Lékárna.cz

Jak na inkontinenci

Máme pro vás pár tipů, jak zvládnout inkontinenci přírodními prostředky, pomocí cvičení a pomůcek.

Jak na inkontinenci
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Cvičme... jinak než "v rytme"

Cviky na posílení proti inkontinenci se nazývají Kegelovy cviky a patří k nejúčinnějším. Spočívají v posilování svalů pánevního dna, jež mají na starosti podporu močového měchýře, konečníku, dělohy a tenkého střeva. 

Cvičte kdekoli a kdykoli

Kegelovy cviky můžete cvičit kdykoli a kdekoli - cvičení totiž není navenek vidět :-) Hodí se hlavně pro ty, u kterých dochází k lehčímu úniku moči či stolice (např. při smíchu, kýchání)

Jak na to?

Nejprve najděte ty správné svaly. Pokud si nejste jisti, pozastavte močení uprostřed, abyste je identifikovali. Následně tyto svaly posilujte kdykoli si na ně vzpomenete, ideálně 3x denně 10 - 15 cviků.

Posilujte močový měchýř

Mezi další inkontinenční cvičení, které se hodí pro ty, jež trápí spíše lehký únik moči, patří posilování svěrače močové trubice. Zkuste některou z těchto podob:

  • Zpoždění: cílem je kontrolovat nutkavost potřeby. Cvik: Oddalujte močení kdykoli se dostaví nutkání.
  • Přerušení: cílem je získání kontroly nad svěračem. Cvik: Přerušte močení a až po určitém časovém úseku (klidně i několika minutách) ho dokončete.
  • Plánování: cílem je získání opětovné kontroly nad svěračem močového měchýře. Cvik: Na toaletu choďte pouze v předem stanovených hodinách, např. každé 2 hodiny.

Inkontinence u mužů

Za normálních okolností moč prochází močovody z ledvin do močového měchýře, kde je uložena do doby, než mozek signalizuje, že měchýř je plný. Odtud pak z těla odchází močovou trubicí umístěnou v penisu. K inkontinenci moči dochází buď proto, že zaslaný signál mozek nerozklíčuje nebo také kvůli problémům močového traktu. Nejčastěji se jedná o zvětšenou prostatu, která blokuje močovou trubici. I u mužů platí, že pro prevenci a zastavení drobných úniků moči je vhodné pravidelně provádět Kegelovy cviky a trénovat močový měchýř.

Čím podpořit správnou funkci močových cest?

Kromě celé řady bylinek, existují i doplňky stravy nebo pomůcky. Co si tedy vybrat? Poraďte se s lékařem, které prostředky jsou pro vás nejvhodnější. 

  • Bylinky - pro normální funkci močových cest jsou vhodné například kopřiva, kokoška pastuší tobolka, přeslička rolní či pampeliška lékařská, krom toho jsou dobrá i dýňová semínka.
  • Doplňky stravy  - pokud nepatříte k těm, kdo si rádi vaří bylinné odvary a čaje, zvolte doplňky stravy. Obvykle v nich najdete kombinaci výtažků hned z několika bylin.
  • Léky na inkontinenci - není jich mnoho, užívají se výjimečně a jejich nasazení je nutné konzultovat s lékařem. Většinou se jedná o parasympatolytika nebo hormonální léčbu.
  • Pomůcky při inkontinenci - mezi nejčastější pomůcky patří inkontinenční vložky, které se vyrábí v mnoha velikostech a tvarech (pro muže a ženy), tak aby byly zcela diskrétní a přitom maximálně funkční. Stejně praktické jsou i kalhotky na inkontinenci.
  • Kosmetika při inkontinenci - únik moči je spojený i s častými a opakovanými kožními problémy v oblasti genitálií. Pro jejich řešení či prevenci jejich vzniku je vhodné používat čisticí pěny, které jednak zbavují pokožku nečistot, zároveň mají pH 5,5 a navíc neutralizují pachy.

Léčba inkontinence laserem

Pokud cvičení, bylinky, doplňky stravy nebo léky nepomáhají, dá se řešit léčba inkontinence u žen laserem. Jde o nechirurgickou metodu, kdy se pomocí zrcadel (podobných těm gynekologickým) provádí remodelace a stimulace kolagenních vláken uvnitř pochvy. Tím dojde ke zpevnění přední vaginální stěny a tím lepší podpoře močového měchýře. Zákrok trvá přibližně 15 minut, nevyžaduje hospitalizaci, je bezbolestný a přináší dlouhodobé a efektivní omezení inkontinence.

Léčba inkontinence operací

Pokud nezabere ani laserová terapie, dá se samovolný únik moči řešit operativně. Jde o miniinvazivní zákrok, při němž je použita tzv. tahuprostá páska neboli lidově páska proti inkontinenci. Ta podpírá močovou trubici a při zvýšení tlaku v břiše brání v úniku moči. Invazivnější variantou je pak chirurgická aplikace umělého svěrače močové trubice.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Témata článku
Ženy Muži

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.