Ovoce čerstvé nebo sušené
Ovoce je velmi významným zdrojem vitamínů a živin. Nejčastěji v ovoci najdeme vitamín C, draslík a kyselinu listovou a spoustu dalších vitamínů, minerálních látek a antioxidantů. Ovoce rovněž obsahuje hodně vlákniny prospěšné pro pocit sytosti a zdravé trávení.
Mimo sezónu můžete svůj jídelníček obohatit o sušené ovoce. To je stejně jako čerstvé ovoce bohaté na vitamíny a minerály, ale protože při dehydrataci může ovoce přijít až o 7/8 vody, má sušené ovoce výraznější chuť. Pokud si sušené ovoce namočíme do vody, opět nabyde a bude šťavnatější.

Na co si dát pozor u sušeného ovoce
Sušené ovoce má více přírodního cukru a kaloríí. Dávejte si pozor, jaké sušené ovoce si vybíráte, vyhněte se navíc přislazovanému sušenému ovoci a jezte sušené ovoce bez přidaného cukru nebo sirupu.
Proč jíst oříšky
Oříšky jsou zdravou potravinou, která by neměla chybět v našem jídelníčku. Jsou zdrojem bílkovin, minerálních látek, vitamínů a tuků, z nichž převažují zdravé nenasycené lipidy. Kvůli vysokému obsahu tuků a energetické hodnotě je potřeba ořechy konzumovat v rozumné míře. Doporučená denní dávka je 30-50 g (přibližně hrst).

Poklad jménem lískové oříšky
Jsou u nás běžně rozšířené a jsou významné pro svůj obsah mědi, dále pak manganu, železa, hořčíku, vitamínu E a vápníku. Obsahují ze všech oříšků nejvíce železa a naopak nejméně kalorií. Nachází se v nich vitamíny A, E a B a rovněž draslík a thiamin. Oříšky obecně vyživují naše mozkové závity a tím celkově prospívají našemu. Hodí se jako rychlý snack do kabelky, či batůžku, na cesty do práce i výlety v přírodě.
Slaďte s rozumem!
Datlový sirup a další tekutá sladidla včetně medu jsou považovány za zdravější alternativu slazení. Mají méně kalorii než klasický cukr. Přesto byste měli sladit s rozumem :-) Vše o alternativách bílého cukru najdete i dalším našem článku.
Tip na dobrou a zdravou snídani
- 50 g kuskusu
- 90 ml vody
- 50 g sušeného ovoce (meruňky, švestky, jahody, třešně, fíky...)
- 15 g lískových oříšků nebo pistácií
- 1 lžičky medu nebo datlového sirupu
- špetka skořice
- kousek másla
Postup
- Na pánvičce rozpustíme máslo, přidáme kuskus a lehce ho osmahneme.
- Poté kuskus zalijeme vodou a počkáme až změkne.
- Do vzniklé směsi nakrájíme kousky ovoce, oříšky a skořici.
- Nakonec dosladíme medem nebo datlovým sirupem, důkladně promícháme a stáhneme z planeme.
Dobrou chuť 💚