Moje srdcovky

Úvodní strana » Magazín Lékárna.cz » Články a blogy » Bezlepkové recepty

Bezlepkové recepty

Trávení Děti Ženy Muži

Pro celiaky je bezlepková dieta jedinou možností, jak se vyhnout potížím spojených s tímto onemocněním. Pro inspiraci jsme vybrali pár bezlepkových receptů, které budou chutnat nejen jim, ale i těm, kteří s lepkem žádné problémy nemají.

Bezlepkové recepty

Banánová bábovka

Ingredience

  • 4 zralé banány
  • 2,5 hrnku (250 ml) Doves Farm samokypřící mouky 
  • hrnek mléka
  • hrnek oleje
  • trochu rumu
  • 4 žloutky
  • 4 bílky
  • hrnek cukru
  • vanilkový cukr

Postup:

Z bílků a cukru vyšlehejte tuhý sníh. V míse rozmixujte banány na kaši. Pak do ní přidejte ostatní ingredience a dobře promíchejte. Do takto připraveného těsta vmíchejte opatrně vyšlehaný sníh. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a pečte při 150° asi 60 - 70 minut (dle trouby).

Věnečky z odpalovaného těsta

Věnečky postup:

V hrnci zahřejeme vodu se solí a rozpustíme máslo. Přivedeme k varu, rychle vmícháme mouku, až se vytvoří hladké těsto, které se nelepí na stěny hrnce. Odstavíme a necháme zchladnout. Do těsta zapracováváme jedno vejce po druhém v hladké těsto. Pomocí cukrářského sáčku stříkáme na plech vyložený pečícím papírem věnečky (dávám ve dvou řadách, jsou vyšší a lépe se rozkrajují). Pečeme ve vyhřáté troubě při 200°C asi 8 minut. Pak teplotu stáhneme na 150 °C a pečeme dozlatova dalších asi 15 min.

Troubu prvních 15 minut neotevíráme!

Krém

  • 300 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 100 g moučkového cukru
  • 120 g másla a lžíce rumu

Krém postup: 

Do studeného mléka rozmícháme pudinkový prášek a uvaříme pudink, který necháme zchladnout (nejlépe přikrytý pokličkou). Pokud se nám na pudinku vytvoří škraloup, sejmeme ho. Vyšleháme změklé máslo s cukrem a rumem, vmícháme pudink a krém stříkáme na spodní část rozkrojených věnečků a přiklopíme druhou polovinou. Na závěr můžeme ozdobit čokoládou, nebo jen pocukrovat.

Jogurtová buchta alá Vdolečky

Těsto

  • 2 hrnky mouky Doves Farm směsi bílá (hrnek 250 ml)
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1/3 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 velký jogurt (500 g) , pokud možno s 3,5% tuku
  • 1 prášek do pečiva

Vrstva na těsto navrch

  • 2 x polotučný nebo tučný vaničkový tvaroh
  • trocha mléka s cukrem dle chuti
  • povidla

Drobenka

Postup:

Nejdříve si připravíme v misce z uvedených surovin drobenku. V druhé misce smícháme oba tvarohy s cukrem (zhruba dvě polévkové lžíce) a troškou mléka. V další misce smícháme veškeré suroviny na těsto - dobře promícháme a těsto vylijeme na připravený plech. Na těsto špachtlí naneseme připravený tvaroh z druhé misky. Lžičkou pak klademe na tvaroh v libovolných odstupech povidla. Povidla ve sklenici promíchejte, lépe se budou nanášet. Místo povidel lze použít i jakékoliv ovoce (osvědčily se nám broskve, jahody, švestky, čerstvé nebo zavařené, prostě co je k mání). Nakonec posypeme drobenkou a pečeme v předehřáté troubě na 180° zhruba 30-35 minut.

Rychlý chleba bez kynutí

Postup:

Do mísy dáme tvaroh, vodu, vejce, olej, ocet a dobře promícháme. Do vzniklé hmoty přisypeme pomleté psyllium, len a kmín a znovu promícháme. Přidáme zbytek ingrediencí a zpracujeme v kompaktní těsto, které pak přendáme na vál potřený olejem. Potřeme si ruce také olivovým olejem a vytvarujeme bochník. Posypeme kmínem, sezamem či jiným semínkem. Bochník přendáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 180°C, cca 45 minut.  Do trouby můžeme dát hrnek s vodou, aby byl chléb vláčnější. Ihned po upečení postříkáme vodou z rozprašovače.

Další bezlepkové recepty

Pokud chcete, vyzkoušejte i další bezlepkové recepty:

a spoustu dalších receptů najdete v blogu Zdravé vaření.

 

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám