Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárna.cz » Články a blogy » Je stévie opravdu bezpečná?

Je stévie opravdu bezpečná?

Zdraví z přírody

Ze všech stran se na nás valí informace o škodlivosti cukru. Přirozeně tak za něj hledáme zdravější náhražky. Jednou z nich je stévie. Je ale tato bylina opravdu zdravotně nezávadná nebo jde spíš o substituci, o jejíž masové využití stojí hlavně velké potravinářské koncerny?

Je stévie opravdu bezpečná?

Co je stévie?

Stevia rabaudia neboli stévie sladká je bíle kvetoucí rostlina, která má svůj původ v Jižní Americe a dorůstá asi půlmetrové výšky. Jako sladidlo se používá extrakt z jejích listů, tzv. glykosid, jež je asi 300x sladší než běžný řepkový cukr. Narozdíl od cukru má glykosid skoro nulovou kalorickou hodnotu a tělo ho nestráví, takže jím projde podobným způsobem jako třeba voda nebo vláknina.

Výhody a nevýhody stévie

V Japonsku se stévie používá již více než 30 let. Evropský úřad pro kontrolu potravin si s jejím schválením ale dával na čas a až v roce 2011 na základě hloubkové a dlouhodobé analýzy uznal, že její použití coby potravinového doplňku a náhradního sladidla je zcela bezpečné a skryl ji pod označení E 960. I Spojeným státům americkým trvalo velmi dlouho než uznaly, že stevia sladidlo je bezpečné a za zmínku stojí fakt, že nikdy nebylo schváleno pro použití v dětské výživě a není doporučováno ani těhotným a kojícím ženám.

K zamyšlení je - stejně jako u mnoha dalších doplňků a léků - zda je to proto, že o vlivu stévie na lidské zdraví existují pochybnosti nebo proto, že testování v batolecím věku a u těhotných či kojících je náročné a nákladné, tudíž ho zatím nikdo neprovedl.

Pozdější výzkumy však tyto poznatky nepotvrdily a naopak upozornily na nesporné výhody stévie, na základě kterých se WHO (Světová zdravotnická organizace) rozhodla doporučit ji ke konzumaci.

Mezi tyto výhody patří:

  • nezvyšuje hladinu cukru v krvi
  • neobsahuje sacharózu ani glukózu, proto je vhodná pro diabetiky
  • hodí se jako náhražka za syntetická sladidla

Domácí využití stévie

Ačkoli u masivního využití stévie zůstává mnoho otazníků, u jejího domácího používání coby náhradního sladidla nemusíme mít v souvislosti s jejími účinky strach. Jak už jsme zmínili, neobsahuje téměř žádné kalorie, a tak se hodí při redukci váhy. Na rozdíl od syntetických sladidel má přirozeně sladkou chuť a naopak nemá onen nepříjemný "ocásek". Hodí se například při dochucování domácích limonád nebo při pečení. Samozřejmě ale platí osvědčené: "všeho s mírou". Cukry ve stravě tedy raději omezte, případně částečně nahraďte alternativním sladidlem, než byste je zcela vyměnili za stévii.

Pěstování stévie

Svůj původ má tato bylina v Paraguayi, kde jsou výrazně odlišné klimatické podmínky než u nás, a tak je možné ji sice v létě pěstovat venku, na zimu je ale nutné ji přesouvat do vnitřních prostor. Nejlépe z toho tedy vychází, když bude stévie rostlina uchovávána v květináči, který můžeme snadno přemisťovat.

Dobře se jí daří v substrátu s vysokým obsahem humusu, jež je nutné udržovat stále vlhký. Sklízí se pak mladé části výhonků, když dosáhnou 40 - 50 cm. Ty se následně se suší, ale mohou se konzumovat i čerstvé. Po první sklizni je možné za dva až tři měsíce sklízet podruhé. Na zimu je pak dobré rostlinu zastřihnout přibližně na 10 cm.

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám