Zdravé vaření: Domácí slané krekry
Vyhněte se nezdravým brambůrkům a upečte si místo nich zdravější variantu - slané krekry. Pokaždé mohou být trochu jiné - máme pro vás pár tipů.
ALLNATURE Kurkuma prášek 50 g BIO
Co budete potřebovat:
- 1 hrnek špaldové mouky (může být i jiná hladká mouka)
- 7 lžic vody
- 3 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
Výsledné množství krekrů se vám vejde zhruba na jeden pekáč.
A pak už je to o tom, na jaké budete mít zrovna chuť:
- jestli na sýrové s kmínem (do těsta to pak bude chtít ještě hrst sýra – zhruba 10 dkg – a kmín vcelku podle chuti),
- česnekovo-rozmarýnové (přidáte 4 rozmačkané stroužky česneku a rozmarýn podle chuti),
- nebo například s nějakým oblíbeným kořením a sezamovými, slunečnicovými nebo dýňovými semínky – já mám vyzkoušené bio koření Dobrá nálada, které obsahuje sůl, česnek, bazalku, dobromysl, mědvědí česnek, rozmarýn, tymián a květ měsíčku, růže a chrpy),
- či máte chuť na trochu pikantnější – v tom případě do těsta použijete trošku chilli.
Postup
Těsto pak zbývá vyválet na tloušťku 2 milimetry a nožem rozdělit na malé obdélníčky, čtverečky, prostě jak se vám to zrovna podaří (pokud máte kráječ na pizzu, tak ho neváhejte použít, je to s ním snadnější).
Krekry můžete posypat sýrem či semínky, které jste dali do těsta (a různě je mezi sebou prokombinovat), mákem nebo sušenou červenou paprikou a krásně se na nich bude vyjímat hrubozrnná sůl. Před posypáním krekry potřete olejem, aby na nich daná ingredience lépe držela.
Krekry pečte na 200 °C na pečícím papíře, dokud nezezlátnou.
Přeji krásné večery se slanými či semínkovými krekry! :-)
Zuzana Bihary
a akcích na Lékárna.cz vždy včas!
Napište nám!