Lékárna.cz

Třtinová melasa a její blahodárné účinky

Třtinová melasa je tmavý sirup, který vzniká jako vedlejší produkt při výrobě třtinového cukru. Využívá se jako náhradní sladidlo a má také celou řadu zdraví prospěšných vlastností.

Třtinová melasa a její blahodárné účinky
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Všeho, i melasy, s mírou

Přestože je třtinová melasa zdravějším sladidlem z pohledu obsahu cenných minerálů, konzumujte ji s mírou! Pozor by si měli dát hlavně pacienti citliví na zvýšení hladiny cukru (diabetici) - obsah sacharidů je totiž v melase vysoký. 

Co je melasa?

Černý zázrak, jak se třtinové melase také často přezdívá, je 100% přírodní superpotravina, jež má výrazně nižší kalorickou hodnotu (oproti medu asi o třetinu a oproti cukru až o polovinu) a zároveň je vysloveně bohatá na minerály, vitamíny a další zdraví prospěšné nutriční prvky jako je inositol, nenasycené mastné kyseliny a enzymy. Svůj původ má stejně jako cukrová třtina v Karibiku, odkud byla během 20. století dovezena na území USA a pak dále do celého světa. Tamní domorodci ji konzumovali a těšili se tak zdraví, vitalitě a přirozenému pohybu ve vyšším věku. Proto byla v centru zájmu řady vědců a její konzumace rozšířena po celém světě. V dnešní době se vyrábí hlavně v Thajsku, Indii, Brazílii, na Filipínách, Tchaj-wanu či v USA.

Melasa se prodává v mnoha různých variantách a někdy může být její základní surovinou například granátové jablko. U nás je nejběžnější ta třtinová, a to světle nebo tmavě hnědá a černá. Všechny melasy vznikají stejným způsobem a jejich nutriční hodnoty závisí na metodě použité při procesu rafinace, na zralosti rostlin, z nichž jsou získávány a také na množství extrahovaného cukru.

Melasa a minerály

Třtinová melasa je bohatým zdrojem vápníku a hořčíku v dobře vstřebatelné formě. Tyto minerály je vhodné navýšit ve vyšším věku, kdy vzhledem k možnému riziku rozvoje osteoporózy jsou pro naše tělo obzvlášť důležité. Melasa obsahuje také vyšší množství železa. Jde o železo v přírodní formě, snadno vstřebatelné, které je ideální především pro děti, těhotné a kojící matky. 

Složení třtinové melasy

Asi nikoho nepřekvapí, že melasa je vzhledem ke svému původu významným zdrojem energie a karbohydrátů. K tomu také obsahuje celou řadu minerálů, jako je například vápník, hořčík, železo, fosfor, mangan, draslík, měď nebo sodík a zároveň je bohatá na vitamíny B3, B6, B1 a B2, neboli riboflavin.

Použití třtinové melasy

Doporučená denní dávka třtinové melasy pro dospělého je 40 g denně, což odpovídá zhruba 2 - 3 čajovým lžičkám. Dětem je vhodné dávku upravit podle váhy. Děti od 2 let mohou jíst 1 čajovou lžičku mělasy denně. V zimním období, při nemoci nebo v době, kdy si nemůžeme dopřát dostatečný příjem vitamínů, je možné dávku melasy dočasně zvýšit až na dvojnásobek.

Třtinová melasa lze použít také jako výborná maska na pleť obličeje či pokožku těla. Všude tam, kde chceme podpořit mineralizaci a revitalizaci zdravě vypadající pokožky nechme působit melasu 20 minut a poté opláchněte vlažnou vodou. Při pravidelné aplikaci 1 - 2 x týdně uvidítě její zkrášlující efekt.

Třtinová melasa osvěží i zahřeje

1 lžíce melasy smíchaná se lžičkou citronové šťávy a sklenicí ledové vody je výborným osvěžujícím nápojem v horkých letních dnech. Naopak lžíce melasy rozpuštěná v hrnku teplého mléka přivodí rychlý a kvalitní spánek. Kromě nápojů se melasa hodí i do nejrůznějších omáček a marinád, protože podtrhuje chuť masa. 

Recept s třinovou melasou

Pečená vepřová žebra v marinádě s třtinovou melasou

Suroviny:

  • 1,5 kg vepřových žeber
  • 2 polévkové lžíce třtinové melasy
  • 1,5 polévkové lžíce plnotučné hořčice
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

Smícháme veškeré suroviny, vzniklou směsí potřeme žebra a necháme je nejlépe přes noc marinovat. Poté vložíme žebra do pekáče, podlijeme a necháme v troubě asi 10 minut zatáhnout při 200 °C. Troubu pak stáhneme na 160 °C, maso podlijeme výpekem, přikryjeme a za občasného otáčení a podlévání necháme dopéct doměkka. Podáváme s bramborem nebo celozrnným pečivem.

Pokud si nejste jisti svým zdravotním stavem a vhodnosti použití třtinové melasy, vždy se poraďte se svým lékařem či lékárníkem. 

Navštivte související produktové kategorie
Bio potraviny Třtinový cukr Tekutá sladidla

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.