Co to je tapioka
Tapioka je škrob získaný z kořene rostliny manioka, která roste v Jižní Americe. V tamní kuchyni má tento škrob stejné místo jako v Česku ten bramborový nebo kukuřičný. Tapioka je takřka bez alergenu, neobsahuje lepek a je lehce stravitelná. Obsahuje naopak dost jednoduchých sacharidů a je kalorická.
Pro koho je a není tapioka vhodná
Tapioka není vhodná pro diabetiky, ani pro lidi, kteří chtějí snížit svou hmotnost nebo jsou na nízkosacharidové dietě. Naopak vhodná je například pro děti, starší lidi nebo ty, kteří mají trávicí obtíže a je vhodné u nich zvýšit výživovou hodnotu jejich pokrmů.
Tapiokové perly a jejich druhy
- tapiokové perly světlé - vyrábí se z bílé dužiny hlíz rostlinky manioka
- tapiokové perly černé - jsou základem známého bubble tea a tmavou barvu jim během procesu přípravy propůjčí hnědý cukr
Na co je dobrá tapioka
Nejoblíbenější je tapiokový puding. Můžete si ho koupit ve zdravé výživě nebo si ho připravit doma. K přípravě zkuste použít místo kravského mléka třeba kokosové nebo mandlové a dochuťte ho cukrem nebo medem. Tapiokový puding je zdravý a má spoustu výhod, jen nezapomeňte, že je dost kalorický. Tapioka se často v kuchyni používá v kombinaci s kokosem, protože dohromady tvoří lahodnou a zdravou kombinaci.
Jak se připravuje tapioka
V obchodech také seženete tapiokovou mouku, která bez problému nahradí klasickou pšeničnou. Pokud budete používat tapioku pro bezlepkové vaření nebo pečení, je vhodné používat ji jen jako poměrnou část ze všech mouk a použít další více výživné bezlepkové mouky, například pohankovou nebo čirokovou.
Pečivo upečené z tapiokové mouky vydrží o tři dny déle než klasické, je vláčnější a méně se drolí. Kromě pečení chleba a nedrolících rohlíků se mouka hodí i na bábovky, zahušťování omáček, své místo má i ve veganských kuchařkách, kde často nahrazuje vaječný bílek.
Vyzkoušet můžete recept od naší blogerky Klárky, která zkoušela kakaový tapiokový pudink, případně pro vás máme i jeden recept navíc:
Tapiokový puding s čokoládou a čerstvým ovocem
6 porcí,100g/369 kal
Co budete potřebovat:
- vaše oblíbené ovoce, jahody, maliny, borůvky, banán apod.
- tapiokové perly (hrnek)
- med (polévkovou lžíci)
- domácí marmeládu (šest lžic)
- kokosové mléko (hrnek)
- nastrouhanou čokoládu
Postup
Tapiokové perly nechte přes noc namočené v lednici, aby nabobtnaly a pak se vařily kratší dobu. Po dvanácti hodinách je v hrnci s nepřilnavým dnem smíchejte s mlékem a přiveďte k varu. Puding začne zhruba po deseti minutách houstnout, a to je znamení, že je hotovo.
Pak už doslaďte podle chuti, medem a marmeládou, nebo klidně rozmačkaným ovocem. Při servírování se nekladou meze fantazii. My doporučujeme nastrouhat na dno pudinku čokoládu, přidat lžíci marmelády, to samé pak zopakujte při zdobení.
Tapiokový puding je výborný teplý i studený.
Dobrou chuť!