Lékárna.cz

Snažší život s diabetem: měření, doplňky stravy a přípravky

Víme, které postupy, přípravky a doplňky stravy zlepší váš život s diabetem.

Snažší život s diabetem: měření, doplňky stravy a přípravky
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Doplňky stravy a byliny

Normální hladinu cukru v krvi napomáhá udržet skořice a chrom. Doplňky stravy s jejich obsahem je vhodné užívat dlouhodobě a pravidelně. Výtažek z rostliny Gymnema sylvestre neboli gurmar, napomáhá snižovat chuť na sladké a přispívá k udržení normální hladiny cukru v krvi. Xylitol (březový cukr) je o 40% méně kalorický než cukr, ale je stejně sladivý. Stačí proto při slazení použít stejné množství xylitolu, jako jste byli zvyklí u cukru. Díky nízkému glykemickému indexu je vhodný i pro diabetiky. (Mgr. Pavla Horáková)

Doplňky stravy aneb jak vyzrát na zvýšený cukr

Vedle diety a předepsaných léků, můžete po dohodě s lékařem, vyzkoušet i doplňky stravy:

  • Už od pradávna je známo, že hladinu cukru v krvi pomáhají udržovat skořice (Skořicovník) a gurmar (Gymnema sylvestre). 
  • Udržet správnou hladinu cukru pomůže i chrom.
  • Stále více se využívá i kyselina alfa-lipoová.
  • Bez povšimnutí by neměl zůstat ani pozitivní vliv omega-3 nenasycených mastných kyselin (kyselina alfa-linolenová) na hladinu tuků v krvi, s kterými souvisí i  diabetická retinopatie
  • Borůvková nať také podporuje normální hladinu krevního cukru.

Změřte si hladinu cukru v krvi

Hladinu glukózy vám v ordinaci změří lékař. Díky stále větší dostupnosti kvalitních glukometrů si můžete hladinu cukru změřit i sami doma nebo ve spolupráci s vaším lékárníkem.

Přípravky pro snažší život s diabetem

  • Antimikrobiální zubní pasty odstraňují bakterie z ústní dutiny,urychlují hojení.
  • K urychlení hojivých procesů velmi dobře funguje Oroxid roztok.
  • Tablety Milgamma podporují normální funkce periferního nervového systému, který může být vlivem diabetu poškozen.
  • Přírodní regenerační krémy podporují a urychlují hojení, jež může být vlivem cukrovky komplikované.
  • Speciální zásypy na nohy působí preventivně proti plísním a jiným poškozením kůže.
  • Každodenní hygiena je u nemocných diabetem zcela nezbytná. Vhodné jsou sprchové gely s neutrálním pH.
  • Po koupeli je nutné pokožku hydratovat, nejlépe tělovým mlékem s neutrálním pH.

Co jíst a čemu se raději vyhnout?

Základem diabetické diety je pestrá strava s dostatkem všech živin, minerálů, vitamínů a vlákniny. Je důležité vyhnout se cukru, medu a všem potravinám jimi oslazeným. Pokud si nemůžete odepřít sladké, volte raději přírodní náhrady cukru – stévii či xylitol.

Vhodnými potravinami jsou zelenina, luštěniny, celozrnné pečivo a těstoviny, celozrnná rýže, nízkotučné mléko a mléčné výrobky, libové vepřové a hovězí maso, kuře, krůta, králík, ryby (alespoň 2x týdně), voda, čaje, vejce (především bílek), brambory, neslazené celozrnné cereálie, rostlinné oleje a margaríny, ovoce, nízkokalorická sladidla, výjimečně nízkostupňové pivo a suché víno.

Nevhodné potraviny konzumujte co nejméně, nejlépe vůbec. Zjistěte, které to jsou a také jak by měl vypadat redukční jídelníček.

Desatero diabetika

  1. Vyloučit potraviny s obsahem jednoduchých cukrů – řepný a třtinový cukr, med, výrobky z nich.
  2. Omezit živočišné tuky a tučná jídla.
  3. Nekouřit, nepít alkohol.
  4. Méně solit.
  5. Zajistit dostatečný pitný režim – minimálně 2 litry tekutin denně.
  6. Hýbat se a omezit stres.
  7. Zhubnout, pokud máte nadváhu. Jídelníček vám pomohou vytvořit výživoví specialisté.
  8. Jíst denně 5 až 6 menších porcí jídla – pro nižší výkyvy glykémie během dne.
  9. Zvýšit přísun vlákniny.
  10. Prohlížet denně nohy a ihned ošetřit každé poranění.

Pokud vám byla cukrovka diagnostikována, kromě testovacích proužků na měření glukózy existuje i jiné řešení - Free Style Libre čtečka a senzor. Senzor měří koncentraci glukózy v mezibuněčné tekutině a ukládá 8 hodin dat. Je voděodolný a nosit ho můžete až 14 dní. Čtečka zobrazuje aktuální hladinu a křivku glukózy právě díky senzoru, ze kterého jsou do ní přenášena data. O výhodách a možnosti získání těchto přístrojů a výši úhrady zdravotní pojišťovnou se informujte u svého diabetologa.

Náš tip

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnujeme na našem speciálním webu cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace a tipy o cukrovce.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Léky na trávení Volně prodejné léky

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.