Lékárna.cz

Šípek najde uplatnění v domácí lékárně i v kuchyni

Šípky, plody růže šípkové, jsou doslova vitamínovou bombou. Stačí si je nasušit na zimu a hned se vám bude lépe odolávat zimním plískanicím. Ze šípku si ale můžete připravit i skvělé pochoutky. Například šípkovou omáčku nebo šípkový olej.

Šípek najde uplatnění v domácí lékárně i v kuchyni
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Šípková růže (Rosa canina)

Keře růže šípkové Rosa canina krásně kvetou v květnu a červnu. Zdobí tak nejen příkopy podél cest, ale i další slunná místa a některé zahrady. Milují totiž sluníčko - jako by z něj do svých plodů vtahovaly veškerou energii. Na podzim se pak dočkáme červených, šťavnatých šípků, ze kterých můžeme těžit po celý rok.

Co dělat se šípkem

Šípky lze sesbírat a nasušit. Sbírejte vyzrálé, tvrdé plody, které nepřešly mrazem (ty jsou měkké). Plody poměrně dlouho schnou, doporučujeme proto sušit v sušičce na 60 °C. Případně v troubě, ale pozor, při vysoké teplotě šípky zčernají a ztrácejí svoje blahodárné účinky. Při pomalém sušení zase hrozí, že plody zplesniví.

Co umí šípek

Po šípku rozhodně neusnete jako Šípková Růženka. Naopak – podporuje zdraví a odolnost těla proti jarní únavě. Šípek je obrovskou zásobárnou vitamínu C. Pomáhá k normální funkci imunitního systému, což se nám hodí především v podzimním a zimním období, kdy musíme odolávat náporu bakterií a virů.

Plody růže šípkové jsou rovněž vhodným doplňkem podporujícím zdraví močového měchýře či močových cest. Dále prospívá zdravé funkci krevního oběhu, dýchacího systému i trávení. Celkově působí jako antioxidant, ochraňuje naše buňky před volnými radikály a vlivy vnějšího prostředí. Prospívá k udržení celkového harmonického zdraví

Šípek je vhodný pro každého. Hodí se jako prevence nebo v období nedostatku vitamínu C. Neužíváme jej ale dlouhodobě a při onemocnění ledvin.

5 tipů, jak zpracovat šípek

Šípkový čaj

  • Za studena: Výluh za studena připraváme tak, že šípky necháme vyluhovat přes noc. Druhý den ohřejeme zhruba hrst šípků v 1 litru vody, šípky pomačkáme a následně scedíme přes plátýnko. Výluh lze použít ještě jednou. Pijeme 3x denně.
  • Za tepla: Zhruba 1 lžíci celých sušených šípků vařte 5 minut v litru vody a poté nechtě 15 minut vyluhovat. Šípky pomačkejte mačkačem na brambory a poté sceďte. Doslaďte medem a zpříjemněte si tak dlouhé zimní a podzimní večery vynikajícím šípkovým čajem. Šípky nevyhazujte, můžete je louhovat klidně ještě dvakrát.

Pokud se vám nechce do trochu zdlouhavější přípravy čaje, vyzkoušejte šípkovou šťávu.

Šípkový sirup

Na šípkový sirup budete potřebovat 1 kg šípků, které zalijete 2 l vody. Plody rozmixujte, na 5 hodin uložte, a pak svařte. Nechte louhovat asi půl dne. Následně sceďte přes plátno, dolijte 3 litry vody a přidejte 5 kg cukru a 120 g kyseliny citronové. Při vaření sbírejte pěnu. Šípkový sirup plný vitamínů je hotový, stačí ho slít do sklenic a uchovávat v chladu. Je výborný do čaje nebo jen tak, na lžičku jako prevence.

Šípkový olej

Šípky vložte do sklenice a zalijte je kvalitním olejem (například olivovým). Poměr: 1/3 šípky, 2/3 olej. Nechte sklenici stát na slunném místě a každý den ji protřepte. Po měsíci olej přeceďte. Šípkový olej je vynikající na pokožku – stačí vmasírovat pár kapek. Má příznivé působení na správný průběh hojení jizev a popálenin. Podporuje regeneraci a dodává pokožce cenné vitamíny a výživné látky. 

Šípkový olej našel tak uplatnění v přírodní pleťové kosmetice, kde má nezastupitelné místo zvláště v péči o sušší pokožku se sklonem k prvním vráskám. Pleť zjemňuje a vyhlazuje. Za vyzkoušení stojí vedle šípkového oleje a šípkového krému také šípkový peeling a tělový krém.

Šípková marmeláda

Kilo čerstvých šípků zalijte vodou, aby byly potopené, a vařte je do měkka (cca ½ hodiny). Uvařené šípky propasírujte přes cedník a pak přes jemné sítko, abyste zavařeninu zbavili chloupků. Na každý kilogram zavařeniny budete potřebovat kilo cukru, přidejte hřebíček a vařte asi 15 minut. Šípkovou marmeládu naplňte do sklenic a otočte je dnem vzhůru. Marmeláda je hotová.

Šípková omáčka

Sladkokyselá šípková omáčka se hodí nejen ke zvěřině, ale třeba i ke kuřeti. Receptů na šípkovou omáčku je několik, my pro vás máme recept od šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Je totiž dobrý a poměrně rychlý.

Budete potřebovat mrkev, šalotku a řepíkatý celer, které orestujete na másle. Přidáte trochu cukru, aby směs zkaramelizovala a pár kuliček jalovce. Pak přijde na řadu šípková marmeláda. Směs vaříte, je potřeba ji zredukovat. Nakonec jen omáčku sceďte a je to.

Dobrou chuť!

Pokud si nejste jisti svým zdravotním stavem a vhodnosti užívání doplňků stravy se šípkem, poraďte se svým lékařem či lékárníkem.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Navštivte související produktové kategorie
Bio potraviny Imunita doplňky stravy Přírodní kosmetika

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.