Lékárna.cz

Kurkuma a její benefity

Kurkumu znáte nejspíš z kuchyně, ale my pro vás máme tipy, jak ji využít tak, aby prospívala vašemu zdraví - působí totiž příznivě na  normální funkci pokožky, zdravé trávení či normální stav kloubů a kostí.

Kurkuma a její benefity
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Kurkuma - působení na zdraví

Zdravé trávení

Pro správnou funkci trávicího systému a normální činnost jater je možné vyzkoušet kurkumu spolu s černým pepřem. Kurkuma podporuje správnou tvorbu žluči a tím usnadňuje přirozené trávení. 

Zdraví kloubů

Kurkuma pomáhá udržovat normální stav kloubů, pozitivně ovlivňuje jejich pohyblivost, pevnost chrupavek a tkání. Kurkuma prospívá i zdraví našich kostí. Tyto a další účinky však dokáže zajistit jen dostatečně vysoké množství kurkumy podávané v pravidelných dávkách po dobu několika týdnů. Možností je používání kvalitních doplňků stravy, které se velmi dobře vstřebávají.

Antioxidant

Kurkuma je uznána jako velmi prospěšný antioxidant. V kapslích se často kombinuje nejen s piperinem, ale také resveratrolem a kvercetinem, což jsou další skvělé přírodní působky. Jsou posilou v ochraně před působením volných radikálů v těle, tím preventivně chrání sílu naší imunity.

Nervový a kardiovaskulární systém

Pro udržení duševní rovnováhy a zároveň pro správnou funkci oběhového systému a zdravou činnosti srdce je vhodné užívat kurkumu denně. Můžeme zařazovat kurkumu do jídla, syrovou, sušenou nebo ve formě kvalitních tablet.

Imunitní systém

Pro zdravé fungování naší imunity můžeme užívat kurkumu pravidelně. K těmto účelům se proto dobře hodí kurkuma nebo kurkumin ve formě doplňků stravy. Můžeme využít i mletý prášek z kurkumy v podobě koření, kterou lze přidávat do jídel, polévek i pít ve formě čajů. Nejlepší je tedy užívat ji s jídlem. Doporučená dávka je asi jedna čajová lžička na dospělého člověka.

Dýchací systém a pokožka

Tradičně je dobře známé použití kurkumy ve formě kurkumového mléka s kořením. Tento nápoj nejen prohřeje tělo zevnitř, působí příznivě i v chladnějších dnech a podpoří zdravé fungování dýchacích cest. Po kurkumovém mléku se navrací i pokožka do své přirozenosti, zdraví a vitality. V Indii se kurkuma používá také při přípravě domácí pleťové masky na mastnější problematickou pleť. 

Posilující čaj z kurkumy a zázvoru

  • 1 litr čisté vody
  • 15 slabých plátků čerstvě nařezaného zázvoru
  • 5 plátků čerstvého kořene kurkumy nebo 1,5 lžičky sušené kurkumy

Vložte všechny ingredience do hrnce a vařte 15 minut. Stáhněte z ohně a nechte vychladnout. Po vychladnutí slijte. Můžete dosladit medem. 

Další recept na veganské mléko s kurkumou pro vás sestavila naše lékárnice, PharmDr. Kamila Horníčková.

Pozor na nadměrné a dlouhodobé užívání kurkumy!

Kurkumu neužívejte dlouhodobě a v nadměrném množství. Při užívání léků ovlivňující srážlivost krve či při onemocnění žlučových cest, se určitě poraďte s lékařem.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.