Je stévie opravdu bezpečná?
Ze všech stran se na nás valí informace o škodlivosti cukru. Přirozeně tak za něj hledáme zdravější náhražky. Jednou z nich je stévie. Je ale tato bylina opravdu zdravotně nezávadná nebo jde spíš o substituci, o jejíž masové využití stojí hlavně velké potravinářské koncerny?
Co je stévie?
Stevia rabaudia neboli stévie sladká je bíle kvetoucí rostlina, která má svůj původ v Jižní Americe a dorůstá asi půlmetrové výšky. Jako sladidlo se používá extrakt z jejích listů, tzv. glykosid, jež je asi 300x sladší než běžný řepkový cukr. Narozdíl od cukru má glykosid skoro nulovou kalorickou hodnotu a tělo ho nestráví, takže jím projde podobným způsobem jako třeba voda nebo vláknina.
Výhody a nevýhody stévie
V Japonsku se stévie používá již více než 30 let. Evropský úřad pro kontrolu potravin si s jejím schválením ale dával na čas a až v roce 2011 na základě hloubkové a dlouhodobé analýzy uznal, že její použití coby potravinového doplňku a náhradního sladidla je zcela bezpečné a skryl ji pod označení E 960. I Spojeným státům americkým trvalo velmi dlouho než uznaly, že stevia sladidlo je bezpečné a za zmínku stojí fakt, že nikdy nebylo schváleno pro použití v dětské výživě a není doporučováno ani těhotným a kojícím ženám.
K zamyšlení je - stejně jako u mnoha dalších doplňků a léků - zda je to proto, že o vlivu stévie na lidské zdraví existují pochybnosti nebo proto, že testování v batolecím věku a u těhotných či kojících je náročné a nákladné, tudíž ho zatím nikdo neprovedl.
Pozdější výzkumy však tyto poznatky nepotvrdily a naopak upozornily na nesporné výhody stévie, na základě kterých se WHO (Světová zdravotnická organizace) rozhodla doporučit ji ke konzumaci.
Mezi tyto výhody patří:
- nezvyšuje hladinu cukru v krvi
- neobsahuje sacharózu ani glukózu, proto je vhodná pro diabetiky
- hodí se jako náhražka za syntetická sladidla
Domácí využití stévie
Ačkoli u masivního využití stévie zůstává mnoho otazníků, u jejího domácího používání coby náhradního sladidla nemusíme mít v souvislosti s jejími účinky strach. Jak už jsme zmínili, neobsahuje téměř žádné kalorie, a tak se hodí při redukci váhy. Na rozdíl od syntetických sladidel má přirozeně sladkou chuť a naopak nemá onen nepříjemný "ocásek". Hodí se například při dochucování domácích limonád nebo při pečení. Samozřejmě ale platí osvědčené: "všeho s mírou". Cukry ve stravě tedy raději omezte, případně částečně nahraďte alternativním sladidlem, než byste je zcela vyměnili za stévii.
Pěstování stévie
Svůj původ má tato bylina v Paraguayi, kde jsou výrazně odlišné klimatické podmínky než u nás, a tak je možné ji sice v létě pěstovat venku, na zimu je ale nutné ji přesouvat do vnitřních prostor. Nejlépe z toho tedy vychází, když bude stévie rostlina uchovávána v květináči, který můžeme snadno přemisťovat.
Dobře se jí daří v substrátu s vysokým obsahem humusu, jež je nutné udržovat stále vlhký. Sklízí se pak mladé části výhonků, když dosáhnou 40 - 50 cm. Ty se následně se suší, ale mohou se konzumovat i čerstvé. Po první sklizni je možné za dva až tři měsíce sklízet podruhé. Na zimu je pak dobré rostlinu zastřihnout přibližně na 10 cm.