Lékárna.cz

Kuchařkou: Banánový koláč

Péct cokoliv bez klasické obilné mouky je vždycky trochu výzva. Doma se mi objevila BIO banánová mouka ve stylové plechovce a protože banány a cokoliv z nich miluju, pustila jsem se do pečení. Koláč z banánů je opravdu luxusní záležitost pro kteroukoliv denní dobu a jakékoliv roční období.

Kuchařkou: Banánový koláč
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Z pročítání moderních food blogů dostávám pocit, že vaření i pečení bez mouky, cukru i mléka začíná být skutečně velkým hitem. Naše babičky by si to jen těžko dokázaly představit. Vždyť to jsou právě tři základní suroviny pro kde jakou sladkou buchtu či koláč. Nejsem však jediná, kdo už dávno ví, že to jde a takové výtvory pak lahodí našim chuťovým pohárkům možná i víc než klasická bublanina nebo bábovka.

Je sice pravda, že suroviny jako mandlová nebo kokosová mouka jsou krapet dražší než pšeničná mouka, ale taky není žádným tajemstvím, že sladkosti a výrobky z mouky našemu tělu moc nesvědčí. Když si tedy dopřejeme zdravější koláč jen čas od času, peněženka to zvládne a tělo nebudeme zatěžovat zbytečnými sacharidy.

Upéct banánový koláč nebo taky banánový chlebíček není žádná věda. Při pečení se bude linout z trouby krásná vůně a nepohrdnou jím ani zapřísáhlí pojídači rohlíků a bábovek jako je můj muž :-)

Suroviny, které budete potřebovat

Postup

Z bílků ušlehejte ve zvláštní nádobě tuhý sníh. Žloutky pak smíchejte s moukami, tukem, trochou sirupu a se dvěma rozmačkanými banány. Já přidala ještě kousky vysokoprocentní hořké čokolády. Protože banány, čokoláda i banánová mouka jsou dost sladké, není potřeba víc sladit, záleží jak jste zvyklí. Do vzniklé tuhé směsi jemně vmíchejte sníh z bílků. Těsto pak vlejte do dortové nebo chlebové formy. Pečte ve vyhřáté troubě do zlatova, asi dvacet minut. Záleží na zvolené formě a typu trouby.

Třetí banán jsem nakrájela podélně na šest stejných kousků, abych koláč ozdobila. Musím říct, že takto upečený banán je opravdová dobrota.

BANÁNOVÁ MOUKA - Stále víc oblíbená alternativa k pšeničné mouce. Je to bohatý zdroj prebiotické vlákniny a velice výživná surovina plná vitamínů, minerálů a aminokyselin.

MANDLOVÁ MOUKA - Má všestranné použití a už jeden šálek poskytuje tělu víc než doporučené denní množství vitamínu E. Zároveň je to skvělý zdroj energie.

Navštivte související produktové kategorie
Diety a hubnutí Bio potraviny Doplňky stravy při menstruaci

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.