Lékárna.cz

Psyllium a naše správné trávení

Psyllium (jitrocel indický) je zdrojem ve vodě rozpustné vlákniny, která přispívá ke správnému fungování zažívacího traktu. Je to skvělý a lety osvědčený pomocník, který se hodí téměř pro každého, kdo má v jídelníčku méně vlákniny a nebo by rád podpořil pravidelné vyprazdňování. V našem článku se dozvíte, co je psyllium, jaké má účinky, kdy jej užívat a mnoho dalšího.

Psyllium a naše správné trávení
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Jak psyllium funguje

Psyllium na sebe naváže vodu a několikanásobně zvětší svůj objem. Změní se na konzistenci, která je podobná gelu nebo slizu a tím změkčuje stolici. Na tuto nabobtnalou vlákninu reagují střeva zvýšeným pohybem a dochází k rychlejší peristaltice. Nabobtnalá vláknina na sebe naváže nestrávené zbytky a toxiny, které se pomocí stolice dostanou z těla ven. Pravidelné užívání ovlivňuje stolici, a to nejen pravidelnost, ale i konzistenci.

Psyllium a jeho účinky

Rozpustná vláknina podporuje správný metabolismus tuků a tím i zdravý cholesterol. Používáním psyllia zvyšujete množství prospěšné vlákniny nejen ve střevech a tím upravujete pravidelnost vyprazdňování, ale také podporujete zdraví střevního mikrobiomu.

Pro koho je psyllium vhodné

Psyllium je poměrně bezpečný druh vlákniny, a je vhodné především:

  • pro ty, jejichž jídelníček je chudý na vlákninu (ovoce, zelenina, celozrnné pečivo, vločky)
  • pro ty, kteří trpí nedostatkem pohybu např. z důvodu sedavého zaměstnání. Činnost střev, která nejsou podporovaná pohybem, je pomalejší.

Psyllium v těhotenství a při kojení

Psyllium je vhodnou formou vlákniny, která vede k pravidelnosti vyprazdňování během těhotenství a kojení. Nevstřebává se, pouze nabobtná v tekutinách a tím urychlí peristaltiku střev.

Psylium a hubnutí

Nabobtnalé psyllium v nás vyvolává pocit falešného nasycení a tím se snižuje touha po jídle. Je tedy vhodné pro lidi omezující svůj kalorický příjem.
 

Kdo by neměl psyllium užívat

Psyllium není vhodné používat při chorobném zúžení jícnu a dalších míst žaludku či střev. Pozor by měli dát také diabetici s obtížně zvladatelnou hladinou cukru v krvi. Pokud si nejsme jisti o vhodnostii užívání psyllia, je vždy vhodné se obrátit na lékaře či lékárníka.

Jak užívat psyllium –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ držte se správného dávkování

  • 1–⁠⁠⁠⁠⁠⁠2 čajové lžičky rozdrceného psyllia rozmíchejte ve skleničce vlažné vody nebo ovocné šťávy a vypijte - ideálně ráno na lačno nebo večer alespoň 1 hodinu po večeři.
  • Pokud užíváte psyllium ve formě kapslí, vždy dbejte na doporučení výrobce. Tablety a tobolky od výrobců jako Dr. Popov, Apotheke nebo Top Natur se můžou svým dávkováním lišit.
  • V  každém případě nezapomeňte doplnit tekutiny! Je vhodné vypít minimálně další sklenici vody, aby mohla vláknina nabobtnat.
  • Ke zlepšení příznivého účinku na střeva lze volit psyllium obohacené o probiotika nebo probiotika v kapslích užívat spolu s psylliem
Psyllium můžete najít také jako součást směsí na chléb či pečivo –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ většinou v těch, které se týkají speciálních diet, především nízkosacharidové nebo bezlepkovépři kterých není možné používat klasické obiloviny.

Nikdy neužívejte psyllium současně s léky!

Psyllium užívejte vždy minimálně 2 hodiny od užívání léků. Pokud užíváte léky, vždy se poraďte o vhodnosti užívání psyllia s ošetřujícím lékařem.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Zažívání a trávení Doplňky stravy a vitamíny

Přečtěte si také

Jaké jsou příznaky variant onemocnění covid-19, jaká je inkubační doba a jak mírnit jejich průběh, se dozvíte v našem článku.

více

Fenylketonurie (PKU nemoc) je poměrně vzácná dědičná porucha metabolismu, která vlivem nedostatku jaterního enzymu fenylalaninhydroxylázy způsobuje hromadění aminokyseliny fenylalaninu v krvi a…

více

Botulotoxin je jeden z nejnebezpečnějších jedů, který produkuje bakterie Clostridium botulinum. Tento toxin je zodpovědný za závažné onemocnění známé jako botulismus, které může mít fatální následky.…

více

Povodně mohou mít devastující dopady na domácnosti, infrastrukturu a zdraví obyvatel. V září 2024 se Česká republika potýká s rozsáhlými povodněmi, které přinášejí nejen materiální škody, ale i…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.