Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Quinoa

Víte, že známe 3 druhy quinoy? Prozradíme vám i jak využít semínka této rostliny a proč ji zařadit do jídelníčku.

Quinoa
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie
Bio potraviny Potraviny a hubnutí Diety a hubnutí

Odkud pochází quinoa

Quinoa neboli merlík čilský je prastará rostlina pocházející z Jižní Ameriky. Z jejích semínek se mele mouka nebo se používá k přípravě kaše a zahušťování polévek. Inkové quinou uctívali a nazývali ji matkou obilnin. Jejich bojovníkům i dětem dávala sílu. Patřila mezi základní plodiny starých civilizací na úpatí And.

Co je to quinoa

Quinoa je jednoletá bylina, která vyrůstá do výšky 1 až 2 metry. Existuje ve 3 druzích. Nejběžnější je bílá s jemnou máslovou chutí. Červená quinoa je křupavější s oříškovou chutí. Černá je nejkřupavější a chuťově nejvýraznější.

Proč začít konzumovat quinou

Pokud quinou zařadíte do svého jídelníčku, vaše tělo bude jásat. Díky obsahu vlákniny prospívá našim střevům a nižší glykemický index z ní dělá skvělého pomocníka v odlehčujícícím jídelníčku.

Co obsahuje quinoa

Quinoa obsahuje hořčík, vitamíny skupiny B (především B1, B2 a B6) a vitamín E, který chrání tělo před působením volných radikálů a tím zpomaluje stárnutí kůže i buněk.

Quinoa obsahuje také železoselen a vápník. Naše tělo zásobí i kyselinou listovou, mědí, manganem, fosforem a zinkem. Můžeme v ní najít i omega-3 i omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Jelikož obsahuje téměř všechny aminokyseliny v množství 15%, můžeme ji považovat i za dobrý zdroj bílkovin

Bezlepková quinoa

Quinoa neobsahuje lepek, proto je také vhodnou potravinou do bezlepkového nebo odlehčujícího jarního jídelníčku. 

Quinoa v kuchyni

Quinoaneutrální chuť - díky tomu ji můžeme připravit téměř jakkoli. Upravuje se snadno a rychle a můžeme ji konzumovat na sladko i slano. Je lehce stravitelná a nenadýmá. Můžeme jí přidat do polévek, pomazánek, rizota, sušenek, zapékat se zeleninou, se sýrem i s masem, uvařit z ní kaši nebo nákyp. Hodí se do zeleninových i ovocných salátů. Výborná je i jako příloha. K dispozici je ve formě celých zrn, vloček nebo mouky. Můžete koupit i pufrovanou quinou, která se hodí do ranního müsli.

Recepty

Před vlastním vařením je vhodné quinou namočit do čisté vody. Zrníčka quinoy mírně nabobtnají a zbaví se látek, které by mohly zatížit zažívání. Namáčecí vodu slijeme a následně v nové vodě quinou vaříme. Předem namočená quinoa se vaří ve vodě v poměru 1 díl quinoy a 2 díly osolené vody přibližně 15 minut, tedy do změknutí. Aby byla quinoa lahodnější, můžeme vodu nahradit vývarem.

„Rizoto“ s quinoou, kroupami a pečenou zeleninou

Očistíme si zeleninu (papriky, rajčata, cibuli, okurku, cuketu - co kdo má rád) a nakrájíme na velké kusy (cca 5x5 cm nebo plátky 1-2 cm široké). Zeleninu smícháme s olivovým olejem, solí, prolisovaným česnekem, kořením a bylinkami dle chuti. Použít lze i grilovací koření s bylinkami a kurkumu.

Zeleninu dáme do trouby na hluboký pekáč a pečeme cca 45 min na 180°C. Mezitím si uvaříme quinou a kroupy. Obojí před vařením namočíme na 10 - 15 minut, vodu slijeme a v nové vodě dáme vařit. Ale zatímco quinoa potřebuje méně vody (2 díly vody na 1 díl quinoy) i času (15 minut), kroupy jsou "náročnější". Potřebují 3 díly osolené vody na 1 díl krup a hotové budou nejdříve za 45 minut, nejpozději za hodinu. Místo krup lze použít i rýži nebo jáhly.

Po 45 minutách nám zelenina pustila šťávu a změkla. Do pekáče se zeleninou přimícháme uvařenou quinou a kroupy, dochutíme, promícháme a můžeme podávat. Nechte si chutnat!

Quinoa sušenky

 60 g quinoy uvaříme dle návodu. Poté z ní slijeme vodu a přidáme 60 g polohrubé mouky, 60 g celozrnné pšeničné mouky, 1 lžičku sody (nebo celý prášek do pečiva), 1 lžičku skořice a promícháme.

Vedle ušleháme 100 g měkkého másla s 80 g třtinového cukru a 1 vejcem. Když je vše propojeno, po částech přidáváme směs s quinoou.

Lžičkou dáváme těsto na plech a tvoříme cca 1cm vysoká kolečka. Kolečka můžeme posypat nakrájenou hořkou čokoládou. Pečeme 12 až 15 minut na 190 °C.

Přejeme dobrou chuť!

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.  

PharmDr. Kamila Horníčková

PharmDr. Kamila Horníčková

16. prosinec 2020
Navštivte související produktové kategorie
Bio potraviny Potraviny a hubnutí Diety a hubnutí

Přečtěte si také

Hepatitida (lidově žloutenka) je většinou virové infekční onemocnění, které postihuje játra. Typů hepatitid je několik. Nejznámější jsou hepatitidy A, B a C. Zvláštním typem je novorozenecká…

více

Ječné zrno se objeví nenápadně, ale dokáže pořádně potrápit. Malá bolestivá bulka na víčku způsobená ucpanou žlázkou a bakteriemi vede k zarudnutí, otoku i nepříjemnému tlaku v oku. Naštěstí většinou…

více

Gastroezofageální častěji však jícnový reflux nebo zkráceně GERD je poměrně častá porucha trávení. Dochází k ní ve chvíli, kdy svalový kruh mezi jícnem a žaludkem, tedy dolní jícnový svěrač,…

více

Bodybuilding není jen o zvedání činek, ale také o správné výživě, regeneraci a psychické disciplíně. Klíčovou roli v rozvoji svalové hmoty hraje kombinace cíleného tréninku, promyšleného jídelníčku a…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.