Lékárna.cz

Péče o zuby a dásně očima dentální hygienistky

Do péče o zdraví patří i dodržování zubní hygieny. Věděli jste o tom, že i čištění zubů, zdraví dásní a odstranění zubního plaku se může projevit na fyzickém zdraví každého z nás? Správné orální hygieně vás může naučit odborník, a proto jsme pro vás připravili přehled základních rad a tipů od dentální hygienistky.

Péče o zuby a dásně očima dentální hygienistky
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Zdraví nás všech začíná u dobře vyčištěných, zdravých zubů a dásní. Špatná nebo opomíjená péče o ústní hygienu může vést k rozvoji onemocnění srdce, diabetu nebo předčasnému porodu. A věřte tomu, že čistit si zuby jen kartáčkem opravdu nestačí.

Správná péče o zuby a dásně

Jednosvazkový kartáček a proč ho používat

Jednosvazkový kartáček má krátké extrémně husté štětiny a skvěle se hodí k čištění jednotlivých zubů z každé strany a okraje dásní jemnými krouživými pohyby. Vhodný je na dočišťování těžko přístupných míst, stoliček a prořezávajících se dětských zoubků. Čištění zubů s ním není složité a jeho velkou výhodou je, že ho můžete používat bez pasty a vydrží vám několik měsíců.

Proč vybírat kartáček podle tvrdosti, počtu a tvaru štětin

Hlavička kartáčku by měla mít malé rozměry, protože jen tak zajistíte správnou techniku a důkladné vyčištění zubů. Čím bude hlavička menší, tím bude čištění efektivnější, tzn. že by hlava kartáčku měla pokrýt maximálně dva zuby najednou, abyste se lehce dostali i k zadním stoličkám. Rovněž by měla být hustě pokryta množstvím vláken v několika řadách, protože čím větší počet štětinek bude kartáček mít, tím komfortnější vám zajistí čištění. V ideálním případě by měl kartáček mít více jak 2000 vláken ve stejné délce. Zde platí, že rovné zastřižení vláken na hlavici kartáčku je více efektivní při čištění, než překřížení vláken, popřípadě různé délky vláken.

S výběrem vhodných produktů vám nejlépe poradí dentální hygienistka, která vás i provede správným postupem čistění zubů. Nebo můžete vyzkoušet sonické či elektrické kartáčky.

Sonický vs. klasický kartáček

Elektrické a sonické kartáčky jsou v poslední době ve velké oblibě. Pokud si čistíte zuby pravidelně a po dostatečně dlouhou dobu, dokážete si i klasickým kartáčkem zuby vyčistit stejně dobře jako s elektrickým či sonickým. Oproti klasickým kartáčkům mají tyto moderní hned několik výhod:

  • Mají funkce jako je časovač, senzory tlaku aj.
  • Lépe odstraňují zubní plak a nečistoty ukládající se na zubech.
  • Ušetří vám čas a mají delší životnost.

Když chcete přejít na sonický kartáček

Pokud uvažujete přejít z klasického kartáčku na moderní sonický nebo elektrický, poraďte se se svým lékařem nebo dentální hygienistkou. A to hlavně z toho důvodu, že jsme většinou zvyklí na klasický kartáček tlačit a u moderních kartáčků, které pracuji na mechanickém principu není tlačení potřeba a pro vaše dásně by to nemuselo být žádoucí, mohli byste si spíše uškodit než pomoci dokonalejšímu úsměvu.

Pravidla správného čištění zubů

  • Při čištění zubů je nejdůležitější pravidelné a efektivní odstraňování mikrobiálního zubního povlaku, tzv. plaku.
  • Zuby bychom si měli čistit dvakrát až třikrát denně, s tím, že nejdůkladnější čištění by mělo být před spaním.
  • Zubní kartáček si měňte cca každé tři měsíce nebo při viditelných známkách opotřebení (roztřepení vláken nebo po prodělaném infekčním onemocnění).
  • Správně si zuby vyčistíme přibližně za pět minut. A nezapomeňte na jazyk.
  • Po vyčistění zubů (ideálně ráno a večer), doporučujeme použít ústní vodu a poté už nic nejíst.

Návštěvy u zubaře a hygienistky

Pokud chcete mít zuby i dásně zdravé po celý život, neobejdete se bez pravidelných návštěv zubního lékaře a dentální hygienistky. První prohlídku u zubaře bychom měli absolvovat už v půl roce života, tedy společně s prvním prořezáváním mléčných zoubků a pak, nestanoví-li zubní lékař jinak, je vhodné k němu docházet na pravidelné prohlídka každého půl roku.

Dospělí by měli na dentální hygienu docházet každého půl roku, u dětí začíná být dentální hygiena přínosná přibližně v šesti letech, kdy dochází k postupné výměně mléčných zubů za stálé.

Rovnátka a péče o zuby

Zvýšenou pozornost o zuby a dásně byste měli věnovat, pokud vy nebo vaše dítě nosíte rovnátka. Na trhu určitě najdete bezpočet produktů, které vám se správnou hygienou pomohou, ať už nosíte keramická, neviditelná nebo vyndavací rovnátka, ale i zde doporučujeme se o správné hygieně pobavit se zubním lékařem a zubní hygienistkou.

Nejčastěji kladené otázky

Jak správně používat dentální nit?

Klasickou dentální nit používáme tak, že si vlákno nitě ovineme okolo prostředníčků, vlákno napneme mezi palcem a ukazováčkem, opatrným pohybem vlákno nitě zavedeme mezi zuby až pod okraj dásně, ohneme nit okolo zubu a čistíme mezizubní plošku zubu. Mezizubní plošku se snažíme čistit co nejkratší částí nitě, abychom si neporanili dáseň, takže palce a ukazováčky bychom měli držet co nevíte u sebe.

Má těhotenství vliv na kazivost zubů?

Tato teorie nebyla potvrzená. Zvýšená kazivost zubů v těhotenství může být dána ranními nevolnostmi, popřípadě zvýšeným příjmem sladkostí a zanedbanou péčí.

Kdy začít s čistěním zubů u děti?

Rozhodně zde neplatí pravidlo, že si děti nemusí čistit zuby. Čím dříve je rodiče naučí správné orální hygieně, tím lépe. Když se naučí čistit si zuby v útlém věku, budou si je čistit i v dospělosti. Navíc se od zkažených zubů mohou zkazit i stálé zuby a postavení stálého zubu. U péče o dětský chrup je nutná spoluúčast rodičů i více let, případně dočišťování chrupu rodiči.

Můžu se po vyčištění zubů najíst?

To určitě můžete, ale před spaním byste si zuby zase měli vyčistit. Často si lidé myslí, že pokud si dají večer jablko nebo jiné ovoce, nemusí si pak už čistit zuby. Ale opak je pravdou, jablko je kyselé a obsahuje cukr, což jsou hned dva faktory, které zvýší pravděpodobnost tvorby zubního kazu.

Pomůže mi na zápach z úst ústní voda?

Zápach z úst může signalizovat problémy v dutině ústní. Ústní voda vás problému nezbaví, pouze ho na chvíli překryje. Každopádně ústní vodu nedoporučuji používat více jak dvakrát denně. Ústní vody s vysokým obsahem alkoholu mohou navíc vysušovat sliznice v dutině ústní a způsobit tak další nepříjemnosti.

Co si myslíte o domácím bělení zubů?

V žádném případě nám kypřící prášek ani jiné kuchyňské přípravky zuby nevybělí, mohou nám maximálně díky brusnosti obrousit povrchové pigmentace. Pokud si zuby takto vyčistíte, zůstanou vám na povrchu skloviny mikro rýhy, kde se usadí ještě více pigmentace. Navíc si postupně obrušujete sklovinu a zuby se tak stávají citlivější. O odstranění pigmentu a bělení zubů se vždy poraďte s odborníky nebo používejte speciální pasty na odstranění pigmentace nebo doporučuji pískování zubů, které vás efektivně zbaví pigmentace, nejen tam kam se kartáček nedostane.

Na dotazy odpovídala zubní hygienistka Bc. Denisa Vohradníková, HDent s.r.o.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Navštivte související produktové kategorie
Zubní kartáčky Zubní pasty Ústní hygiena

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.