Lékárna.cz

Jak vypadají spalničky a jak se léčí

Spalničky jsou vysoce nakažlivé infekční onemocnění. Jak vypadají spalničky u dětí, jak se léčí a jak funguje očkování proti spalničkám? Prozradíme v našem článku.

Jak vypadají spalničky a jak se léčí
Sdílet
Navštivte související produktovou kategorii

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co to jsou spalničky

Spalničky jsou vysoce nakažlivá virová choroba a jedna z hlavních příčin úmrtí malých dětí. Přestože existuje bezpečné a účinné očkování, stále dochází k rozsáhlým epidemiím. 

Co způsobuje spalničky

Nemoc způsobuje vysoce nakažlivý virus spalniček, který je z čeledi Paramyxoviridae (z této čeledi pochází i původce zarděnek a příušnic). Přenáší se kapénkovou infekcí a přímým kontaktem se sekrety nemocných. Méně často dochází k přenosu z kontaminovaných předmětů. Vstupní branou do organismu jsou sliznice nosohltanu a spojivek.

Virus napadá zhruba 90 % lidí bez imunity na spalničky, kteří s nemocným sdílejí stejný životní prostor. Nejprve napadá dýchací ústrojí, ze kterého se následně šíří do celého těla. 

Kdo je ohrožen aneb Spalničky u dětí

Spalničky ostihují především děti ve věku 4 - 5 let, ale mohou jimi onemocnět také mladší a starší děti i dospělí. Celosvětově jsou spalničky velmi častým onemocněním a jednou z nejčastějších příčin úmrtí dětí do věku 5 let. Jediným přirozeným hostitelem tohoto viru je člověk. Nejčastější výskyt spalniček je koncem zimy a na jaře.

Inkubační doba spalniček

Zdrojem nákazy je vždy nemocný člověk. Od nakažení trvá 10 - 14 dní, než nemoc propukne. Nemocný je však infekční již 2 - 4 dny před výskytem vyrážky a až 5 dní po jejím ústupu. Většina nemocných se do 10 - 14 dní zcela uzdraví, poté získávají celoživotní imunitu.

Spalničky - příznaky

Nejprve se nemoc obvykle projevuje vysokou horečku, která trvá 4–7 dní. Dalšími symptomy jsou: rýma, kašel, zánět očí, vyrážka (obvykle na obličeji a krku). Většinou po 4 dnech se objeví typická kožní vyrážka ve formě malých skvrn, které postupně tmavnou. Vyrážka se zprvu objevuje za ušima, poté na obličeji a krku a šíří se směrem dolů na trup a končetiny. Stejným směrem pak i postupně ustupuje. Pozná se podle typické barvy, která je červená až červenohnědá. Vyrážka obvykle přetrvává 5 dní.

Komplikace spalniček

V některých případech mohou mít spalničky nebezpečné komplikace. Ty jsou častější u dětí do 5 let a u dospělých starších 30 let. K nejčastějším patří zánět středního ucha nebo nosních dutin či zápal plic. Nejzávažnějším projevem je encefalitidasklerozující panencefalitida, oslepnutí, vážná průjmová onemocnění, infekce v uchu či v dýchacím ústrojí.

Jak vypadají spalničky a jak se určují

Základem diagnózy je lékařské a laboratorní vyšetření. Zjišťuje se výskyt protilátek IgG a IgM v krvi. Lékař diagnostikuje spalničky na základě symptomů nemoci, které by se měly vyskytovat zároveň, jsou jimi  kašel, katar nebo zánět spojivek. Dalším příznakem jsou drobné tečkovité bělavé flíčky v ústech, tzv. Koplikovy skvrny. Většinou se objevují dva dny před vypuknutím samotné vyrážky.

Léčba spalniček

Neexistuje žádná specifická léčba. Cílem je zabránění komplikacím. Základem je podpora imunity, dostatečný pitný režim, klid na lůžku, podávání léků proti horečce a dostatek vitamínů, především vitamínu A. Kvůli citlivosti na světlo při zánětu spojivek je lepší, aby byl nemocný v pološeru. Ulevit mohou i vatové tampony namočené do studené vody a položené na zavřená víčka. 

Prevence spalniček: očkování

Nejúčinnějším způsobem prevence je očkování spalniček, které snižuje počet nemocných i úmrtí i poté, co se nemoc začne šířit. Obtíž spočívá v tom, že počet imunních osob musí být alespoň 95 %, má-li se novým epidemiím zabránit.

V ČR je očkování proti spalničkám povinné a hraznené z veřejného zdravotního pojištění. Očkovací schéma je následující:

  • 1. dávka: nejdříve od prvního dne 13. měsíce do dovršení 18. měsíce věku dítěte,
  • 2. dávka: od dovršení 5. do dovršení 6. roku věku dítěte.

Zvláštní očkování proti spalničkám:

Jedna dávka očkovací látky se aplikuje u fyzických osob nově přijímaných do pracovního nebo služebního poměru na pracovišti infekčním nebo dermatovenerologickém, a to kromě osob s pozitivním titrem IgG protilátek proti viru spalniček a osob s prokazatelně prožitým onemocněním spalničkami. Způsob podání je pod kůži (subkutánně) nebo do svalu (intramuskulárně).

Vakcínu tvoří oslabené spalničkové viry. V ČR se nejčastěji očkuje trivalentní vakcínou proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. 

Registrované očkovací látky v ČR:

  1. Priorix - živá oslabená kombinovaná vakcína (spalničky, příušnice, zarděnky), GlaxoSmithKline Biologicals S.A., Belgie.
  2. M-M-RVAXPRO - živá oslabená kombinovaná vakcína (spalničky, příušnice, zarděnky), MSD VACCINS, Francie.
  3. Priorix – Tetra - živá oslabená kombinovaná vakcína (spalničky, příušnice, zarděnky, plané neštovice), GlaxoSmithKline Biologicals S.A., Belgie – alternativní vakcína nehrazená z veřejného zdravotního pojištění.

Výskyt spalniček v ČR

Aktuální informace o výskytu spalniček na území České republiky najdete na stránkách Ministerstva zdravotnictví ČR  a také na jednotlivých webech krajských hygienických stanic.

Zdroje: Očkovací centrum, Lékaři bez hranic

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktovou kategorii
Volně prodejné léky

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.