Ty nejlepší dárky pro zdraví a krásu a spoustu odměn za vánoční nákupy.

Oblíbené položky
Vybrat odměnu

Úvodní strana » Magazín Lékárna.cz » Články a blogy » Pálení žáhy

Pálení žáhy

Trávení Léčivé přípravky

Známe to téměř všichni. Parádně se nadlábneme a za chvíli cítíme nepříjemné pálení vycházející z hrudi až do hrdla. Říkáme, že nás pálí žáha. Pálení žáhy neboli pyróza vzniká jako důsledek návratu žaludeční kyseliny zpět do jícnu.

Pálení žáhy

Co je to pálení žáhy a jak vzniká?

Pálení žáhy neboli pyróza je pocit horka, bolesti nebo pálení za dolním okrajem hrudní kosti. Vychází z hrudi a často vede až do hrdla. Přidat se může i říhání, pocit nadýmání a pocit na zvracení. K pálení žáhy dochází v okamžiku, kdy se natrávená potrava spolu žaludečními kyselinami vrací ze žaludku zpět do jícnu.

Nepříjemné pocity jsou zapřičiněny podrážděním sliznice jícnu žaludeční kyselinou. Tento jev se nazývá gastroezofageální reflux a je způsoben nedokonalým těsněním svěračů mezi žaludkem a jícnem. Pokud se žaludeční obsah dostane až do krku a úst, je cítit hořkokyselá chuť jako po zvracení. Tento stav může trvat i několik hodin. K pálení žáhy dochází nejčastěji po jídle nebo ve spánku. Poloha vleže pálení žáhy často zhoršuje. 

Jaké jsou příčiny pálení žáhy?

Příčinou pálení žáhy mohou být těžko stravitelné potraviny. Mezi ně patří i tučná, silně kořeněná a smažená jídla, kynuté moučníky, cibule, česnek, sladké, rajčata, citrusové plody, sycené vody a limonády, silná káva, alkohol nebo kouření. Vyvolat ji mohou i příliš studené nebo teplé potraviny.

Mnoho žen trápí pálení žáhy v těhotenství, kdy zvětšující se děloha tlačí mimo jiné i na žaludek. Po porodu většinou pálení žáhy samovolně zmizí.

Pálením žáhy častěji trpí lidé s nadváhou a může k němu dojít i  při stresu, kdy se obsah žaludku vrací do jícnu.  Může vznikat i jako vedlejší účinek užívání některých léků.

Pálení žáhy souvisí i s naším životním stylem. Mezi něj patří nepravidelné stravování, velké porce jídla naráz či sytá jídla večer před spaním.

Co na pálení žáhy?

Pokud vás občas pálí žáha, můžete sáhnout po volně prodejných lécích na pálení žáhy. Pomoci mohou buď antacida, antagonisté H2 receptorů, inhibitory protonové pumpy nebo prokinetika (léky urychlující pohyb trávicího ústrojí, čímž dochází k urychlení vyprázdnění žaludku).

Antacida působí rychle –neutralizují žaludeční kyseliny a tím sníží kyselost. Inhibitory protonové pumpy snižují tvorbu žaludečních kyselin. Působí pomaleji, ale dlouhodoběji.

Pokud se pálení žáhy objevuje často nebo se k němu přidružují i další onemocnění, je nutné konzultovat stav s lékařem.

Na uklidnění žaludku jsou vhodné i bylinky a některé doplňky stravy. Nejlepší jsou zázvor, meduňka, pampeliška, šťáva z aloe vera, kiwi, banány, meruňky nebo fenykl.

Prevence pálení žáhy

Nejlepší prevencí je odstranit či omezit rizikové faktory. Při pálení žáhy je vhodná i dieta.

  • Vyhněte se všem potravinám, o kterých víte, že vám pálení žáhy způsobují.
  • Omezte kouření a konzumaci alkoholu.
  • Nejezte před spaním. Ideální je jíst poslední jídlo několik 3-4 h předtím, než si půjdete lehnout.
  • Snižte množství potravy, kterou najednou sníte a rozdělte si ji do více menších porcí.
  • Jezte v pravidelných intervalech.
  • V případě nadváhy je vhodné snížit hmotnost. 
  • Dodržujte pitný režim.
  • Vyvarujte se práci v předklonu, spaní na břiše a nošení a zvedání těžkých předmětů.
  • Nenoste upnuté oblečení.
  • Do jídelníčku zařaďte prospěšné potraviny. Jsou to potraviny s vysokým obsahem vlákniny, jogurty, rýže, kořenová zelenina, listová zelenina a rostlinné oleje.  
Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám