Lékárna.cz

Alergie na jarní pyly

Alergie na pyl je nepříjemná věc. Její příznaky se v jarních a letních měsících týkají v dnešní době každého druhého jedince. Poradíme vám jak ji rozpoznat a účinné se proti ní bránit.

Alergie na jarní pyly
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Podpořte imunitu a jaterní funkce

Ke zmírnění alergických projevů podpořte imunitní systém a očistné funkce těla. Na jaře je na místě napomoci fungování jater a trávicího ústrojí vhodnou odlehčenou stravou a bylinkami. Mezi ty, které podpoří detoxikaci těla patří smetánka lékařská. Pro jarní pročištění těla je výborná kombinace lopuchu, kopřivy a pampelišky. Ke snížení účinku alergenů a zatěžujících látek v těle prospívají látky s velkou schopností navazovat na sebe škodliviny - lékařské uhlí, zelený jíl, různé vlákniny apod.

Alergie útočí

Alergii můžeme chápat jako obranný reflex našeho imunitního systému na běžné látky z okolního prostředí. V ideálním případě by nám kvetoucí stromy, luční kvítí neměly vadit, naopak by v nás měly vyvolávat pocit – "ááá příroda se probouzí". Ale opak je pravdou. Projevem alergie je alergická reakce, která může v některých případech ohrožovat i váš život.

Projevy alergie

  • vodnatá rýma,
  • bolest hlavy v oblasti čela,
  • svědění a pálení sliznic,
  • podráždění pokožky, kopřivka a zarudnutí,
  • chronický zánět čelních dutin,
  • zarudlé slzící oči až po zánět spojivek,
  • tlak za očima,
  • kýchání,
  • opuchnutí zasažené oblasti,
  • dušnost.

Pylový kalendář

Začátek alergické sezóny je spojen s počasím. Alergeny se ve vzduchu objevují poté, co začnou kvést první trávy, stromy či keře. Pylový kalendář začíná zpravidla březnem a pokračuje až do října. Pokud je zima mírná, příroda se začíná probouzet dříve a pyly mohou poletovat v okolí již od února.

Kdo je viníkem vzniku alergie

Z pohledu klasické medicíny není příčina vzniku alergie známa. Přírodní medicína se k problému staví otevřeněji a za vznikem alergie vidí problémy ve střevech a játrech a za důvod vzniku alergie považuje zanesený organismus.

Tradiční medicína

Léčba alergie je podpořena podáváním léků, tzv. antihistaminik. Doporučujeme mít v domácí i cestovní lékarničce vždy některý z volně prodejných léků, který potlačí akutní alergickou reakci – například tabletky, oční kapky nebo mast. Při léčbě alergické rýmy se hodí čistit sliznici mořskou vodou nebo Vincentkou, ta sliznici „opláchne“ a zklidní podráždění. Na kožní projevy používejte doporučené mastičky od lékaře.

Léčba přírodní cestou

Pomocí síly přírody je možné alergie postupně zmírnit, je ale nutné počítat s tím, že léčba může trvat i několik let. Obecně platí, že pokud trpíte mírnějšími projevy časných jarních alergií, je potřeba nasadit přírodní přípravky už v zimním období.

Pravidla pro alergiky

Kdy se nechat otestovat

Nejvhodnější doba k testování alergií je po skončení a před začátkem pylové sezóny. Pokud na sobě během jara a léta pociťujete příznaky alergie, je podzim nejvhodnější dobou k vyšetření a případnému zahájení léčby.

  • V rámci prevence minimalizujte kontakt s alergenem.
  • Zajděte k lékaři a nechte se otestovat pomocí jednoduchého testu a budete ihned vědět, na co jste přesně alergičtí.
  • Sledujte pylovou situaci, podle množství alergenu v ovzduší si můžete naplánovat denní aktivitu, sport nebo odpočinek.
  • V teplejších měsících je koncentrace pylu vyšší, noste proto neustále s sebou „osobní“ lékárničku.
  • Máte alergii na domácí mazlíčky? Nebojte se, i tak můžete být jejich vášnivými milovníky. Stačí dodržovat zásady hygieny – vždy si při kontaktu s nimi umyjte ruce, neberte si je do postele, nesahejte si „špinavýma rukama od alergenů do očí" a pravidelně větrejte.
  • Doporučujeme používat tzv. HEPA filtry, které zadržují mikroskopické pylové částice.
  • Pyl ulpívá na látkách, proto se po příchodu z práce převlékněte do jiného oblečení.
  • Pomůže i sprcha, která spláchne pylová zrnka z pokožky a vlasů.
  • Na čištění vzduchu v domácnosti můžete použít čističku vzduchu.

Pozor na roztoče

Máte alergii na roztoče? Mějte na paměti, že roztočům se daří i v matracích a ložním prádle. Jednou za čas vyperte peřiny, polštáře a nechte vyčistit matrace. Pomůže i větrání peřin na přímém slunci, případně v mrazu.

Ve zdravém těle zdravý duch

Věděli jste, že i správná životospráva vám může pomoci snižovat alergické projevy? Pamatujte proto na vyvážený jídelníček založený na čerstvých potravinách, zelenině a ovoci a nezapomínejte ani na pravidelný pohyb, relaxaci, jež má za cíl kompenzovat stres a vydatný spánek. Posílíte tak imunitní systém, který bude lépe bojovat proti alergiím.

Alergie a děti

Pylové alergie se u nejmenších dětí spíše neprojevují, u nich převažují ty potravinové. Pylová alergie se projevuje až v pozdějším, tedy předškolním a školním věku. U dětí bývá průběh alergie obdobný jako u dospělých.

Neléčená alergie

Pokud se alergie neléčí, její projevy se zhoršují. Může dojít k výraznému rozšíření alergie na nové alergeny a mohou se objevit i další typy alergií (potravinové, na prach či roztoče aj.). Neléčená alergie je rizikovým faktorem pro rozvoj průduškového astmatu. Sliznice podrážděné a poškozené alergií mohou být náchylnější k infekcím. Máte-li tedy podezření, že na sobě pozorujete příznaky alergie, obraťte se na lékaře.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Prostředky na alergii Volně prodejné léky na alergii

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.