Lékárna.cz

Spálová angína

Přidala se k příšerné bolesti v krku ještě vyrážka? Může se jednat o spálovou angínu. Jak s ní zatočit si povíme v našem článku.

Spálová angína
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co je spálová angína

Spálová angína je vysoce nakažlivé onemocnění způsobené β-hemolytickým streptokokem skupiny A - Streptococcus pyogenes. Ten produkuje erytrogenní toxin. Jeho uvolňování do krevního oběhu způsobuje doprovodné příznaky spálové angíny.

Jaký je rozdíl mezi spálou a spálovou angínou

Souhrnný název onemocnění je spála. Rozlišujeme dva typy spály - spálovou angínu a rannou spálu. Obě onemocnění vyvolává Streptococcus pyogenes a obě se projevují výsevem spálové vyrážky. Ostatní projevy mohou být rozdílné.

  • Spálová angína se šíří vzduchem-kapénkovou infekcí nebo přes trávicí trakt - kontaktem s předměty, hračkami či nádobím, které používal nakažený. Postihuje především děti ve věku 3 až 10 let. U starších dětí a dospělých je spíše ojedinělá. U dětí do věku 3 měsíců se nevyskytuje vůbec.
  • Ranná spála se oproti spálové angíně rozvíjí po proniknutí bakterie do těla prostřednictvím poranění. Proto průběh onemocnění nemusí být stejný jako u angíny nebo se příznaky objeví až po výsevu vyrážky. U spálové angíny je to opačně.

Příznaky spálové angíny

Inkubační doba spálové angíny je 1 až 5 dní. Projeví se typickými příznaky angíny. Patří mezi ně velká bolest v krku, potíže s polykáním a příjmem potravy, chrapot, zduřelé a bolestivé mízní uzliny pod dolní čelistí, nateklé povleklé mandle s čepy, horečka nebo zimnice, celková slabost, bolest hlavy. Někdy se může objevit i bolest břicha a zvracení.

Zakrátko se objeví spálová vyrážka. Většinou vypadá jako světle červené tečky. Někdy může být i bez zabarvení a projeví se jen jako na pohmat hrubá kůže. Vyrážka se nejčastěji objeví na břichu, poté na hrudi a z těchto míst se šíří do podpaží, loketních jamek a na vnitřní stranu stehen, dlaně a plosky nohou. Nejvýraznější bývá v kožních záhybech. Někdy může i svědit. Většinou po 4 dnech vyrážka začíná ustupovat. Často po ní zbude zrohovatělá kůže, která se postupně odlupuje. Dle vážnosti nákazy může trvat odlupování pokožky až několik týdnů po vymizení ostatních příznaků. Při mírném průběhu nemusí docházet k odlupování vůbec.

K dalším příznakům patří i zarudlé tváře, vybledlá pokožka kolem úst, bělavé pupínky kolem nehtového lůžka, na ušních boltcích. Jazyk je zprvu bělavě povleklý, po cca 2 dnech se začne olupovat a barva se mění na sytě červenou. Povrch jazyka se podobá malině, říká se mu „malinový jazyk“.

Jak se léčí spálová angína

Pokud se projeví příznaky, měli bychom navštívit lékaře, který udělá výtěr z krku. Na základě výsledku vybere vhodnou léčbu. U spálové angíny je nutná léčba antibiotiky – nejčastěji penicilinem. Infekční přestává být léčená osoba po 24 až 48 hodinách. Neléčený nemocný je bacilonosičem až po dobu několika týdnů. Důležitý je klidový režim a dostatek tekutin. Klidový režim by měl trvat minimálně týden a poté je vhodné ještě několik týdnů udržovat mírné tempo, aby mělo naše tělo dost času na regeneraci a znovunabrání sil.

Pokud vyrážka svědí, lékař předepíše antihistaminikum. Teplota a bolest dobře reagují na podání léků s obsahem ibuprofenu a paracetamolu. Při bolestech v krku pomohou pastilky, spreje a kloktadla s desinfekčním, protizánětlivým a antiseptickým účinkem.

Komplikace spálové angíny

Před objevením antibiotik bylo toto onemocnění mnohdy smrtelné či zanechávalo závažné následky. Neléčená streptokoková nákaza může vyvolat

  • záněty ledvin,
  • poruchy nervové soustavy,
  • poruchy srdce nebo
  • revmatickou horečku.

K prokázání původce těchto onemocnění se používá test ASLO (anti-streptolysin O), který prokáže zvýšenou hladinu protilátek proti bílkovinnému produktu streptokoka streptolysinu O, v případě, že došlo k infekci touto bakterií.

Jak je to s imunitou po prodělání spálové angíny

Po proběhlém streptokokovém onemocnění jsme imunní proti kmenu, který tuto nemoc vyvolal. Jelikož existuje mnoho variant streptokoka, je možné onemocnět nemocí vyvolanou jiným druhem této bakterie. Pro velké množství existujících kmenů Streptokoka pyogenes nelze provádět očkování.

Prevence spálové angíny

Možnosti prevence jsou omezené. Důležité jsou kvalitní hygienické návyky a okamžitá separace nakažené osoby. U dětí je vhodnou prevencí nedělit se o jídlo ani hračky a časté mytí rukou. Nemocné dítě musí být okamžitě vyřazeno z dětského kolektivu a nesmí se do něj vrátit do vyléčení.

Nemocný používá vlastní nádobí a ručník. Po nemoci ručníky, nádobí a ložní prádlo hygienicky ošetříme. Děti z rodiny, kde se vyskytla spála, nesmí do kolektivu po dobu 8 dní od vypuknutí nemoci. Osobám, které přišly do styku s nemocným, provede lékař výtěr z krku. Pokud je pozitivní na streptokoka, jsou nasazena antibiotika. V České republice podléhají případy spály povinnému hlášení.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.