Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárny.cz » Články a blogy » Zdravé vaření: Domácí křupavé krekry

Zdravé vaření: Domácí křupavé krekry

S příchodem dlouhých podzimních a pomalu už také zimních večerů nastává jeden problém – k vínu, knížce nebo filmu to chce něco k zakousnutí. Zakousávat něco každý den by asi nebylo úplně ideální, ale občas si zamlsat je prostě potřeba. To mi nikdo nevymluví. Pokud se ale snažíte vyhýbat brambůrkům stejně jako já, upečte si vlastní krekry. Pokaždé mohou být trochu jiné.

Zdravé vaření: Domácí křupavé krekry

Tento recept je opravdu hračka. Na základ krekrů budete potřebovat:

  • 1 hrnek špaldové mouky (může být i jiná hladká mouka)
  • 7 lžic vody
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli

Výsledné množství krekrů se vám vejde zhruba na jeden pekáč.

A pak už je to o tom, na jaké budete mít zrovna chuť:

  • jestli na sýrové s kmínem (do těsta to pak bude chtít ještě hrst sýra – zhruba 10 dkg – a kmín vcelku podle chuti),
  • česnekovo-rozmarýnové (přidáte 4 rozmačkané stroužky česneku a rozmarýn podle chuti),
  • nebo například s nějakým oblíbeným kořením a sezamovýmislunečnicovými nebo dýňovými semínky – já mám vyzkoušené bio koření Dobrá nálada, které obsahuje sůl, česnek, bazalku, dobromysl, mědvědí česnek, rozmarýn, tymián a květ měsíčku, růže a chrpy),
  • či máte chuť na trochu pikantnější – v tom případě do těsta použijete trošku chilli

Těsto pak zbývá vyválet na tloušťku 2 milimetry a nožem rozdělit na malé obdélníčky, čtverečky, prostě jak se vám to zrovna podaří (pokud máte kráječ na pizzu, tak ho neváhejte použít, je to s ním snadnější).

A co na ně?

Krekry můžete posypat sýrem či semínky, které jste dali do těsta (a různě je mezi sebou prokombinovat), mákem nebo sušenou červenou paprikou a krásně se na nich bude vyjímat hrubozrnná sůl. Před posypáním krekry potřete olejem, aby na nich daná ingredience lépe držela. 

Krekry pečte na 200 °C na pečícím papíře, dokud nezezlátnou.

TAK KRÁSNÉ KŘUPAVÉ VEČERY!

nakupovat

Související zboží

všechny články

Přečtěte si

 

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám