Lékárna.cz

Jak na kruhy pod očima

Tmavé kruhy pod dolními víčky jsou zcela běžné jak u žen, tak i u mužů. Často jsou doprovázeny otoky, chtě nechtě nás dělají staršími, než ve skutečnosti jsme a abychom byli zcela upřímní, nebývá vždy jednoduché se jich zbavit. Přesto tu několik možností je…

Jak na kruhy pod očima
Sdílet
Navštivte související produktovou kategorii

Koho se týkají kruhy pod očima?

Nejčastěji slyšíme o černých kruzích pod očima, ve skutečnosti ale mohou mít barvu červenou, hnědou, fialovou nebo také žlutou. Jejich odstín obvykle souvisí s podtónem pleti a s její momentální pigmentací. I když mohou postihnout opravdu kohokoli, nejčastěji se kruhy pod očima objevují u lidí, kteří:

  • jsou starší
  • k jejich tvorbě mají genetické dispozice
  • trpí tzv. periorbitální hyperpigmentací, tedy tvoří se jim v okolí očí nadměrné množství pigmentu
  • patří k etnické skupině s tmavší pletí, tyto skupiny jsou k hyperpigmentaci totiž náchylnější

Kruhy pod očima: příčiny

Únava: nevyspání nebo úplná absence spánku bývají nejčastější příčinou vzniku kruhů pod očima. Je to totiž právě spánková deprivace, která způsobí, že je pokožka bledá, což umožňuje tmavým tkáním a cévám v okolí očí vyniknout.

Věk: přirozené stárnutí způsobuje, že pokožka v důsledku ztrácejícího se tuku a kolagenu slábne a pozbývá tak, podobně jako u únavy, svou krycí funkci.

Námaha: časté hledění do monitoru počítače nebo obrazovky televize může v okolí očí způsobit značné napětí. Důsledkem této tenze bývá zvětšení cév kolem očí s následným ztmavnutím pokožky.

Alergie: v případě alergické reakce tělo uvolňuje histaminy, které mimo jiné způsobují i rozšíření krevních cév, a to i těch, které se nacházejí pod očima.

Dehydratace: nedostatečný pitný režim je častou příčinou tmavých kruhů, neboť kůže pod očima zmatní a oči vypadají zapadlé. Zároveň nedostatečná hydratace snižuje funkci ledvin a jater, které také mají přímý vliv na tvorbu kruhů pod očima.

Nadměrné slunění: příliš dlouhé vystavení obličeje přímému slunečnímu záření způsobuje zvýšenou tvorbu pigmentu, který následně dodá okolí očí velmi tmavý tón.

Dědičnost: jednoduše se může jednat o jev, který podobně jako například mateřská znaménka, zdědíme po svých předcích.

Nemoci: kruhy pod očima a hlavně jejich otoky se vyskytují například u pacientů s nedostatečnou funkcí štítné žlázy, často napuchlé oči s vodnatými váčky zase poukazují na špatný stav ledvin a nažloutlé kruhy pod očima signalizují problémy s játry.

Pomoc z přírody

Za kruhy pod očima někdy může i nedostatečná výživa žilek a cévek, které se nacházejí pod tenkou kůží v oblasti očí. Do stravy proto přidejte rutin. Obsahuje ho třeba pohanka, amarant, jablka, roibos, fíky, citrusová kůra, rajčata či chřest.

Pokud vás tedy pravidelně trápí kruhy pod očima, které nemají zřejmou příčinu, neváhejte s návštěvou svého lékaře.

Jak na kruhy pod očima

Vzhledem k tomu, že kruhy pod očima mohou mít mnoho příčin, existuje také celá řada jejich řešení.

  • Začněme tím nejjednodušším - pořádně se vyspěte a dejte pozor na to, aby vaše hlava při spánku byla dostatečně podložená, zabráníte tak hromadění tekutin pod očima.
  • Hlídejte si jídelníček, který by měl obsahovat dostatek železa a vitamínu C a hlavně pitný režim, kdy bychom měli vypít asi 0,5 litru čisté vody na každých 15 kg své váhy.
  • Osvědčený je také studený obklad, jež obecně snižuje otoky a zároveň zmenšuje rozšířené cévy.
  • Mezi babské rady na kruhy pod očima patří vylouhované čajové sáčky vychlazené v lednici. Jejich vysoký obsah kofeinu a antioxidantů totiž pomáhá stimulovat krevní oběh, zmenšuje cévky a napomáhá vstřebávání tekutin.
  • Nebo sáhněte po osvědčených kosmetických produktech, jako je například Remescar či jiné gely a emulze, které byly vyvinuty speciálně pro rozjasnění citlivé zóny okolo očí.
  • Bez povšimnutí by neměl zůstat ani noční krém či emulze na kruhy pod očima, který se nanáší před spaním a působí tak jako prevence vzniku tmavých kruhů.

Jak zamaskovat kruhy pod očima

Někdy ale, bohužel, musíme přistoupit na to, že kruhů pod očima se jednoduše nezbavíme a bude nutné je skrýt. Pro takové účely slouží speciální korektory na kruhy pod očima, jež mají podobu make-upů, tyčinek nebo BB-krémů a obvykle dokáží dokonale skrýt veškeré barevné nedokonalosti pleti.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Navštivte související produktovou kategorii
Kosmetika a hygiena

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.