Zajímavě ochutit saláty i dezerty a dodat do organismu rostlinné živiny, minerální látky i vitamíny zvládnou piniové oříšky levou zadní.
Produkt je dlouhodobě nedostupný
Termín distribuce je neznámý
Vlastně to nejsou oříšky, i když tak na první pohled vypadají. Možná jste se při vašich cestách do jižních krajin setkali s pinií, mohutným druhem borovice. A právě semenům, které její šišky skrývají, se říká piniové oříšky.
K naší škodě jsou tahle semínka dost vzácná a proto i hůře dostupná. Přesto určitě stojí za vyzkoušení, a to nejen proto, že obsahují spoustu zdravých a prospěšných látek, jako jsou polynenasycené tuky, vitamín E, fosfor a další.
Piniové oříšky mají lahodnou, specifickou chuť, kterou jen těžko něčím napodobíte. A pokud patříte k milovníkům jižních pokrmů a chystáte se k výrobě třeba domácího pesta, bez piniových oříšků se prostě neobejdete. Piniové oříšky se dají přidávat do různých salátů, zákusků, omáček a dalších jídel. A samozřejmě je možné zobat je jen tak, případně je rozvonět opatrným opražením.
Náš tip: Piniové oříšky obsahují hodně tuku a proto rády žluknou. Nejlépe jim proto bude v uzavřené nádobě v ledničce.
„Tohle je fakt lahoda. Přidávám je do salátů, polévek i dortů a všichni se mě ptají, co je to tam za zvláštní a dokonalou chuť.“
100 gramů jader obsahuje například více jak 75 % referenční hodnoty příjmu vitamínu E a asi 80 % referenční hodnoty příjmu fosforu.
Nutriční hodnoty ve 100 g: Energie: 2633 kJ / 629 kcal; Bílkoviny: 12 g; Tuky: 61 g; Sacharidy: 9 g; Vláknina: 11 g.
Vitamíny a minerály ve 100 g: Vápník: 16 mg; Železo: 5.5 mg; Fosfor: 575 mg; Draslík: 597 mg; Hořčík: 251 mg; Vitamin C: 0.8 mg; Thiamin: 0.364 mg; Riboflavin: 0.227 mg; Niacin: 4.387 mg; Vitamin B6: 0.094 mg; Kyselina listová: 34 µg; Vitamin A: 29 µg; Vitamin E (alfa-tokoferol): 9.33 mg; Vitamin K (fylochinon): 53.9 µg
Rusko.
Pro přidání položky do oblíbených musíte být přihlášeni.
Nejdříve se musíte přihlásit.