Banánová bábovka
Ingredience
- 4 zralé banány
- 2,5 hrnku (250 ml) Doves Farm samokypřící mouky
- hrnek mléka
- hrnek oleje
- trochu rumu
- 4 žloutky
- 4 bílky
- hrnek cukru
- vanilkový cukr
Postup:
Z bílků a cukru vyšlehejte tuhý sníh. V míse rozmixujte banány na kaši. Pak do ní přidejte ostatní ingredience a dobře promíchejte. Do takto připraveného těsta vmíchejte opatrně vyšlehaný sníh. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte při 150° asi 60 - 70 minut (dle trouby).
Věnečky z odpalovaného těsta
- 200 ml vody
- 70 g másla
- 100 g Doves Farm rýžové mouky
- špetka soli
- 3 vejce
Věnečky postup:
V hrnci zahřejeme vodu se solí a rozpustíme máslo. Přivedeme k varu, rychle vmícháme mouku, až se vytvoří hladké těsto, které se nelepí na stěny hrnce. Odstavíme a necháme zchladnout. Do těsta zapracováváme jedno vejce po druhém v hladké těsto. Pomocí cukrářského sáčku stříkáme na plech vyložený pečícím papírem věnečky (dávám ve dvou řadách, jsou vyšší a lépe se rozkrajují). Pečeme ve vyhřáté troubě při 200°C asi 8 minut. Pak teplotu stáhneme na 150 °C a pečeme dozlatova dalších asi 15 min.
Troubu prvních 15 minut neotevíráme!
Krém
- 300 ml mléka
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 100 g moučkového cukru
- 120 g másla a lžíce rumu
Krém postup:
Do studeného mléka rozmícháme pudinkový prášek a uvaříme pudink, který necháme zchladnout (nejlépe přikrytý pokličkou). Pokud se nám na pudinku vytvoří škraloup, sejmeme ho. Vyšleháme změklé máslo s cukrem a rumem, vmícháme pudink a krém stříkáme na spodní část rozkrojených věnečků a přiklopíme druhou polovinou. Na závěr můžeme ozdobit čokoládou, nebo jen pocukrovat.
Jogurtová buchta alá Vdolečky
Těsto
- 2 hrnky mouky Doves Farm směsi bílá (hrnek 250 ml)
- 3/4 hrnku cukru
- 1/3 hrnku oleje
- 2 vejce
- 1 velký jogurt (500 g) , pokud možno s 3,5% tuku
- 1 prášek do pečiva
Vrstva na těsto navrch
- 2 x polotučný nebo tučný vaničkový tvaroh
- trocha mléka s cukrem dle chuti
- povidla
Drobenka
- 70 g Doves Farm směsi bílé
- 70 g másla
- 50 g cukr krystal
Postup:
Nejdříve si připravíme v misce z uvedených surovin drobenku. V druhé misce smícháme oba tvarohy s cukrem (zhruba dvě polévkové lžíce) a troškou mléka. V další misce smícháme veškeré suroviny na těsto - dobře promícháme a těsto vylijeme na připravený plech. Na těsto špachtlí naneseme připravený tvaroh z druhé misky. Lžičkou pak klademe na tvaroh v libovolných odstupech povidla. Povidla ve sklenici promíchejte, lépe se budou nanášet. Místo povidel lze použít i jakékoliv ovoce (osvědčily se nám broskve, jahody, švestky, čerstvé nebo zavařené, prostě co je k mání). Nakonec posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě na 180° zhruba 30-35 minut.
Rychlý chleba bez kynutí
- 3 lžíce (15 g) mletého psyllia
- 3 lžíce (30 g) mletého lněného semínka
- 1 lžička mletého kmínu
- 250 g tvarohu ve vaničce
- 3 lžíce vody
- 2 vejce
- 1,5 lžíce olivového oleje
- 1 lžička octa
- 140 g Doves Farm bílé chlebové mouky
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1 prášek do pečiva
- 3/4 lžičky soli
Postup:
Do mísy dáme tvaroh, vodu, vejce, olej, ocet a dobře promícháme. Do vzniklé hmoty přisypeme pomleté psyllium, len a kmín a znovu promícháme. Přidáme zbytek ingrediencí a zpracujeme v kompaktní těsto, které pak přendáme na vál potřený olejem. Potřeme si ruce také olivovým olejem a vytvarujeme bochník. Posypeme kmínem, sezamem či jiným semínkem. Bochník přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 180°C, cca 45 minut. Do trouby můžeme dát hrnek s vodou, aby byl chléb vláčnější. Ihned po upečení postříkáme vodou z rozprašovače.
Další bezlepkové recepty
Pokud chcete, vyzkoušejte i další bezlepkové recepty:
a spoustu dalších receptů najdete v blogu Zdravé vaření.