Lékárna.cz

Chutná a zdravá snídaně z kuskusu

Kuskus vaříme většinou na slano, ale skvěle chutná i nasladko. Poradíme vám, jak si udělat rychlou, zdravou a chutnou snídani nebo lehkou svačinu.

Chutná a zdravá snídaně z kuskusu
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Ovoce čerstvé nebo sušené

Ovoce je velmi významným zdrojem vitamínů a živin. Nejčastěji v ovoci najdeme vitamín C, draslík a kyselinu listovou a spoustu dalších vitamínů, minerálních látek a antioxidantů. Ovoce rovněž obsahuje hodně vlákniny prospěšné pro pocit sytosti a zdravé trávení.

Mimo sezónu můžete svůj jídelníček obohatit o sušené ovoce. To je stejně jako čerstvé ovoce bohaté na vitamíny a minerály, ale protože při dehydrataci může ovoce přijít až o 7/8 vody, má sušené ovoce výraznější chuť. Pokud si sušené ovoce namočíme do vody, opět nabyde a bude šťavnatější.

Na co si dát pozor u sušeného ovoce

Sušené ovoce má více přírodního cukru a kaloríí. Dávejte si pozor, jaké sušené ovoce si vybíráte, vyhněte se navíc přislazovanému sušenému ovoci a jezte sušené ovoce bez přidaného cukru nebo sirupu.

Proč jíst oříšky

Oříšky jsou zdravou potravinou, která by neměla chybět v našem jídelníčku. Jsou zdrojem bílkovin, minerálních látek, vitamínů a tuků, z nichž převažují zdravé nenasycené lipidy. Kvůli vysokému obsahu tuků a energetické hodnotě je potřeba ořechy konzumovat v rozumné míře. Doporučená denní dávka je 30-50 g (přibližně hrst).

Poklad jménem lískové oříšky

Jsou u nás běžně rozšířené a jsou významné pro svůj obsah mědi, dále pak manganu, železa, hořčíku, vitamínu E a vápníku. Obsahují ze všech oříšků nejvíce železa a naopak nejméně kalorií. Nachází se v nich vitamíny A, E a B a rovněž draslík a thiamin. Oříšky obecně vyživují naše mozkové závity a tím celkově prospívají našemu. Hodí se jako rychlý snack do kabelky, či batůžku, na cesty do práce i výlety v přírodě. 

Slaďte s rozumem!

Datlový sirup  a další tekutá sladidla včetně medu jsou považovány za zdravější alternativu slazení. Mají méně kalorii než klasický cukr. Přesto byste měli sladit s rozumem :-) Vše o alternativách bílého cukru najdete i dalším našem článku.

Tip na dobrou a zdravou snídani

Postup

  • Na pánvičce rozpustíme máslo, přidáme kuskus a lehce ho osmahneme.
  • Poté kuskus zalijeme vodou a počkáme až změkne.
  • Do vzniklé směsi nakrájíme kousky ovoce, oříšky a skořici.
  • Nakonec dosladíme medem nebo datlovým sirupem, důkladně promícháme a stáhneme z planeme.

Dobrou chuť 💚

Navštivte související produktové kategorie
Imunita doplňky stravy Bio potraviny

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.