Lékárna.cz

Alergie na jarní pyly

Alergie na pyl je nepříjemná věc. Její příznaky se v jarních a letních měsících týkají v dnešní době každého druhého jedince. Poradíme vám jak ji rozpoznat a účinné se proti ní bránit.

Alergie na jarní pyly
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Podpořte imunitu a jaterní funkce

Ke zmírnění alergických projevů podpořte imunitní systém a očistné funkce těla. Na jaře je na místě napomoci fungování jater a trávicího ústrojí vhodnou odlehčenou stravou a bylinkami. Mezi ty, které podpoří detoxikaci těla patří smetánka lékařská. Pro jarní pročištění těla je výborná kombinace lopuchu, kopřivy a pampelišky. Ke snížení účinku alergenů a zatěžujících látek v těle prospívají látky s velkou schopností navazovat na sebe škodliviny - lékařské uhlí, zelený jíl, různé vlákniny apod.

Alergie útočí

Alergii můžeme chápat jako obranný reflex našeho imunitního systému na běžné látky z okolního prostředí. V ideálním případě by nám kvetoucí stromy, luční kvítí neměly vadit, naopak by v nás měly vyvolávat pocit – "ááá příroda se probouzí". Ale opak je pravdou. Projevem alergie je alergická reakce, která může v některých případech ohrožovat i váš život.

Projevy alergie

  • vodnatá rýma,
  • bolest hlavy v oblasti čela,
  • svědění a pálení sliznic,
  • podráždění pokožky, kopřivka a zarudnutí,
  • chronický zánět čelních dutin,
  • zarudlé slzící oči až po zánět spojivek,
  • tlak za očima,
  • kýchání,
  • opuchnutí zasažené oblasti,
  • dušnost.

Pylový kalendář

Začátek alergické sezóny je spojen s počasím. Alergeny se ve vzduchu objevují poté, co začnou kvést první trávy, stromy či keře. Pylový kalendář začíná zpravidla březnem a pokračuje až do října. Pokud je zima mírná, příroda se začíná probouzet dříve a pyly mohou poletovat v okolí již od února.

Kdo je viníkem vzniku alergie

Z pohledu klasické medicíny není příčina vzniku alergie známa. Přírodní medicína se k problému staví otevřeněji a za vznikem alergie vidí problémy ve střevech a játrech a za důvod vzniku alergie považuje zanesený organismus.

Tradiční medicína

Léčba alergie je podpořena podáváním léků, tzv. antihistaminik. Doporučujeme mít v domácí i cestovní lékarničce vždy některý z volně prodejných léků, který potlačí akutní alergickou reakci – například tabletky, oční kapky nebo mast. Při léčbě alergické rýmy se hodí čistit sliznici mořskou vodou nebo Vincentkou, ta sliznici „opláchne“ a zklidní podráždění. Na kožní projevy používejte doporučené mastičky od lékaře.

Léčba přírodní cestou

Pomocí síly přírody je možné alergie postupně zmírnit, je ale nutné počítat s tím, že léčba může trvat i několik let. Obecně platí, že pokud trpíte mírnějšími projevy časných jarních alergií, je potřeba nasadit přírodní přípravky už v zimním období.

Pravidla pro alergiky

Kdy se nechat otestovat

Nejvhodnější doba k testování alergií je po skončení a před začátkem pylové sezóny. Pokud na sobě během jara a léta pociťujete příznaky alergie, je podzim nejvhodnější dobou k vyšetření a případnému zahájení léčby.

  • V rámci prevence minimalizujte kontakt s alergenem.
  • Zajděte k lékaři a nechte se otestovat pomocí jednoduchého testu a budete ihned vědět, na co jste přesně alergičtí.
  • Sledujte pylovou situaci, podle množství alergenu v ovzduší si můžete naplánovat denní aktivitu, sport nebo odpočinek.
  • V teplejších měsících je koncentrace pylu vyšší, noste proto neustále s sebou „osobní“ lékárničku.
  • Máte alergii na domácí mazlíčky? Nebojte se, i tak můžete být jejich vášnivými milovníky. Stačí dodržovat zásady hygieny – vždy si při kontaktu s nimi umyjte ruce, neberte si je do postele, nesahejte si „špinavýma rukama od alergenů do očí" a pravidelně větrejte.
  • Doporučujeme používat tzv. HEPA filtry, které zadržují mikroskopické pylové částice.
  • Pyl ulpívá na látkách, proto se po příchodu z práce převlékněte do jiného oblečení.
  • Pomůže i sprcha, která spláchne pylová zrnka z pokožky a vlasů.
  • Na čištění vzduchu v domácnosti můžete použít čističku vzduchu.

Pozor na roztoče

Máte alergii na roztoče? Mějte na paměti, že roztočům se daří i v matracích a ložním prádle. Jednou za čas vyperte peřiny, polštáře a nechte vyčistit matrace. Pomůže i větrání peřin na přímém slunci, případně v mrazu.

Ve zdravém těle zdravý duch

Věděli jste, že i správná životospráva vám může pomoci snižovat alergické projevy? Pamatujte proto na vyvážený jídelníček založený na čerstvých potravinách, zelenině a ovoci a nezapomínejte ani na pravidelný pohyb, relaxaci, jež má za cíl kompenzovat stres a vydatný spánek. Posílíte tak imunitní systém, který bude lépe bojovat proti alergiím.

Alergie a děti

Pylové alergie se u nejmenších dětí spíše neprojevují, u nich převažují ty potravinové. Pylová alergie se projevuje až v pozdějším, tedy předškolním a školním věku. U dětí bývá průběh alergie obdobný jako u dospělých.

Neléčená alergie

Pokud se alergie neléčí, její projevy se zhoršují. Může dojít k výraznému rozšíření alergie na nové alergeny a mohou se objevit i další typy alergií (potravinové, na prach či roztoče aj.). Neléčená alergie je rizikovým faktorem pro rozvoj průduškového astmatu. Sliznice podrážděné a poškozené alergií mohou být náchylnější k infekcím. Máte-li tedy podezření, že na sobě pozorujete příznaky alergie, obraťte se na lékaře.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Prostředky na alergii Volně prodejné léky na alergii

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.