Lékárna.cz

PharmDr. Vladimír Finsterle - Podzimní detox

Cítíte se vyčerpaní, plní negativních emocí nebo potřebujete nastartovat imunitní systém? Vyzkoušejte podzimní detox, řeknu vám k čemu je taková podzimní očista těla dobrá, jak s ní začít a na co si dát pozor.

PharmDr. Vladimír Finsterle - Podzimní detox
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Jarní vs. podzimní očista

Určitě jste už slyšeli o jarní detoxikaci, která slouží k probuzení a nastartování organismu po zimě. Naše tělo potřebuji ale i podzimní očistu. Ta nás připraví na nadcházející chladné dny a posílí naši imunitu. Postupně začíná ubývat slunečních paprsků, dostavuje se vyčerpání, melancholie, špatná nálada a naše zásoby energie jsou skoro na nule.  Tehdy jsme více náchylní k tomu onemocnět - ať už obyčejnou rýmou či nachlazením. Podzimní očista nám pomůže sezónním nemocem předejít.

Vyzkoušejte podzimní detoxikaci

Detoxikace je ideální způsob, jak tělu dodat ztracenou energii. Tělo připraví na zimu, prohřeje ho a nastartuje imunitní systém. Stejně jako jarní detoxikace má i ta podzimní hlavní úkol – pročistit organismus od nahromaděných toxinů a povzbudit plíce a tlusté střevo.

Společně s tím má očista těla vliv i na zrychlení metabolismu, lepší trávení a správné fungování sliznic. Ty mohou být vlivem klesajících teplot podrážděné, přesušené z topení, anebo naopak zahleněné. Podzimní očista zklidní náš organismus, připraví ho k pomyslnému spánku, dovolí mu relaxovat a nabrat síly na jaro.

Ukliďte si v sobě

Rizikové a nejvíc náchylné jsou na podzim plíce. Pokud v našem organismu panuje nerovnováha, je možné, že se s klesajícími teplotami dostaví respirační potíže, rýma, záněty průdušek, dušnost, kašel nebo chronické onemocnění plic. Proto by podzimní očista měla být zaměřena na dýchací soustavu a tlusté střevo. A v neposlední řadě, bychom neměli zapomínat ani na emocionální očistu. Odpustit si negativní pocity, nálady, křivdy a vytyčit si pozitivní cestu, která nám pomůže vyrovnat se se smutkem, melancholií a tísní.

Zásady podzimního detoxu

  1. Pijte dostatek vody. Voda pokojové teploty nebo mírně zahřátá má očistné účinky na naše tělo.  Doporučuji pít čistou neperlivou vodu nebo detoxikační čaje. K podpoře správního fungování organismu v tomto období se hodí kopřiva, máta, fenykl, lichořeřišnice, pampeliška nebo ostropestřec.

Vyměňte kávu za čaj

Šálek kvalitního čaje vás během dne příjemně zklidní, na chvíli zastaví a vy si budete moci srovnat myšlenky a odpočinete si.

  1. Zaměřte se na ovoce, zeleninu a zdravé potraviny. Mě osobně na podzim chutná kvašená zelenina, která do organismu doplní potřebnou dávku vitamínů, minerálů a dalších stopových prvků.
  2. Jak se říká, nikdy není pozdě a to platí i o pohybu. Podzim je ideální dobou na běhání a procházky v přírodě nebo na cvičení v klidu domova. A pohyb neodmyslitelně patří k udržení dobrého pocitu. Stačí, když v práci místo výtahu použijete schody nebo vystoupíte o pár zastávek MHD dřív a do práce dojdete pěšky. 

Nestresujte se

Pro správnou očistu organismu je důležité udržovat se v dobrém stavu i z hlediska psychiky, k tomu vám mohou pomoci dechová cvičení nebo jóga.

  1. Zahřejte se. Skvělý na přohřátí je zázvorový čaj. Vyzkoušet můžete i náš recept na protizánětlivé veganské mléko s kurkumou.
  2. S podzimem přichází čas na změnu stravování. Doporučuji do jídelníčku zařadit pokrmy, které pomáhají podpořit spalování a metabolismus. Místo syrových potravin sáhněte po tepelně upravených a zvyšte konzumaci dužnatých plodin a sezónní zeleniny a ovoce, které právě dozrává a sklízí se. Ovoce lze připravit jako čerstvý chutný kompot s kořením a zeleninu můžete naopak lehce orestovat nebo péct v troubě na dobrém oleji s oblíbenými bylinkami. 

Ovoce a zelenina

Ideálním podzimním ovocem jsou jablka, hrušky nebo švestky. Ze zeleniny vede dýně, cuketa nebo patizon. Dopřejte si na talíři nejen zmíněné druhy, ale i květák, zázvor, bylinky nebo špenát. Hlavně nezapomeňte, že detoxikace není hladovka, a když budete jíst zdravě a v normálním množstvím, můžete jíst úplně vše. Chladnější počasí přímo vybízí ke konzumaci vařených hustých zeleninových polévek s luštěninami.

  1. Myslete na svá střeva. Jejich očistu podpoříte užíváním prebiotik a probiotik nebo zvýšeným příjmem potravin s vlákninou.
  2. Pozor na překyselení těla. Na vině může být stres, nepravidelný rytmus nebo konzumace nekvalitní stravy, přemíra kávy či alkoholu. Překyselení organismu zpomaluje detoxikaci a může mít za důsledek rozvoj civilizačních onemocnění.

Potraviny, které vám pomohou

  • Česnek - podporuje správnou hladinu tuků a cholesterolu v krvi a podporuje přirozenou obranyschopnost našeho těla.
  • Zelí - kvašené či čerstvé zelí se skvěle hodí ke konzumaci během podzimních dnů a to právě díky obsahu vlákniny, vitamínů C, E, A minerálů a kyseliny listové.
  • Zázvorový čaj - zahřeje a očistí organismus, rovněž působí protizánětlivě, upravuje hladinu cukru v krvi, podporuje vitalitu, dodává energii a tak se hodí v boji proti podzimní únavě.
  • Kvašená zelenina – pročistí celou trávící soustavu a hlavně střeva.
  • Citrón - pozitivně působí játra a pomáhá metabolismu lépe fungovat.
  • Červená řepa - díky obsahu svých látek, vitamínů, minerálů a vlákniny, podporuje zdraví střev i jater.

Ranní probuzení

Dejte si po probuzení sklenici vlažné vody s citrónem. Dodáte si hned po ránu vitamín C a ještě vám dodá ranní dávku energie

Rada na závěr, během očisty, byste se měli vyhnout cigaretám, alkoholu, smaženým jídlům nebo sladkostem.

PharmDr. Vladimír Finsterle, MBA

Absolvoval Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy, v roce 1999 založil společnost Pears Health Cyber a v roce 2003 spustil první lékárnu na českém internetu, Lékárna.cz. Vše, co dělá, dělá s přesvědčením, že pacient by měl vždy mít možnost volby, pokud jde o jeho zdraví.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.