Lékárna.cz

Zánět žaludku - příznaky, léčba a prevence

Přečtěte si, co je to zánět žaludku, jak se projevuje zánět žaludku, co způsobuje zánět žaludku, jak se dá léčit a jak mu předcházet.

Zánět žaludku - příznaky, léčba a prevence
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co je zánět žaludku (gastritida)

Zánět žaludku neboli gastritida je stav, kdy vlivem některého z mnoha různých vlivů dojde k zanícení sliznice žaludku, respektive k narušení hlenové vrstvy, která žaludek ochraňuje před působením žaludečních šťáv.

Zánět žaludku může mít buď akutní podobu, jež je zpravidla poměrně snadno léčitelná nebo může přerůst v chronický stav. Ten je nebezpečný zejména tím, že jeho následkem mohou vznikat v žaludku vředy a s jejich výskytem se zvyšuje riziko vzniku rakoviny žaludku. Gastritida může postihnou kohokoli, ale jsou k ní náchylnější lidé ve vyšším středním věku.

Autoimunitní zánět žaludku

Zánět žaludku může mít i formu autoimunitní poruchy, kdy naše tělo začne napadat buňky, jež tvoří sliznici žaludku. Autoimunitní gastritida se nejčastěji objevuje u lidí s jinými autoimunitními poruchami, jako ja například diabetes 1. typu a často bývá spojena s nedostatkem vitamínu B12 v těle.

Proč se objevuje zánět žaludku

Jedním z nejčastějších původců gastritidy je nadměrná konzumace alkoholu, dále pak: příliš tučná strava, časté užívání některých léků (zejména volně prodejných analgetik), chronické zvracení, bakteriální či virová infekce, stres nebo žlučový reflux.

Jak se projevuje zánět žaludku

  • bolest či pálení v horní části břicha, které se u někoho s jídlem zlepšuje a u jiného zhoršuje
  • pálení žáhy
  • nevolnost a zvracení
  • nechutenství
  • nadýmání a plynatost
  • pomalé trávení
  • zápach z úst
  • škytavka
  • může se přidat i zvýšená teplota, zvracení krve a černá dehtová stolice

Zánět žaludku - léčba aneb Kdy zajít s gastritidou k lékaři

Drtivá většina z nás má jednou za čas potíže s trávením a podrážděním žaludku, které se ve většině případů za 1 - 3 dny vyřeší samy nebo pomocí rozumné diety. Pokud však příznaky gastritidy přetrvávají déle než jeden týden, je konzultace s lékařem zcela na místě.

Jak se se gastritida diagnostikuje

Při podezření na chronický zánět žaludku je zpravidla prováděna gastroskopie a odběr vzorků sliznice žaludku. Vedle toho lékař často provádí i krevní testy a případně i test stolice.

Co pomáhá na zánět žaludku

Akutní gastritida se léčí zpravidla podáváním antacid či jiných léků na snížení tvorby žaludečních kyselin a klidem. Vedle toho je vhodné se vyhýbat příliš tučným, kořeněným a také horkým pokrmům a naopak je dobré do jídelníčku zařadit suchary, vařenou kořenovou zeleninu, rýži, banány a čiré vývary. Z přírodních produktů se hodí zejména bylinné čaje, například heřmánkový.

Chronická gastritida, jež je způsobena bakteriální infekcí, se zpravidla léčí antibiotiky. U chronických stavů také často nastupuje dieta s vyloučením některých druhů potravin, jako je například mléko, pšenice apod. V případě, že chronický zánět žaludku způsobuje nedostatek vitamínu B12, je nutné tento prvek do organismu doplňovat. O těchto opatřeních však vždy musí rozhodnout lékař po důkladném vyšetření. Nikdy se nesnažte chronickou gastritidu léčit sami.

Jak předcházet zánětu žaludku

Pro snížení rizika vzniku zánětu žaludku je vhodné dodržovat tato vcelku jednoduchá pravidla:

  • Konzumovat vyvážený jídelníček postavený na čerstvých potravinách s omezeným příjmem živočišných tuků a kořeněných pokrmů.
  • Nepít alkohol.
  • Užívat léky jen v nejnutnějších případech.
  • Nekouřit.
  • Vyhýbat se stresu.

Jak na podrážděný žaludek

Jezte pravidelně, ale menší porce nedráždivé stravy, nejlépe dobře vařené obiloviny, rýže, těstoviny se zeleninou. Vhodná je šťáva z mrkve a zelí, pokud vlastníte odšťavňovač, je nejlépe si připravit vždy domácí a čerstvou a pít 1 - 2 sklenky denně. Z bylinek se hodí heřmánkový čaj, fenykl, meduňka a také lékořice

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Témata článku
Trávení Nemoc

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.