Kuchařkou: Mrkvový chlebíček
Letos se mi na zahrádce daří… zvláště mrkvím. Vyrostly krásné, zdravé a s báječnou chutí. Většinu jsme už snědli jen tak, syrovou, vytaženou přímo ze záhonu. Pár jich skončilo v polévce a některé taky v tomto mrkvovo-mandlovém chlebíčku.
Mrkvový chlebíček je vláčný a doslova se rozplývá na jazyku. Peče se v chlebové formě, ale myslím, že by to šlo třeba i v dortové nebo v klasickém vyšším plechu. Pak by však bylo potřeba dávku zdvojnásobit. Základní recept je spíš jednoduchý, ale když budete chtít udělat chlebíček trochu svátečnější, luxusnější, můžete ho polít hořkou čokoládou (podobně jako biskupský) nebo přidat do těsta rozinky, fíky, kokos nebo třeba piniové oříšky. Zkrátka podle chuti :-)
Co budete potřebovat
- asi 150 g jemně strouhané čerstvé mrkve
- 150 g mandlové mouky
- 50 g pohankové mouky
- 100 g třtinového cukru
- 1 polévková lžíce melasy
- 2-3 vejce
- vanilka
- podle chuti rozinky, fíky, kokos apod.
Postup
Na začátku si předehřejte troubu na 180°C a připravte si formu pořádným vymazáním a vysypáním moukou. Bílky vyšlehejte v tuhý sníh, žloutky pak s cukrem do světle žluté pěny. Do žloutků s cukrem vmíchejte mrkev i oba druhy mouky, vanilku a nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků. Touto směsí naplňte formu a pak s ní rychle do trouby. Chlebíček se peče asi 45 minut, ale raději vždy vyzkoušejte špejlí.
MANDLOVÁ MOUKA - Ideální do kuchyně pro různé typy diet (redukční, low carb, paleo apod). Obsahuje velké množstvé hořčíku, vápníku a taky zinek či železo.
MELASA - Vedlejší produkt při výrobě cukru. Kromě celé řady minerálů obsahuje vitamíny skupiny B a nenasycené mastné kyseliny. Vše je navíc v dobře vstřebatelné formě.
Klára Valentová
a akcích na Lékárna.cz vždy včas!
Napište nám!