Lékárna.cz

Tapioka

Tapioka
Sdílet

Tapioka je vhodná pro alergiky, vegany, vegetariány i vyznavače paleo stravy. Prozradíme odkud pochází, co to vlastně je a jak ji připravit.

Co je tapioka?

Tapioka je škrob získaný z kořene rostliny manioka, která roste v Jižní Americe. V tamní kuchyni má tento škrob stejné místo jako v Česku ten bramborový nebo kukuřičný. Tapioka je takřka bez alergenu, neobsahuje lepek a je lehce stravitelná.  Obsahuje naopak dost jednoduchých sacharidů a je kalorická.

Tapioka není pro každého

"Tapioka není vhodná pro diabetiky, ani pro lidi, kteří chtějí snížit svou hmotnost nebo jsou na nízkosacharidové dietě. Naopak vhodná je například pro děti, starší lidi nebo ty, kteří mají trávicí obtíže a je vhodné u nich zvýšit výživovou hodnotu jejich pokrmů. " (PharmDr. Kamila Horníčková)

Forma tapioky

  • tapiokové perly světlé - vyrábí se z bílé dužiny hlíz rostlinky manioka
  • tapiokové perly černé - jsou základem známého bubble tea a tmavou barvu jim během procesu přípravy propůjčí hnědý cukr


Jak připravit tapioku

Nejoblíbenější je tapiokový puding. Můžete si ho koupit ve zdravé výživě nebo si ho připravit doma. K přípravě zkuste použít místo kravského mléka třeba kokosové nebo mandlové a dochuťte ho cukrem nebo medem. Tapiokový puding je zdravý a má spoustu výhod, jen nezapomeňte, že je dost kalorický. Tapioka se často v kuchyni používá v kombinaci s kokosem, protože dohromady tvoří lahodnou a zdravou kombinaci.

Další tipy

V obchodech také seženete tapiokovou mouku, která bez problému nahradí klasickou pšeničnou. Pokud budete používat tapioku pro bezlepkové vaření nebo pečení, je vhodné používat ji jen jako poměrnou část ze všech mouk a použít další více výživné bezlepkové mouky, například pohankovou nebo čirokovou. 

Pečivo upečené z tapiokové mouky vydrží o tři dny déle než klasické, je vláčnější a méně se drolí. Kromě pečení chleba a nedrolících rohlíků se mouka hodí i na bábovky, zahušťování omáček, své místo má i ve veganských kuchařkách, kde často nahrazuje vaječný bílek.

Vyzkoušet můžete recept od naší blogerky Klárky, která zkoušela kakaový tapiokový pudink, případně pro vás máme i jeden recept navíc:

Tapiokový puding s čokoládou a čerstvým ovocem

6 porcí,100g/369 kal

Co budete potřebovat:

Postup

Tapiokové perly nechte přes noc namočené v lednici, aby nabobtnaly a pak se vařily kratší dobu. Po dvanácti hodinách je v hrnci s nepřilnavým dnem smíchejte s mlékem a přiveďte k varu. Pudink začne zhruba po deseti minutách houstnout, a to je znamení, že je hotovo.

Pak už doslaďte podle chuti, medem a marmeládou, nebo klidně rozmačkaným ovocem. Při
servírování se nekladou meze fantazii. My doporučujeme nastrouhat na dno pudinku čokoládu, přidat lžíci marmelády, to samé pak zopakujte při zdobení.

Tapiokový pudink je výborný teplý i studený.

Dobrou chuť!

25. únor 2020
Máte dotaz k článku? Napište nám!

Přečtěte si také

Konopí je dnes dobře známé a používané nejen v medicíně, ale také v kosmetice, kde je jedním z nejčastěji používaných top látek dnešního trhu.

více

Co to je, jaké jsou účinky propolisu a kdo by si na něj měl dát pozor, prozradíme v našem článku.

více

Řepík lékařský byl používaný v magii a léčení již od starodávných dob. K čemu však doopravdy slouží? Prozradíme v našem článku.

více

Co by to byl podzim bez dýně. Pokud jste v létě poctivě zalévali, tak teď už jistě sklízíte tyto na pohled krásné plody, které dovedou posloužit jak k snědku, tak i jako podzimní dekorace. Například…

více
Zeptejte se lékárníka

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním.

Zjistit více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.