Lékárna.cz

Molusky: jak se jich zbavit a znovu nechytit

Moluska je virové kožní onemocnění, které může získat opravdu každý. Nejčastěji se nemoc objevuje na těle, rukách a nohách. Šíří se přímým kontaktem, slinami nebo pokud společně sdílíte některé části oděvů, případně ručníky. Inkubační doba od nakažení do výskytu lézí je může být od 1 týdne do 6 měsíců. Jak se molusky léčí, jak se vyhnout onemocnění a co se dá dělat preventivně - to vše se dozvíte v našem článku.

Jak vypadají molusky - Foto - Autor: Evanherk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=214029

Molusky: jak se jich zbavit a znovu nechytit
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Molusky - léčba

  • Hydroxid draselný - tato žíravina moluska spolehlivě naleptá, následně se v místě jejich výskytu objeví zánět a poté infekce zcela zmizí. Celý tento proces trvá 2 - 6 týdnů.
  • Tekutý dusík - roztok na bázi tekutého dusíku moluska "zmrazí", poté se v místě objeví zánět a následně puchýřky odpadnou. Proces trvá jeden až dva měsíce.
  • Propichování - moluska je možné na jejich vrcholu propíchnout a poté vymáčknout, podobně jako akné. Velmi důležitá je v tomto případě důsledná dezinfekce jak jehly, tak rukou i postižených míst, neboť hrozí vysoké riziko rozšíření infekce.
  • Laser - pro odstranění moluska může lékař navrhnout ošetření laserem. Je však nutné počítat s tím, že tato metoda není bezbolestná a obvykle ji nehradí zdravotní pojišťovny.
  • Kyretáž - patří mezi nejinvazivnější, ale zároveň nejúčinnější metody. Postižené místo je nejprve lokálně znecitlivěno a poté se moluska seškrabují ostrou chirurgickou lžičkou nebo vyštípávají pinzetou. Nevýhodou tohoto zákroku je jednak bolestivost a také fakt, že po něm mohou zůstat jizvy.

Odstranění průvodních jevů a povzbuzení hojení molusek

  • Tekutý pudr - tlumí svědění mezi jednotlivými ošetřeními a zároveň přispívá k regeneraci pokožky.
  • Chladivá pěna - okamžitě ulevuje od svědění, zklidňuje pokožku a zároveň podporuje hojení.
  • Zklidňující balzám - zmírňuje podráždění pokožky a zmírňuje svědění.
  • Hojivý sprej - cikatrizační krémy, gely a spreje se hodí pro následné urychlení hojení a také k prevenci vzniku jizev.

Molusky u dětí

Molusky se vyskytují u dětí od 2 do 12 let, tj. ohroženy jsou děti ve školkách, školách, na sportovištích, hernách či dětských táborech. Pokud se u někoho vyskytnou - je důležité dítě vyřadit z kolektivu a zabránit, aby si molusky škrábalo! Jinak by došlo k jejich roznesení na další místa.

Molusky u dospělých

 Molusky u dospělých se mohou přenášet i pohlavním stykem a objevují se pak na genitáliích, vnitřních stranách stehen, či v podbřišku. Během léčby se hodí posilovat imunitní systém. Základem silné obranyschopnosti je především vyvážený jídelníček, dostatek pohybu, minimum stresu a také vydatný spánek. Vedle toho je také možné užívat některé doplňky stravy pro posílení imunity. Při výběru vhodných preparátů se vždy zaměřte na jejich složení.

Prevence molusek

Abyste snížili riziko nákazy a šíření, dodržujte tato jednuchá preventivní opatření: 
  • Použivejte vždy vlastní ručník, žínky, oblečení - nikomu je nepůjčujte.
  • Zamezte styku s postiženou osobou.
  • Do veřejného bazénu, sprch nebo sauny noste obuv a seďte nebo se převlékejte na vlastním ručníku.
  • Pokud chodíte plavat s miminky nebo batolaty, noste s sebou vlastní podložku.
  • Pokud navštěvujete fitness nebo tělocvičnu, noste si vlastní vybavení, nepoužívejte to sdílené 
  • Posilujte imunitu!

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Molusky a neštovice Imunita doplňky stravy Děti a maminky

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.