Lékárna.cz

Pásový opar - proč se objevuje a jak se ho zbavit

Vysvětlíme vám, co je to pásový opar, proč se u nás objevuje a také poradíme, jak se tohoto onemocnění vyvarovat.

Pásový opar - proč se objevuje a jak se ho zbavit
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co je pásový opar

Pásový opar neboli herpes zoster je virové onemocnění, které zapříčiňuje velmi bolestivé a nepříjemné kožní potíže. Je způsoben virem varicella zoster (zkráceně VZV), který je také zodpovědný za plané neštovice.

Neštovice sice po nějakém čase odezní a člověk si na ně vytvoří protilátky, tudíž jimi nemůže onemocnět znovu, samotný virus ale v těle přetrvává dál a čeká na příležitost, aby propukl právě v pásový opar.

Kde se objevuje pásový opar

Herpes zoster se zpravidla objevuje nejprve na jedné části těla, může to být ruka, noha, ale například i obličej či krk, nejčastěji to však bývá pravá nebo levá strana trupu.

Pásový opar - příznaky

  • Prvním příznakem pásového oparu je přecitlivělost na dotek a bolest, která může být velmi intenzivní, dále pak pálení, trnutí, svědění nebo brnění v místě postižení.
  • Následuje zarudlá vyrážka, která se objevuje několik dní po bolesti.
  • Poté se asi týden objevují stále nové puchýřky. Nejprve vyplněné čirou tekutinou, která postupně žloutne a dochází k jejímu zakalení. Následně se drobné puchýře slévají ve větší puchýřová ložiska.
  • Nakonec puchýře zasychají, tvoří se z nich strupy a zhruba po 2-3 týdnech dojde k úplnému zhojení pásového oparu.

Vedle toho se u některých lidí objevují i příznaky, jako je:

  • teplota,
  • bolest hlavy, kloubů a svalů,
  • citlivost na světlo,
  • únava,
  • nechutenství.

Neléčený pásový opar

Pásový opar nás sice přímo neohrožuje na životě, vzhledem k jeho bolestivosti a také infekčnosti nám však dokáže významně znepříjemnit běžné fungování. Při zanedbání jeho léčby navíc může dojít k několika komplikacím:

  • Postherpetická neuralgie - jde o stav, který může způsobovat bolest i dlouhou dobu po zmizení samotného pásového oparu.
  • Pokud se opar objevuje na obličeji v blízkosti očí nebo přímo v oku, může způsobit zánět oka, jehož následkem může dojít ke ztrátě zraku.
  • Neléčený pásový opar může mít za následek také neurologické potíže, jako je například zánět mozkových blan, ochrnutí obličeje či potíže se sluchem a rovnováhou. Záleží přitom na místě, kde se infekce objevila.
  • V neposlední řadě pak se pak do pásového oparu může dostat bakteriální kožní infekce.
  • Největší komplikací může být tzv. generalizovaný pásový opar. Ten se rozšíří nejen po celém těle, ale i do krevního oběhu a také orgánů, kde způsobí vnitřní pásový opar. Následky generalizovaného pásového oparu mohou být fatální.

Kdy kvůli pásovému oparu navštívit lékaře

Léčbu pásového oparu je vhodné konzultovat s lékařem za všech okolností, v těchto případech je to ale zcela nezbytné:

  • Vyrážka se objevila na obličeji zejména pak v blízkosti oka.
  • V těhotenství, a to zejména v jeho první polovině, neboť může dojít k poškození plodu. Ke konci těhotenství pak může dojít k přenosu viru na dítě.
  • Je vám více než 60 let.
  • Probíhá u vás onkologická nebo jiná náročná léčba.
  • Trpíte chronickým onemocněním, jež má za následek především oslabení imunity.
  • Vyrážka je vysoce bolestivá, nehojí se nebo se dokonce horší.

Pásový opar u dětí

Ve chvíli, kdy je vir varicella zoster poprvé přenesen na dětský organismus, způsobí zpravidla plané neštovice. Pokud je dítě již v minulosti prodělalo, pak se teprve projeví jako pásový opar. Zdravé děti nejsou pásovým oparem významně ohroženy a průběh nemoci i její léčba je víceméně stejná jako u dospělých.

Léčba pásového oparu

Vzhledem k tomu, že neexistují žádné speciální léky na pásový opar, probíhá jeho léčba pouze symptomaticky s tím, že jde o zabránění šíření pásového oparu a také vzniku případných komplikací. Vedle toho lze používat protizánětlivé masti se znecitlivujícím účinkem a také léky tlumící bolest. V pozdějších fázích se pak hodí hojivé krémy. Krom toho je nutné udržovat postižené místo čisté a suché a také nosit prodyšné oblečení, aby nedošlo k zapaření. Lékař také může předepsat virostatika či v některých případech antibiotika.

K úplnému zotavení dochází zhruba po dvou až šesti týdnech.

Pásový opar - přenos

Pásový opar je infekční! K přenosu však dochází pouze přímým kontaktem s boláky, především pak tekutinou z nich s tím, že zdravá osoba musí mít například oděrku nebo jinou otevřenou ranku, kterou se virus do těla může dostat. Ačkoli přenos není tak snadný, buďte ohleduplní ke svému okolí a dokud vaše puchýřky nezaschnou, vyhněte se jakémukoli fyzickému kontaktu a návštěvě věřejných míst, jako jsou bazény, posilovny apod.

Prevence pásového oparu

Jedním z nejúčinnějších preventivních kroků proti pásovému oparu bylo v minulosti očkování, od roku 2020 však vakcína již v České republice není k dispozici.

Mezi další preventivní opatření patří běžné hygienické návyky, jako je časté mytí rukou či nesdílení ručníků, toaletních potřeb apod. Vedle toho se hodí posilovat nespecifickou imunitu, a to zejména vyváženým jídelníčkem a zdravým životním stylem, případně i doplňky stravy k těmto účelům určeným.

Jak posilovat imunitu

Posilovat iminutu můžete zvýšeným příjmem vitamínů a minerálů (vitamín C, zinek, echinacea, omega 3, vitamín D), zdravou stravou, doplněním kvalitních tuků (omega 3) a také dostatkem spánku a odpočinku. 

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.