Lékárna.cz

Afty: příčina a řešení

Na vznik aftů může mít vliv stres, nedostatek některých vitamínů, ale také mechanické poškození v ústech. Naši lékárníci vám poradí, co na ně platí a jak se jich zbavit. Kromě standardních prostředků poradí i přírodní tipy.

Afty: příčina a řešení
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co platí na afty

  • Na afty na rtu platí gely, které lze snadno aplikovat přímo na postižená místa a vzhledem k jejich kompaktnější konzistenci na nich i dobře drží.
  • Afty v krku vyřeší ústní spreje, jež je díky dlouhé trysce možné aplikovat i na vzdálenější místa v ústní dutině.
  • Na afty na jazyku, dásních a tvářích se hodí ústní výplachy a roztoky, kterými lze jednoduše ošetřit celou ústní dutinu.
  • Při léčbě aftů mějte dostatečný přísun vitamínu B, který se postará o obnovu tkání zevnitř.

Přírodní pomoc na afty

K výplachům úst můžete použít hojivé bylinky, které podporují imunitní systém sliznic a pokožky. Nejběžněji se k výplachům používá šalvěj lékařská, řepík lékařský nebo heřmánek římský. Afty můžeme potírat i propolisovou tinkturou. Příznivě ovlivňuje zdraví sliznic a má mnoho pozitivních dalších účinků. Propolis můžeme užívat i ve formě spreje.

Prevence aftů

V případě, že vás čas od času afty potrápí a jste si jisti, že nejsou důsledkem žádné poruchy imunity, je dobré těmto bolavým vřídkům předcházet. Co můžete udělat:

  • zvyšte příjem vitamínů skupiny B, speciálně vitamínu B2, který obsahují zejména vnitřnosti nebo i jiná masa
  • zvyšte příjem kyseliny listové neboli vitamínu B9, tu najdete hlavně v zelené zelenině, salátech nebo ořeších
  • na nějaký čas z jídelníčku vyřaďte citrusypálivá jídla a červené víno
  • dodržujte hygienu příborů a nádobí
  • osobám s citlivější ústní dutinou mohou dělat problémy i zubní pasty s pěnidly SLS, vyzkoušejte místo nich přírodní zubní pasty

Afty u miminek

Afty u miminek řešte co nejdříve. Pro tyto účely se hodí gel, který se nanáší přímo na vřídky, napomáhá bránit množení patogenů v pusince a k rychlé regeneraci poškozené tkáně. Použít můžete i léčivý přípravek, který díky lokálnímu anestetiku mírně znecitliví bolestivá ložiska. O léčbě aftů u dětí se vždy poraďte s pediatrem.

Náš tip

Používejte měkký zubní kartáček a jemnou zubní pastu bez mentolu a dráždivých látek. Někdy je příčina aftů způsobena alergií na některé složky ve stravě nebo právě v nové zubní pastě. Pokud se stav aftů po určité době nehojí, kontaktuje svého zubního lékaře.

Proč vznikají afty

Přesné příčiny vzniku aftů se zatím lékařům nepodařilo objasnit. Pravděpodobně je ale tendence k jejich rozvoji dědičná a má na ni vliv stres, nedostatek některých vitamínů, kyseliny listové nebo železa, ale i mechanické poškození a konzumace některých potravin - obzvlášť těch, které mohou sliznici poranit nebo také mykózy v ústech. Pokud vás spolu s častými afty trápí i trávicí a střevní potíže, může se jednat o autoimunitní onemocnění, jako je například Crohnova choroba, celiakie nebo také AIDS.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.