Lékárna.cz

Psyllium a naše správné trávení

Psyllium (jitrocel indický) je zdrojem ve vodě rozpustné vlákniny, která přispívá ke správnému fungování střevního traktu. Je to skvělý a lety osvědčený pomocník, který se hodí téměř pro každého, kdo má v jídelníčku méně vlákniny a nebo by rád podpořil pravidelné vyprazdňování. 

Psyllium a naše správné trávení
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Jak psyllium funguje

Psyllium na sebe naváže vodu a několikanásobně zvětší svůj objem. Změní se na konzistenci, která je podobná gelu nebo slizu a tím změkčuje stolici. Na tuto nabobtnalou vlákninu reagují střeva zvýšeným pohybem a dochází k rychlejší peristaltice. Nabobtnalá vláknina umožňuje na sebe naváže nestrávené zbytky a toxiny, které se pomocí stolice dostanou z těla ven. Pravidelné užívání ovlivňuje stolici a to nejen pravidelnost, ale i konzistenci.

Účinky psyllia

Rozpustná vláknina podporuje správný metabolismus tuků a tím i zdravý cholesterol. Používáním psyllia zvyšujete množství prospěšné vlákniny nejen ve střevech a tím upravujete pravidelnost vyprazdňování, ale také podporujete zdraví střevního mikrobiomu.

Pro koho je psyllium vhodné

Psyllium je poměrně bezpečný druh vlákniny, a je vhodné především:

  • pro ty, jejichž jídelníček je chudý na vlákninu (ovoce, zelenina, celozrnné pečivo, vločky)
  • pro ty, kteří trpí nedostatkem pohybu např. z důvodu sedavého zaměstnání. Činnost střev, která nejsou podporovaná pohybem, je pomalejší.

Psyllium v těhotenství a při kojení

Psyllium je vhodnou formou vlákniny, která vede k pravidelnosti vyprazdňování během těhotenství a kojení. Nevstřebává se, pouze nabobtná v tekutinách a tím urychlí peristaltiku střev.

Psylium a hubnutí

Nabobtnalé psyllium v nás vyvolává pocit falešného nasycení a tím se snižuje touha po jídle. Je tedy vhodné pro lidi omezující svůj kalorický příjem.
 

Kdo by neměl psyllium užívat

Psyllium není vhodné používat při chorobném zúžení jícnu a dalších míst žaludku či střev. Pozor by měli dát také diabetici s obtížně zvladatelnou hladinou cukru v krvi. Pokud si nejsme jisti o vhodnostii užívání psyllia, je vždy vhodné se obrátit na lékaře či lékárníka.

Jak užívat psyllium

  • 1-2 čajové lžičky rozdrceného psyllia rozmíchejte ve skleničce vlažné vody nebo ovocné šťávy a vypijte - ideálně ráno na lačno nebo večer alespoň 1 hodinu po večeři
  • pokud užíváte psyllium ve formě kapslí, vždy dbejte na doporučení výrobce
  • v  každém případě nezapomeňte doplnit tekutiny! Je vhodné vypít minimálně další sklenici vody, aby mohla vláknina nabobtnat.
  • .ke zlepšení příznivého účinku na střeva lze volit psyllium obohacené o probiotika nebo probiotika v kapslích užívat spolu s psylliem
Psyllium můžete najít také jako součást směsí na chléb či pečivo - většinou v těch, které se týkají speciálních diet, především nízkosacharidové nebo bezlepkovépři kterých není možné používat klasické obiloviny.
 

Nikdy neužívejte psyllium současně s léky!

Psyllium užívejte vždy minimálně 2 hodiny od užívání léků. Pokud užíváte léky, vždy se poraďte o vhodnosti užívání psyllia s ošetřujícím lékařem.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Zažívání a trávení Doplňky stravy a vitamíny

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.