Lékárna.cz

Andropauza

S poklesem pohlavních hormonů se potýkají nejen ženy, ale i muži. Na rozdíl od žen, u kterých je úbytek pohlavních hormonů rychlý, může mužský přechod trvat i několik let. Jak se andropauza (mužský přechod) projevuje a jak zvládnout její příznaky se dozvíte v našem článku.

Andropauza
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Projevy andropauzy

Symptomy andropauzy mohou být na tělesné, psychické a sexuální úrovni.
  • Z tělesných příznaků můžeme jmenovat úbytek svalové a kostní hmoty a s tím spojené bolesti kloubů a vazů či osteoporózu, přibývání tělesného tuku (především v oblasti břicha), návaly horka a nadměrné pocení, zvýšení krevního tlaku, úbytek ochlupení, problémy s prostatou či inkontinence.
  • Mezi psychické změny můžeme zařadit náladovost, podrážděnost, úbytek sebevědomí, neschopnost soustředit se, problémy s pamětí, deprese.
  • Pro většinu mužů jsou nejvíce problematické sexuální příznaky, které zahrnují pokles libida a sexuální výkonnosti, menší objem ejakulátu či erektilní dysfunkce.

Andropauza - věk

Andropauza neboli mužský přechod je spojen s úbytkem až zastavením tvorby testosteronu, který začíná pomalu ubývat už kolem 30. roku života. Andropauza u mužů obecně začíná mezi 40. a 55. rokem života. Její průběh a rychlost se liší v závislosti na mnoha faktorech. Urychluje jí špatný životní styl, např. nedostatek pohybu, alkohol, obezita, kouření, stres, nezdravá strava, benigní hyperplazie prostaty, diabetes, ateroskleróza, onemocnění jater či ledvin.

Jak lépe zvládnout příznaky andropauzy

Zdravá strava a životní styl jsou základ.

Doporučujeme:
  • omezit nebo přestat kouřit,
  • omezit konzumaci alkoholu,
  • udržovat nebo snížit tělesnou hmotnost,
  • pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu,
  • zdravý jídelníček,
  • dostatek spánku,
  • snaži se co nejvíce vyhýbat stresu.

Vitamíny a minerály během andropauzy

Jezte potraviny bohaté na vitamíny C, E, A a vitamíny skupiny B. Důležitý je i dostatečný příjem vápníku, hořčíku, zinku, selenu, železa, omega-3 kyselin a koenzymu Q10. Z bylinek jsou vhodné kotvičník či ženšen.

Poraďte se s lékařem

Pokud již dochází k úniku moči (inkontinenci), nebojte se svěřit svému lékaři, který vám může předepsat vhodné léky a inkontinenční pomůcky. Pomůcky lze zakoupit i bez doporučení a předpisu lékaře. Vhodné jsou i Kegelovy cviky na posílení pánevního dna.

Nebojte se však obrátit na lékaře i v případě psychických a sexuálních potíží. Včasné řešení a léčba napomůže spokojenějšímu životu.
Témata článku
Muži
Navštivte související produktové kategorie
Vitamíny a minerály Bolest Inkontinenční pomůcky

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.