Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárna.cz » Články a blogy » Kuchařkou: Mrkvový chlebíček

Kuchařkou: Mrkvový chlebíček

Letos se mi na zahrádce daří… zvláště mrkvím. Vyrostly krásné, zdravé a s báječnou chutí. Většinu jsme už snědli jen tak, syrovou, vytaženou přímo ze záhonu. Pár jich skončilo v polévce a některé taky v tomto mrkvovo-mandlovém chlebíčku.

Kuchařkou: Mrkvový chlebíček

Mrkvový chlebíček je vláčný a doslova se rozplývá na jazyku. Peče se v chlebové formě, ale myslím, že by to šlo třeba i v dortové nebo v klasickém vyšším plechu. Pak by však bylo potřeba dávku zdvojnásobit. Základní recept je spíš jednoduchý, ale když budete chtít udělat chlebíček trochu svátečnější, luxusnější, můžete ho polít hořkou čokoládou (podobně jako biskupský) nebo přidat do těsta rozinky, fíky, kokos nebo třeba piniové oříšky. Zkrátka podle chuti :-)

Suroviny pro chlebovou formu

  • asi 150 g jemně strouhané čerstvé mrkve

  • 150 g mandlové mouky

  • 50 g pohankové nebo špaldové mouky

  • 100 g třtinového cukru

  • 1 polévková lžíce melasy
  • 2-3 vejce

  • vanilka

  • podle chuti rozinky, fíky, kokos apod.

Na začátku si předehřejte troubu na 180°C a připravte si formu pořádným vymazáním a vysypáním moukou. Bílky vyšlehejte v tuhý sníh, žloutky pak s cukrem do světle žluté pěny. Do žloutků s cukrem vmíchejte mrkev i oba druhy mouky, vanilku a nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků. Touto směsí naplňte formu a pak s ní rychle do trouby. Chlebíček se peče asi 45 minut, ale raději vždy vyzkoušejte špejlí.

MANDLOVÁ MOUKA - Ideální do kuchyně pro různé typy diet (redukční, low carb, paleo apod). Obsahuje velké množstvé hořčíku, vápníku a taky zinek či železo.

MELASA - Vedlejší produkt při výrobě cukru. Kromě celé řady minerálů obsahuje vitamíny skupiny B a nenasycené mastné kyseliny. Vše je navíc v dobře vstřebatelné formě.

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám