Lékárna.cz

Co vede k úniku moči u dospělých? Budete překvapeni.

I když se vám přihodí drobná nehoda, věnujte jí pozornost. Vysvětlíme vám, proč se inkontinence u dospělých objevuje a jak se dá řešit.

Co vede k úniku moči u dospělých? Budete překvapeni.
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Koho se inkontinence týká 

Inkontinence se týká nejvíce mužů i žen bojujících s nadváhou, obezitou či diabetem, kteří jsou ve středním či starším věku.

Jak poznáte inkontinenci

Mezi typické inkontinenční příznaky patří:

  • Tlak nebo dokonce křeče v pánevní oblasti, jež způsobují silné nutkání na močení.
  • Potřeba na močení více než 8x denně a více než 2x za noc.

Co vede k samovolnému úniku moči

Rizikové faktory u žen:

  • menopauza (oslabení a vysušení sliznice v pochvě nebo močové trubice),
  • těhotenství, porod (hormonální nerovnováha či svalové změny).

Rizikové faktory u mužů

  • zvětšená prostata, operace prostaty.

Rizikové faktory u obou pohlaví:

  • diabetes, Parkinsonova či Alhzeimerova choroba, roztroušená skleróza (poškození nervů, které kontrolují močový měchýř a vyprazdňování),
  • infekce (zánět močových cest),
  • mrtvice,
  • nemoci močového ústrojí (a operace s nimi spojené),
  • rakovina a s ní spojená léčba
  • nádory, polypy či jiné překážky
  • špatná funkce ledvin
  • některé medikamenty.

Jak se zbavit úniku moči

Existuje celá řada možností, jak se zbavit samovolného úniku moči. Ačkoli se jedná o velmi choulostivý problém, je důležité jej začít řešit včas. O možnostech píšeme v našem dalším článku - Jak na inkontinenci.

Noční pomočování u dospělých

Noční pomočování se neděje jen malým dětem. Noční pomočování v dospělosti totiž může být příznakem špatné funkce ledvin, diabetu, spánkové apnoe, zvětšené prostaty, zablokované močové trubice či potíží v oblasti močového měchýře nebo také může být způsobeno užíváním některých léků.

Jak odstranit noční pomočování

Přesto, že správnou léčbu může určit jen lékař, existuje několik pravidel, kterými lze noční pomočování eliminovat:

Naše tipy:

  • Nepijte těsně před spaním: napijte se hodinu před tím, než jdete spát, pak už žádnou tekutinu nekonzumujte.
  • Vyhněte se kofeinu a alkoholu: tyto látky jsou močopudné, jejich konzumaci ve večerních hodinách je tedy nutné se vyhnout.
  • Nařiďte si budík: nastavte si budík na dvě probuzení během noci, kdy si odskočíte na toaletu. Dobu mezi jednotlivými probuzeními postupně prodlužujte.

Únik moči v těhotenství

Kvůli zvětšující se děloze klesá kapacita močového měchýře, a to již od 1. trimestru. To je mimochodem důvodem, proč budoucí maminky chodí na toaletu tak často. Krom toho také váha rostoucí plodu vyvíjí tlak na svaly pánevního dna a zvyšující se hladina progesteronu tyto svaly uvolňuje. To všechno jsou příčiny, proč v době těhotenství u některých žen dochází k úniku moči. Zpravidla se jedná o únik drobný, který je spojen například se zakašláním, smíchem nebo prudším pohybem. Pokud se nejedná o enormní únik moči, není nutné jej přímo v době gravidity řešit. Jestliže však velký je nebo přetrvává i po porodu, je vhodné vyhledat odborníka.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Témata článku
Ženy Muži

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.