Lékárna.cz

Přerušovaný půst

Přerušovaný půst (IF, tj. intermittent fasting) je přirozený proces střídání období, kdy jíme a kdy (během spánku) lačníme. Běžný vzorec je např. 16/8, (tj. 16 hodin půstu, 8 hodin, kdy můžete jíst) nebo 14/10 (14 hodin půstu, 10 hodin, kdy je vhodné jíst). Pokud ale s přerušovaným půstem začínáte, poraďte se nejprve s lékárníkem či lékařem, zda je pro vás, ze zdravotního hlediska, vhodný.

Přerušovaný půst
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Jak začít s přerušovaným půstem

Během spánku naše tělo regeneruje, prochází samoočistným procesem (autofágií), kdy tělo odstraňuje poškozené buňky a regeneruje. Půstem mu tam dáváte prostor k hlubší regeneraci. Pokud chcete praktikovat přerušovaný půst, nebuďte na sebe ze začátku přísní, zkuste nejprve poměr 12:12 a teprve poté dobu bez jídla prodlužte. Půst také můžete zkusit ze začátku jen 1x týdně. Mužům většinou vyhovuje delší období půstu, ženy by měly na sebe být mírnější, protože výkyvy v příjmu stravy by mohly ovlivnit jejich hormonální hladinu, což by mělo za následek např.nepravidelnost menstruačního cyklu.

Přerušovaný půst a hubnutí

Během fáze jídla si ohlídejte dostatek příjmu všech důležitých makro i mikroživin. Přerušovaný půst vám odlehčí a můžete při něm zhubnout, pokud ho ale chcete zařadit do svého životního stylu pravidelně, je nutné se neodbývat a během období, kdy jite, jezte kvalitně.  Kvalitní zdroje živin najdete v ořeších, semínkách, vejcích, mase, mléce, ovoci i zelenině.

Vitamíny a minerály

Vyvážená strava je během přerušovaného půstu důležitější než v běžném režimu. V případě, že by vám totiž některý zásadní prvek chyběl, váš organismus se během jídelního okna snadněji vyčerpá. Pokud tedy z jakéhokoli důvodu některé potraviny nekonzumujete, měli byste minerály a vitamíny užívat v podobě doplňků stravy.

Bílkoviny

Vaše pravidelné jídlo by mělo obsahovat dostatečné množství kvalitních bílkovin. U žen je to okolo 52 g, u mužů okolo 64 g. Jestliže se vám nedaří zajistit si jejich přísun běžným jídlem, sáhněte po některých z mnoha bílkovinových doplňků stravy.

Elektrolyty

Pokud sportujete nebo jste jinak fyzicky aktivní, nezapomínejte že vaše tělo potřebuje doplňovat elektrolyty (sodík, draslík, hořčík atd.). Ty jsou totiž zodpovědné za distribuci vody v celém těle, podporují činnost svalů a také srdce. Přirozeně se vyskytují například v zelenině, ovoci, mléčných produktech, ořeších a také luštěninách.

Pitný režim

Během fáze půstu nepřijímáte žádné kalorie. Důležitý je ale pitný režim - pít můžete pouze vodu, vodu s citrónem, neslazené bylinné čaje nebo kávu bez cukru a mléka. Platí, že ideální je, vypít 0,5 litru tekutin na každých 15 kg tělesné hmotnosti.

Detoxikace organismu (autofágie)

Autofágie je očistný proces, který je prospěšný pro imunitní systém. Zpomaluje stárnutí, regeneruje organismus, zlepšuje paměť. Uvádí se, že tento proces zlepšuje citlivost buněk na inzulín, pomáhá optimalizovat spalování tuků a zlepšuje fyzický výkon. Autofágii můžete podpořit právě přerušovaným půstem, vyváženou stravou, kvalitním spánkem, pohybem, otužováním, ale také stravou - vhodný je matcha zelený čaj, kurkuma, kvercetin a resveratrol.

Pro koho se přerušovaný půst nehodí

Přerušovaný půst není pro každého. Určitě se nehodí pro těhotné či kojící ženy, děti ve vývinu nebo ty, kteří trpí podváhou. Nehodí se také pro diabetiky a pacienty s onkologickým onemocněním. Pokud chcete přerušovaný půst vyzkoušet, poraďte se nejprve se svým lékařem. Zodpovědět vaše otázky mohou také naši lékárníci v online poradně. 

Navštivte související produktové kategorie
Matcha tea Vitamíny a minerály Proteinové nápoje

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.