Lékárna.cz

Tipy, jak se připravit na očkování proti covid-19

Zaregistrujte se na očkování proti nemoci covid-19. Poradíme vám, na co všechno se v souvislosti s vakcínou proti nemoci covid-19 připravit.

Tipy, jak se připravit na očkování proti covid-19
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Odpočinek

Nejdůležitější je klidový režim. Ten je vhodné dodržovat nejméně 24 nebo lépe 48 hodin po vakcinaci. Odložte tedy veškeré schůzky a jiné pracovní aktivity, vezměte si na zbytek dne a den následující volno nebo si domluvte práci z domova. Pamatujte na to, že v noci po očkování byste měli spát optimálních 8 hodin. Myslete také na to, že byste se měli dobře vyspat i před očkováním.

Bez stresu

Stresové situace nahrávají například bolestem hlavy, změnám nálad nebo přecitlivělosti. Ve spojitosti s očkováním by se tyto nepříjemné stavy mohly ještě prohloubit. Máte-li tedy z očkování obavu, spolehněte se třeba na některé osvědčené byliny, které příznivě působí na duševní pohodu a stres - např. bacopa, rhodiola (rozchodnice růžová), ženšen nebo česnek setý. 

Zjistěte, jakou dostanete vakcínu

Než půjdete na očkování, zjistěte, jaký druh vakcíny dostanete a přečtěte si, jaké může mít nežádoucí účinky. Pokud máte podezření, že jste pro daný druh vakcíny riziková skupina, proberte možnosti očkování nejprve se svým praktickým lékařem. Aktuální informace o vakcinaci v ČR naleznete na webu MZCR.

Imunitní systém

Silný imunitní systém je důležitý zejména před vakcinací, neboť očkování, a to nejen to proti nemoci covid-19, byste se měli vyhnout vždy, když máte teplotu nebo u vás probíhá jakýkoli náznak infekce. Nejlépe svou obranyschopnost podpoříte pestrou a vyváženou stravou, která je bohatá na vitamíny a nenasycené mastné kyseliny, konkrétně na vitamíny C a D, selen a zinek. Vhodné je doplnit i Omega 3 nenasycené mastné kyseliny.

Vyhněte se alkoholu

Byť by to měla být jen jedna sklenka vína nebo malé pivo, v den očkování a ještě alespoň 24 hodin po něm se vyhněte veškerým alkoholickým nápojům.

Nesportujte

Nejméně 24 hodin, ale raději až dva dny od vakcinace byste se měli vyhnout nejen sportovním, ale i ostatním fyzicky namáhavým aktivitám. Snížíte tak riziko vzniku vedlejších účinků.

Léky

Pokud užíváte pravidelně nějaké léky, poraďte se se svým ošetřujícím lékařem, jestli je pro vás vakcinace vhodná.

Kdy se obrátit na lékaře

Mezi zcela běžné vedlejší účinky na vakcíny proti nemoci covid-19 patří bolest hlavy a kloubů, zvýšená teplota, únava, bolest v místě vpichu, zimnice nebo nevolnost. Na tyto příznaky je možné užívat například volně prodejná analgetika v podobě tablet či mastí. Pokud však tyto symptomy přetrvávají déle než 72 hodin a nelepší se nebo se dokonce horší, případně se k nim přidaly jiné projevy, ze kterých máte obavy, neváhejte a ihned kontaktujte svého lékaře nebo rychlou lékařskou pomoc.

Samotné očkování

  • Až půjdete do očkovacího centra nebo do ordinace lékaře, pamatujte na to, že dostanete očkování do ramene, vezměte si tedy na sebe oblečení s krátkým rukávem, abyste se nemuseli svlékat do půl těla.
  • Při vyplňování nezbytného formuláře uveďte pravdivé informace, a to zejména o alergiích a lécích i doplňcích stravy, které užíváte. Přesto, že alergické reakce na vakcíny proti nemoci covid-19 jsou poměrně vzácné, pokud by k nim došlo, vámi uvedené informace lékařům výrazně usnadní případnou záchranu a následnou péči.
  • Počítejte s tím, že na očkování byste neměli přijít pozdě, ale ani moc brzy. Ihned po očkování je dobré jet domů a odpočívat. Na zbytek dne si rozhodně neplánujte nic fyzicky namáhavého.
  • Na očkování si s sebou vezměte občanský průkaz nebo pas a kartičku pojištěnce.
  • Po aplikaci očkovací dávky vyčkejte v čekárně cca 30 minut. Je to důležité z toho důvodu, kdyby se u vás objevila alergická reakce případně anafylaktický šok. Toto se doporučuje obecně u všech typů očkování.

Platnost očkování na covid-19 a certifikát o provedeném očkování

Od 1. února 2022 dochází ke zkrácení platnosti očkovacích certifikátů na 9 měsíců (dle nařízení EU). Po očkování posilující dávkou není platnost certifikátu zatím omezena.

Očkovací portál občana

Od 1. 6. 2021 si v Očkovacím portálu občana (ocko.uzis.cz) můžete stáhnout

  • certifikát o prodělaném onemocnění,
  • o výsledku negativního testu (jak antigenního, tak PCR testu) a
  • očkovací certifikát o prodělaném očkování (jak po první dávce, tak po ukončeném očkování).

Tyto certifikáty odpovídají jednotnému vzhledu podle EU a najdete na nich své jméno, příjmení, datum narození a QR kód. 

Od 8. 6. 2021 je možné na výše uvedeném linku stáhnout také certifikáty pro děti bez občanského průkazu a pro cizince. 

Očkování bez registrace

V ČR je nyní možné nechat se očkovat bez předchozí registrace a to hlavně ve větších městech. Použité očkovací látky se na očkovacích místech liší. Dosavadní zájem o tento druh očkování je velký.

Kde se můžete nechat očkovat bez registrace

Aktuální místa, kde se lze nechat očkovat bez registrace najdete ZDE.

Třetí dávka očkování

V druhé polovině roku 2021 bylo schváleno podání třetí posilovací dávky u mRNA vakcín. 3. dávkou vakcíny mohou být očkovány osoby starší 55 let a rizikoví a chronicky nemocní pacienti již po 5 měsících. Od 20. prosince 2021 bude tato možnost platit i pro osoby starší 50 let. Ostatní mohou aplikaci posilovací dávky absolvovat po 6 měsících od dokončeného očkování.

Kdy na třetí dávku očkování

Vždy aktuální informace o posilujících dávkách očkování najdete na webu Ministerstva zdravotnictví. Tam také najdete odkazy pro registraci.

Očkování dětí proti covid-19

Od 13. prosince 2021 je k dispozici registrace pro očkování dětí od 5 do 11 let. 
Rodiče mohou děti zaregistrovat prostřednictvím Centrálního rezervačního systému.

Vakcína proti covidu v mém okolí

Pokud nevíte, kde je nejbližší očkovací místo k vašemu bydlišti, najdete ho na mapě https://ockoreport.uzis.cz/ Tam také najdete aktuální vytíženost očkovacích míst. Jaký filtr na mapě zvolit se dozvíte zde.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Imunita doplňky stravy Volně prodejné léky Antigenní testy

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.