Psyllium a naše správné trávení


GREENFOOD NUTRITION Vláknina psyllium 96 kapslí

PHARMALINE Psyllium Natural 125 kapslí

PHARMALINE Psyllium Probiotic 100 kasplí
Psyllium je semínko jitrocele indického. Tento druh roste převážně v Indii, kde jej tradiční indická ajurvédská medicína využívá již více než 2000 let. Je skvělým zdrojem vlákniny, která příznivě působí na vyrovnané trávení a vylučování.
Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.
Co je to psyllium?
Psyllium je rostlina, též zvaná jako jitrocel indický. Pro nás jsou zajímavé primárně její semena a to včetně obalu. Jedná se o druh ve vodě rozpustné vlákniny, která prochází trávicím traktem, aniž by se vstřebala. Tento zdroj vlákniny přispívá ke správnému fungování střevního traktu. Nutností je však zvýšit příjem tekutin.
Jak psyllium funguje
Psyllium na sebe naváže vodu a několikanásobně zvětší svůj objem. Změní se na konzistenci, která je podobná gelu nebo slizu a tím změkčuje stolici. Na tuto nabobtnalou vlákninu reagují střeva zvýšeným pohybem a dochází k rychlejší peristaltice. Nabobtnalá vláknina umožňuje posun nánosů a nestrávených zbytků, které se drží delší dobu ve střevních záhybech. Zároveň na sebe dokáže nestrávené zbytky a toxiny, které se pomocí stolice dostanou z těla ven. Pravidelné užívání ovlivňuje stolici a to nejen pravidelnost, ale i konzistenci.
Pro koho je psyllium vhodné
Psyllium je poměrně bezpečný druh vlákniny, který je možné doporučit skoro všem. Pozornost si zaslouží předevšímředevším u těch, kteří mají svůj klasický jídelníček chudý na vlákninu. Ta se nachází hlavně v ovoci a zelenině a dále pak v celozrném pečivu či vločkách. Další rizikovější skupinou jsou lidé s nedostatkem pohybu. V dnešní době má celá řada lidí sedavé zaměstnání, do práce jezdí autem ši hromadnou dopravou a ve volné chvíli se jim nedaří najít si čas na sport či procházku. Střeva v takovém případě nejsou podporována pohybem a jejich činnost je pomalejší.

Kdo by neměl psyllium používat
Psyllium není vhodné používat při chorobném zúžení jícnu a dalších míst žaludku či střev. Pozor by měli dát také diabetici s obtížně zvladatelnou hladinou cukru v krvi. Pokud si nejsme jisti o vhodnoti užívání psyllia, je vždy vhodné se obrátit na našeho lékaře či lékárníka.
Jak psyllium užívat
Na trhu najdete celou řadu doplňků stravy obsahující psyllium. Nejčastěji se setkáte s celými semeny nebo s rozdrcenými semeny na prášek. V takovém případě stačí jednu až dvě čajové lžičky semen nebo prášku rozmíchat v tekutině a vypít, ideálně asi půl hodiny po jídle. Komu by konzistence vadila, může psyllium užívat v podobě kapslí. V každém případě však nezapomeňte doplnit tekutiny! Je vhodné vypít minimálně další sklenici vody, aby mohla vláknina nabobtnat.
Mezi oblíbené produkty patří psyllium v čisté formě nebo s přídavkem nějakého extraktu či příchutě. Vyzkoušet můžete Psyllium s aloe vera, s příchutí pomeranče či citrónu nebo psyllium s probiotiky.

Nikdy neužívejte psyllium současně s léky!
Psyllium užívejte vždy minimálně 2 hodiny od užívání léků.
Psyllium v receptech
Ač to může znít podivně, psyllium se často objevuje v nejrůznějších receptech. Jednoduše se může přidat do müsli či do jogurtu, ale nejčastěji se jedná o příměs do těsta na bochník chleba nebo výrobu houstiček. Většinou však jde o recepty speciálních diet, především nízkosacharidových nebo bezlepkových, při kterých není možné používat klasické obiloviny.
Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.
Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.
