky a zácpy, mohou dehydrovaní senioři trpět velkou únavou a podrážděností. Je-li příjem tekutin starší osoby opravdu malý, mohou selhávat orgány a taková dehydratace může být i životu nebezpečná.

Jak poznat u seniorů nedostatek tekutin

Trpí-li vaši rodiče či prarodiče na nedostatečný přísun tekutin poznáte podle barvy moči - měla by být spíše světle žlutá, varovným signálem je tmavší, koncentrovaná. Dalším vodítkem je stav kůže - jestli se kožní řasa na ruce po vytažení nevrátí hned do své původní polohy a zůstane zdeformovaná, může se jednat o dehydrataci a je dobré pití takové osoby kontrolovat.

Kolik by měl senior vypít

Na to není snadná odpověď. Těžko můžeme nutit vypít staršího člověka dva litry tekutin, když byl zvyklý si dát ráno sklenici vody a odpoledne čaj nebo kávu. Senioři sice nemají tak velkou potřebu vody jako děti nebo dospělí, přesto by alespoň litr tekutin měli vypít. Další množství mohou získat polévkou nebo ovocem a zeleninou.

Jak zlepšit pitný režim

Aby na pitný režim nezapomínali, zkuste starší lidi naučit, aby si ráno natočili džbánek s vodou a ten měli během dne stále na očích. Když pak několikrát během dne vypijí sklenici, mělo by být vše v pořádku. Senioři jsou mnohdy zvyklí pít obilnou kávu. Jestli jim chutná, je dobré je v tom podpořit. Pro organismus je prospěšnější než běžná káva a neodvodňuje organismus.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.