Lékárna.cz

Péče o pokožku po opalování

Po každém delším pobytu na slunci věnujte pokožce zvýšenou péči - potřebujete totiž doplnit ztracenou vlhkost a pružnost. Kromě opalovacích prostředků si určitě pořiďte i přípravky po opalování: chladivé gely, spreje, krémy nebo mléka.

Péče o pokožku po opalování
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Aloe vera, měsíček lékařský a levandule

Aloe vera gel hluboce hydratuje a regeneruje kůži a přináší okamžitou úlevu spálené pokožce. Oleje a krémy s měsíčkem lékařským regenerují pokožku a díky obsaženému betakarotenu prodlužují opálení. Levandule chladí, hojí a zklidňuje pokožku. Hodí se i pro malé děti od miminek. Po aplikaci květové vody můžete použít běžnou poopalovací péči.

Na co jsou poopalovací přípravky

Nezapomínejte, že ač je pobyt na slunci zdraví prospěšný, UV záření může pokožce uškodit. Způsobuje předčasné stárnutí pokožky, vysušuje ji a důsledkem může být zarudnutí kůže, která pálí a na dotyk je citlivá a bolestivá, případně se na ní objeví puchýře.

Poopalovací péče 

  • navrací pokožce ztracenou hydrataci,
  • zklidní ji,
  • urychlí regeneraci
  • vyhladí svrchní část kůže a zamezí tím vzniku nových vrásek
  • účinně zpomaluje stárnutí pokožky způsobené UV zářením


Jak často používat poopalovací přípravky

Přípravky po opalování je vhodné používat po každém pobytu na sluníčku. Pokožka si zaslouží po náročném dni u vody rychlé uvolnění a regeneraci. Produkty po opalování neslouží jen k udržení barvy opálení, jsou také výživné, pokožku hydratují, zklidňují a pomáhají sluncem vysílené pokožce znovu nabrat sílu. Proto by se přípravky měly používat pravidelně, aby se pokožka zbytečně nevysušovala a aby opět získala svoji jemnost a pružnost.

Neopalovali jste se? Nevadí - i tak použijte poopalovací péči

Po pobytu na slunci ztrácí pokožka pružnost, hydrataci, je napnutá, obvykle zčervená a je podrážděná. Na konci dne je potřeba pokožku osprchováním očistit od písku, chlorované nebo slané vody.

Po každém večerním sprchování myslete na ošetření pokožky krémem či mlékem po opalování. Nebojte se jej použít i ve dnech, kdy se zrovna neopalujete, protože pokožka se s nadměrným slunečním zářením vyrovnává i několik dní.  S klidným svědomím můžete v těchto dnech vyměnit běžné tělové mléko za přípravek po opalování. Hlavně po návratu od moře či ze slunečné dovolené je vhodné pleť celého těla ošetřovat těmito přípravky ještě alespoň celý následující týden.

Krém, gel, mléko nebo sprej?

Při výběru vhodného přípravku po opalování máte na výběr z nepřeberného množství různých balení krémů, sprejů, gelů a mlék od různých výrobců. Obecně platí, že je jedno, zda si vyberete mléko či krém. Rozdíl je jen ve složení přípravku a způsobu jeho nanášení. Existují i sprchové gely nebo krémy, které obsahují karoten a prodlužují a zintenzivňují efekt opálení.

  • krém – má nejhutnější složení, po nanesení může zůstat na pokožce mastný film, aplikace na celé tělo zabere více času
  • mléko – svým složením je lehčí (řidší) než krém, snadněji se roztírá, rychleji se vstřebává 
  • gel – ve většině případů je čirý či lehce zbarvený, nanášení je podobné jako u mléka, často jsou vyráběny s příměsí chladivých složek 
  • sprej – nespornou výhodou je rychlost aplikace (není třeba již následné roztírání), která však vyžaduje jistou dávku zručnosti 
  • pěna - je lehká a jemná, do pokožky se pěkně vstřebá

Na spáleniny použijte panthenol

Panthenol je vhodné použít na sluncem nadměrně ozářenou pokožku, která zčervená, pálí a je bolestivá na dotek. Je vhodný jako první pomoc při spálení kůže od sluníčka. Přináší úlevu, zklidňuje a příjemně chladí pokožku. Na zasažených plochách se snadno a bez bolesti roztírá a za několik minut po nanesení se sám úplně vstřebá bez nutnosti dalšího vtírání, které by mohlo být na postižených místech bolestivé. Urychluje obnovu poškozených tkání.

Co ještě platí na spáleniny od sluníčka

Pro uklidnění pokožky nebo při spáleninách můžete

  • na postižená místa přikládat ručník namočený do studené vody,
  • aplikovat obklad z uvařeného, vychlazeného černého či zeleného čaje, nebo
  • z vychlazeného jogurtu, smetany nebo tvarohu.

Účinné látky v poopalovací péči

Produkty po opalování vždy obsahují jednu nebo více účinných látek:

Proč nakupovat opalovací přípravky v lékárně

Obecně platí, že sluneční ochrana dermokosmetiky prodávaná v lékárně splňuje vyšší normy a standardy než kosmetika, která je prodávaná v drogeriích. Může se jednat o přísnější regulace při výběru ingrediencí (alergie, tolerance na citlivou pleť), organických a minerálních filtrů. Dermokosmetické produkty navíc podléhají přísnému testování a klinickým studiím. 

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.